Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Automatyczna skrzynia biegów ATF
Autor Wiadomość
marco06 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4+LPG AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-11-2012, 00:26   Automatyczna skrzynia biegów ATF

Czy ktoś wymieniał olej w automacie, jeśli tak to gdzie po za serwisem można zakupić filtr i uszczelkę i czy może pasuje od innego modelu?
Szukałem w necie, ale efekty marne :(

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-11-2012, 08:32   

http://www.midparts.pl/
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

marco06 
Forumowicz

Wysłany: 05-11-2012, 10:04   

W Midparts odpisali, że "Filtr jest zabudowany wewnątrz skrzyni, więc w trakcie wymiany oleju się go nie wymienia." Nie ukrywam, że jestem nieco zdziwiony, bo w ASO wraz z wymianą oleju zalecają również wymianę filtra (700zł :shock: ).

wizek 
Forumowicz
wizek

Auto: Grandis A/T
Kraj/Country: Norway
Wysłany: 27-03-2013, 19:12   Filtr A/T

Pan w MidParts oznajmil Mi zeby wymienic filtr w automacie to trzeba rozpolowic skrzynie poniewaz filtr znajduje sie w srodku. Mialem kiedys sigme i tam filtr byl metalowy, plaski, znajdowal sie po odkreceniu miski olejowej. Jak jest tutaj? Czy jest ktos kto wymienial w grandisie olej i filter w A/T?

marco06 
Forumowicz

Wysłany: 27-03-2013, 20:38   

Ja wymieniałem olej w serwisie Mazdy na Madalińskiego.

wizek 
Forumowicz
wizek

Wysłany: 28-03-2013, 09:53   Filtr?

Olej wymienili, ale czy wymieniali filtr? :roll:

marco06 
Forumowicz

Wysłany: 28-03-2013, 10:22   

Nie wymieniali, bo stwierdzili że nie ma potrzeby... :?:

magicadm 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.4 AT, śp Lancer CK1
Wysłany: 07-04-2013, 08:04   

a jak wymieniali olej?
Statycznie cy dynamicznie?
Ile litrów wymienili?
Albo inaczej: za ile litrów zapłaciłeś?

Odnośnie filtra: ten główny jest zabudowany i jego wymiana wymaga rozpołowienia skrzyni.

Czasem są modele z dodatkowym, zewnętrznym filtrem puszkowym. Jeszcze się nie przyglądałem czy go u nas nie ma. Nakręcany jest od góry zaraz za bagnetem.

Kod skrzyni to F4A42 - co jest jednak określeniem 'ogólnym'. Są jeszcze wersje/odmiany tej skrzyni różniące się np liczbą tarczek itp - w zależności od dedykowanej mocy

macia13 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis 2.4 MIVEC Automat
  Wysłany: 17-06-2013, 10:02   

witam, ja w swoim automacie olej wymieniałem sam na podnośniku u kolegi. Wymieniałem zgodnie z srewisówką czyli odkęcić rórkę spuścic olej odpalic na chwilę silnik, wyłączyć zalać taka samą ilościa itd., razem wyszło około 9 litrów. Poniewaz oryginalny olej jest dosyć drogi szukałem innego i po długim szperaniu w necie zdecydowałem sie na Statoil transway S DX III J w 10 litrowej bańce, za którą dałem około 250 zł. Była to pierwsza wymiana w moim aucie po 90 tyś km ( moje auto pomimo tego, że produkcja to koniec 2006 r a 1 rejestracja to 04- 2007 r nie ma jeszcze 100 tyś km). Przejechałem do tej pory kilka tyś i jest ok. Filtra nie wymieniałem bo przebig auta mały i faktycznie jest on zabudowany w środku, jego wymiana wiąże się z poważna robotą. Pozdrawiam :)

wizek 
Forumowicz
wizek

Wysłany: 21-09-2019, 14:59   Mobil ATF 320

Czy może być ten olej (Mobil ATF 320 Dexron III) do Grandisa A/T 2005r.
Ostatnio olej był wymieniany w serwisie przy 109660km. w 2013r. Wymieniono tylko 5l. Statycznie. Zgóry dziękuję za odpowiedź.

macia13 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis 2.4 MIVEC Automat
Wysłany: 23-09-2019, 22:37   

Nie wiem jak Mobil ale w tym roku jak szukałem zamiennika, bo Statoil już nie jest dostępny, to najbardziej zbliżone parametry miał RAVENOL ATF MM SP-III Fluid i taki zastosowałem wymieniałem w sposób jaki opisywałem powyżej. Wszystko działa jak należy. Pozdrawiam :D

Bino 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis 2.4 aut.
Wysłany: 16-07-2022, 08:50   

Oleju do tej skrzyni wchodzi 7,7 l jeżeli robi się pełną wymianę a jeżeli ktoś spuścił 9 litrów i wlał 9 litrów czyli ma przelaną skrzynię co nie jest zdrowe. Ja kupiłem auto z przebiegiem 240tys. km z Holandii. Skrzynia chodzi wzorowo, ale olej był długo nie wymieniany czytaj czarny jak w dieslu. Na korku jest magnes opiłków brak. Wymieniam olej tylko przez korek spustowy przy lewym kole, schodzi równo 4l. Czyli plus minus wymiana 50%. A czemu tak? Uważam to za bezpieczniejsze formę wymiany i nie dopuszczam do spuszczania całkowitego oleju i pracy nawet chwilowej na sucho. Nie namawiam nikogo na taką formę wymiany i każdy robi jak sam uważa. Na wymianę dynamiczną w warsztacie mnie nie stać i jeszcze nie zwariowałem żeby płacić 2,5-3 tys. zł a podobny efekt uzyskam we własnym zakresie i sposobem który tu opisałem przy dużo mniejszych kosztach. Nie mam zamiaru podważać że moja metoda jest lepsza od wymiany dynamicznej nie o to chodzi. Za miesiąc jeszcze raz wymieniłem. Po około 2000 km zrobię to trzeci raz. Olej w skrzyni ma być jak najbardziej czysty żeby skrzynia służyła długo i bezproblemowo. Olej Ravenol jak kolega wyżej napisał koszt za 4l 175zł. Skrzynia działa dalej wzorowo żadnych szarpnięć czy innych niepokojących objawów. Profilaktycznie z każdą coroczną wymianą oleju w silniku zmienię te 4l oleju w skrzyni, koszty minimalne a mam spokój. Czas wymiany to dosłownie 10min.

Odpowiedz do tematu