Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wtryskiwacze
Autor Wiadomość
Feliks 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 96r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-02-2022, 17:36   Wtryskiwacze

Witam. To znowu ja.
Potrzebuję bardzo pilnie wytryskiwacza do Galanta VII 96r. 2.0 V6 E54A, 6A12.
Bardzo proszę o pomoc podanie jakiegoś linku czy coś cokolwiek gdzie mógł bym zakupić pasujący wtryskiwacz. Latalem po serwisach itp. i wszyscy mi powiedzieli, że po prostu nie ma... Kazali pytać na forach o zamienniki lub od innego auta czy coś co będzie pasować. Lub ewentualnie czy istnieje jakiś sposób żebym obecnego mógł doprowadzić do stanu uzywalnosci...?

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 18-02-2022, 17:45   

Kup na początek dodatek do benzyny. Są takie specjalnie do czyszczenia układów paliwowych.
Jak nie pomoże, to wtedy poszukać zakładu który podejmie się czyszczenia wtryskiwaczy. Oczywiście wszystkich :wink:

Feliks 
Forumowicz

Wysłany: 21-02-2022, 18:07   

Dodatek do paliwa już dolalem... Tylko za cholerę nie wiem po jakim czasie to powinno pomóc? Apropo czyszczenia to w zasadzie mam problem tylko z 1 wtryskiem... Serio muszę wtedy dawać od razu wszystkie 6?...
I jeszcze z tym dodatkiem to jeździć delikatnie czy raczej dawać gaz w podłogę? Wtrysk mi halasuje tylko do ok 2100 obrotów potem cichutko.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 21-02-2022, 19:46   

Najlepiej wyjeździć cały zbiornik. Auto możesz użytkować jak zwykle.
Na razie masz problem z jednym wtryskiem, a za chwilę będziesz miał problem z następnym, i następnym..
Takie głupie oszczędności z reguły się mszczą.
Czy możesz nagrać ten dźwięk ? Bo to wcale nie musi być wtrysk.

Feliks 
Forumowicz

Wysłany: 21-02-2022, 19:51   

Tak dźwięk jestem w stanie nagrać bez problemu. Jutro wstawię. A co do wtrysku to gdy odlaczylem ten co tak halasuje i leciało na 5 to oczywiście silnik chodził jak kupa na jalowym, ale halasu nie było. Takie bardzi głośnie cykanie rosnące wraz z obrotami i przestaje cykac powyżej ok 2100 obrotów. Oraz silnik jak już ma swoją odpowiednią temp. (Nie patrzę temp wody) to na jalowym biegu im dłużej tym bardziej nierówno tak jak by miał zgasnac. Jak dodam gazy to chwilkę jest git, ale po paru sekundach dalej to samo. I szarpie na niskich obrotach, a nogę mam dosyć ciężką.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 21-02-2022, 20:09   

Teoretycznie u ping ponga możesz kupić, choć jak z ich jakością to nie wiem :? .
https://pl.aliexpress.com/item/4001003591169.html
Oczywiście należy potwierdzić po vinie auta czy na pewno Twoje mają ten sam numer OE MD175610.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 21-02-2022, 21:08   

Czy jesteś w stanie zamienić miejscami wtryskiwacze ? Coś dziwne te objawy, bardziej na popychacz wygląda.

Feliks 
Forumowicz

Wysłany: 21-02-2022, 22:00   

Bizi78 napisał/a:
Teoretycznie u ping ponga możesz kupić, choć jak z ich jakością to nie wiem :? .
https://pl.aliexpress.com/item/4001003591169.html
Oczywiście należy potwierdzić po vinie auta czy na pewno Twoje mają ten sam numer OE MD175610.

Dzięki zawsze to jakiś trop :D tak póki co to byłem z totalnie niczym hehe.

[ Dodano: 21-02-2022, 22:03 ]
jacek11 napisał/a:
Czy jesteś w stanie zamienić miejscami wtryskiwacze ? Coś dziwne te objawy, bardziej na popychacz wygląda.

Teoretycznie tak. Aczkolwiek nigdy tego nie robiłem, ale raczej bym ogarnął. Problem w tym, że totalnie nie mam żadnego garażu, a pogoda u mnie nad morzem -> ciągle pizga i to bardzo solidnie z przelotnymi deszczami. Jutro postaram się ogarnąć jakiś szybki krótki filmik. I czy popychacz to lepiej czy gorzej? :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 22-02-2022, 08:46   

Feliks napisał/a:
w zasadzie mam problem tylko z 1 wtryskiem
napiszę co ja bym zrobił, bo miałem kiedyś podobny problem - w sensie, że silnik kulał na benzynie a gdy przełączyłem jeden z cylindrów na LPG to pracował aksamitnie
zmieniłem ten 1 wtrysk na jakąś używkę i auto zaczęło pracować normalnie (oczywiście był to jeden z tych pod kolektorem)
ja bym porównał czy te wtryski nie są podobne do tych z 2.5V6 z następnej generacji i jeśli tak, to bym podmienił
podobieństwo to chodzi mi o rozmiary, żeby pasowały do listwy i uszczelnień, ilość paliwa w kropli na pewno się tak nie różni między 150 a 163 KM (co przy podziale na 6 daje tylko 2 konie mechaniczne różnicy na wtrysk)

