Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Swap hamulców z Outlandera
Autor Wiadomość
bobinho 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 kombi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-01-2018, 09:01   Swap hamulców z Outlandera

W związku z tym że mam już dość krzywiacych się przednich tarcz i po przeczytaniu: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=92653 , Podjąłem decyzje o Swapie tarcz oraz zacisków przednich.

Najbardziej prawdopodobnym dawcą jest Outlandera gdzie występują tarcze 294mm oraz dwu tłoczkowe zaciski.
Mamy takie same piasty i osłony tarcz, zwrotnica inna, dlatego może być problem z przypasowaniem zacisku z OUTLANDERA. A co do samej tarczy, to muszę jeszcze posprawdzać wymiary, ale tu nie powinno być problemu.

Jeśli posiadacie jakieś info nt. tej modyfikacji to będę wdzięczny .

[ Dodano: 27-01-2018, 10:45 ]
Mam dobrą wiadomość, zarówno zaciski jak i tarcze pasują. Za zestaw do Swapa zapłaciłem 360 zł z przesyłką. Potrzebne są tarcze, jarzma, zaciski, klocki i przewody.

cygan84 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0,06,Colt 1.3,10
Wysłany: 27-01-2018, 12:40   

Powiedz,czy duża różnica w hamowaniu?Zwrotnice zostają stare?

bobinho 
Forumowicz

Wysłany: 27-01-2018, 13:08   

Zwrotnice zostają stare, cała operacja na jedno koło trwa 15 min. Jak hamuje, jeszcze nie wiem bo zdemontowalem wszystko spowrotem do czyszczenia i malowania.

mani3kmzks 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 4g18 1.6 98km 05'
Wysłany: 27-01-2018, 14:16   

rzecz tyczy się tylko 2.0?

bobinho 
Forumowicz

Wysłany: 27-01-2018, 15:50   

Jeśli masz 4 otwory w tarczy hamulcowej to na pewno odpada.

[ Dodano: 03-02-2018, 16:11 ]
Jestem po pierwszej jeździe na nowym zestawie, auto hamuje minimalnie lepiej, ale co najważniejsze zniknęło bicie przy mocnym wcisnieciu hamulca w trakcie szybkiej jazdy. Dam jeszcze znac po tysiacu km, być może klocki się ułożą i będzie jeszcze lepiej.

Mietek 
Forumowicz

Auto: cs9w, ea5a
Wysłany: 31-08-2019, 05:33   

Wypowiesz się po tym czasie jak się sprawują hamulce?

bobinho 
Forumowicz

Wysłany: 01-09-2019, 18:11   

Sprawuje się bez problemu, niestety nie ma ogromnej różnicy względem seryjnych zaciskow i tarcz do tego jeden komplet tarcz juz na tym zestawie udało mi sie pokrzywić. Takze ta modyfikacja nie załatwia w 100% problemu krzywiacych się tarcz, mimo wszystko jestem zadowolony bo koszt operacji nie byl wysoki a auto zyskalo troche lepsze hamulce co czuc przy wyzszych predkosciach.

ohara
[Usunięty]

Wysłany: 29-05-2020, 08:57   

Napisz czy tył też wymieniałeś i czy do zdemontowania zacisku trzeba odkręcić przewód hamulcowy bo z tego co widzę ciężko podejść aby odkręcić.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 31-05-2020, 13:15   

ohara napisał/a:
Napisz czy tył też wymieniałeś i czy do zdemontowania zacisku trzeba odkręcić przewód hamulcowy bo z tego co widzę ciężko podejść aby odkręcić.

zacisk jest przykręcony do przewodu hamulcowego, więc demontując zacisk trzeba odkręcić przewód hamulcowy... w sumie można też odciąć, więc chyba jednak nie trzeba.
Zalecam jednak odkręcić.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 31-05-2020, 15:34   

Można z tego co wykorzystać samo jarzmo z ASX-a. Wtedy kupujesz tarcze od ASX-a i klocek ten sam z tego co pamiętam co normalnie to Lancera. Nie rozszczelniasz wtedy hamulców.

ohara
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2020, 18:29   

remi napisał/a:
ohara napisał/a:

zacisk jest przykręcony do przewodu hamulcowego, więc demontując zacisk trzeba odkręcić przewód hamulcowy... w sumie można też odciąć, więc chyba jednak nie trzeba.
Zalecam jednak odkręcić.

To normalne że przewód jest przykręcony do zacisku,tylko w lancerze jest "ujowe" rozwiązanie bo nie odkręci się śruby bo przeszkadza właśnie przewód,a ja tylko chciałem wyczyścić prowadnicę i nasmarować,ale po tym zabiegu trzeba ponownie odpowietrzać.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-05-2020, 19:39   

A już rozumiem mówisz o tylnym zacisku (ja myślałem o przodzie). Z tyłu faktycznie jest problem, ale tłoczek bez problemu wchodzi bez odkręcania tej śrubki. Odkręcasz tą co się da bez problemu, odwracasz zacisk i on bez problemu wchodzi w sprężynę i da się go wyciągnąć wraz z prowadnicą bez odkręcania tej problematycznej śrubki.

A co do samego swapa to z tego co wiem nikt w Lancerze CS i CY nie wymieniał hamulców z tyłu. Bo to by było dużo więcej zachodu. Po pierwsze osłona inna, po drugie to są tarczobębny jednym słowem same problemy. A jak kiedyś sprawdzałem to by trzeba było z piastą wymienić.

Tyle, że tył i tak mało hamuje więc ogólnie nikt się tym nie przejmował, jak np. jest Lancer 2,4 CY w USA to z tyłu ma takie same hamulce, jedynie z przodu ma chyba z ASX-a.

ohara
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2020, 20:14   

Tak Krzychu hamulce tył ,lancer taki jak masz zdjęcie w profilu,no właśnie jak bedę miał czas to popatrzę na spokojnie jak odkręcić .

[ Dodano: 10-07-2020, 09:26 ]
Aby zdjąć jarzmo i wyczyścić prowadnice to trzeba obie śruby odkręcić a jednej się nie da bo przewód hamulcowy nie daje, po odkreceniu dolnej i wyczyszczeniu zakrecilem śrubę ale zaczęły hamulce trzymać mimo że ręczny nie zaciągnięty czy trzeba coś odpuścić w tych tarczo -bębnach czy co,proszę o szybką odpowiedź.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-07-2020, 10:30   

No ale jak odkręciłeś dolną do nie da się odgiąć tłoczka do góry i wysunąć go w stronę wewnątrzną? Przecież robiłem to ze 3 razy conajmniej... W 1,6 trzeba było trochę nagiąć sprężynę ale podobno dało radę bez problemu, w 2.0 wchodziło akurat między zwoje sprężyny pięknie.

Po czyszczeniu prowadnic nie trzeba odpuszczać tarczo bębnów. Możliwe, że poruszyłeś tarczę (ona niczym nie jest przykręcona oprócz koła) i szczękę od ręcznego się przestawiła/wypadła z jakiś prowadnic? Nie jest to skomplikowany mechanizm, szczęki kiedyś wymieniałem sam.

Ja zazwyczaj podciągałem ręczny żeby chwytał na 2-gim ząbku.

ohara
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2020, 10:33   

Nie wiem czy coś tam mogło się przestawić, jak dokrece śrubę to tarcza stoi jak popuszcze to wtedy luźno tarcza obraca się. Zaraz sprawdzę drugie koło.
Drugie koło faktycznie bez problemu, czyli dolną śrubę wykrecilem,wkrecilelem i tarcza lekko się obraca.

Odpowiedz do tematu