Feliks 
Forumowicz

Wysłany: 22-02-2022, 10:46   

https://www.youtube.com/s...=kaelthas199123

Tyle, że kamerka nie do końca łapie to, że jak dodaje gazu to przestaje cykać bo jest zwyczajnie za głośno xD

[ Dodano: 22-02-2022, 10:54 ]
Krzyzak napisał/a:
Feliks napisał/a:
w zasadzie mam problem tylko z 1 wtryskiem
napiszę co ja bym zrobił, bo miałem kiedyś podobny problem - w sensie, że silnik kulał na benzynie a gdy przełączyłem jeden z cylindrów na LPG to pracował aksamitnie
zmieniłem ten 1 wtrysk na jakąś używkę i auto zaczęło pracować normalnie (oczywiście był to jeden z tych pod kolektorem)
ja bym porównał czy te wtryski nie są podobne do tych z 2.5V6 z następnej generacji i jeśli tak, to bym podmienił
podobieństwo to chodzi mi o rozmiary, żeby pasowały do listwy i uszczelnień, ilość paliwa w kropli na pewno się tak nie różni między 150 a 163 KM (co przy podziale na 6 daje tylko 2 konie mechaniczne różnicy na wtrysk)

Tak, też mam zamiar zrobić coś w tym stylu. Niestety jestem bardzo mocno ograniczony czasowo, a jak nie urok to sraczka więc z reguły jak wolne to i pogoda nie pozwala cokolwiek robić... Niestety u mojej okolicy bardzo ciężko nazwać kogoś "Mechanikiem" i bardzo boję się oddawać gdziekolwiek autko żeby ktoś to zrobił za mnie. Miałem kiedyś z innym autem tak, że co do mechanika leciał to nawet osoba która tym autem jeździła bardzo sporadycznie zwróciła mi uwagę, że za każdym razem co go odbierałem to coraz gorzej chodziło...

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 22-02-2022, 19:48   

Nie jest to popychacz. Nie słyszałem takiego dźwięku w silniku wcześniej.
Jeśli jest to wtryskiwacz, to chyba są jego ostatnie godziny. Raczej już wymiana, tak jak wyżej napisano.
Jeśli on jest przyczyną. Zamiana miejscami może dać jakiś pogląd.

Feliks 
Forumowicz

Wysłany: 22-02-2022, 21:34   

Zadzwonił do mnie dzisiaj Pan z Japan Service :D mówił, że obszukał po całej Europie i nigdzie nie ma ori wtrysku ^^, znalazł dopiero w Japonii magazynach Mitsubishi xD oryginalny wtrysk kosztuje tylko 2000 zł hahaha... Powiedział, że jak sobie nie poradzę to mam podjechać w poniedziałek bo będzie jego brat i możliwe, że ogarnie mi jakiś zamiennik za ok. 150zł ^^

Tak więc no cóż, albo przypasuje mi jakiś zamiennik albo generalnie będę musiał sprzedać samochód... Bo nie mam zamiaru w niego pakować na 1 raz 2 tysiące zł ^^

Jacek11, ale na start zrobię tak jak mówiłeś spróbuje je podmienić i zobaczyć. Ogólnie to zauważyłem, że zaczął troszkę ciszej chodzić teraz, ale dalej klekocze więc albo zaraz będzie RIP, albo cudowne ozdrowienie ^^.

Jestem ciekawy co obstawiacie? :D

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 22-02-2022, 22:06   

A może podkładka gumowa pod wtryskiem jest nieszczelna :? .
Zobacz czy nie ma w okolicy wtrysków jakiegoś zapocenia.

Feliks 
Forumowicz

Wysłany: 22-02-2022, 22:12   

Bizi78 napisał/a:
A może podkładka gumowa pod wtryskiem jest nieszczelna :? .
Zobacz czy nie ma w okolicy wtrysków jakiegoś zapocenia.

I, że niby wtrysk chodzi tak głośno na niskich obrotach bo podkładka gumowa zwana chyba uszczelką jest nieszczelna? :D To chyba przy dodawaniu gazu robiło by jeszcze większą tragedię, a nie po prostu milkło? I nie nie ma zapocenia inaczej napisał bym to od razu :) robię wszystko żeby pozbyć się usterki, więc wiesz :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 23-02-2022, 07:44   

Feliks napisał/a:
mówił, że obszukał po całej Europie i nigdzie nie ma ori wtrysku
zajęło mi mniej niż 30 sekund, żeby znaleźć używkę - ja tak kupiłem, moje leżały w złomowcu w jakimś koszu... wszystkie sprawne, mimo że auto rozbierali parę lat wcześniej...
https://www.olx.pl/d/ofer...html#a256166398

masz 6 sztuk, któryś musi być dobry :)

Odpowiedz do tematu