|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] Stukanie/chrupanie przy najechaniu na próg zwalnia |
Autor |
Wiadomość |
Arecky77
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero III 3.2 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-06-2022, 17:08 [3.2 DID] Stukanie/chrupanie przy najechaniu na próg zwalnia
|
|
|
Witajcie ludziska
Mam problem, przy najechaniu na próg zwalniający słychać takie chrupnięcie stuknięcie. Wydaje mi sie, że z okolic przedniego, prawego koła. Aczkolwiek po kilku przejazdach "testowych" nie jestem pewien czy nie bliżej środka, ale nadal z prawej strony.
Obstawiam to przednie prawe koło bo przy zjeżdżaniu z dość wysokiego krawężnika to tam było słychac to stuknięcie.
Byłem na szarpakach, nic nie znaleźli. Zawieszenie sztywne, luzów brak. Tłumienie amortyzatorów w okolicach 70%. Dodam jeszcze, że z miesiąc temu zmieniałem opony i klocki i zastanawiam się czy czegoś nie popsuli przy podnoszeniu bo to mniej więcej od tego czasu słychać to stukanie. Ma ktoś może pomysł co to moze byc?
Mechanik pewnie "coś" znajdzie ale nie chcialbym wymieniać połowy zawieszenia skoro na stacji diagnostycznej niczego nie znaleźli. |
|
|
|
 |
Carra
Forumowicz Carra

Auto: Pajero III
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2022 Posty: 36 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 16-06-2022, 18:00
|
|
|
guma mocowania amortyzatora łożysko i guma góra może być |
|
|
|
 |
Arecky77
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero III 3.2 DID
|
Wysłany: 17-06-2022, 07:26
|
|
|
A tego by nie było słychać na szarpakach? |
|
|
|
 |
Carra
Forumowicz Carra

Auto: Pajero III
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Maj 2022 Posty: 36 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 17-06-2022, 18:48
|
|
|
nie, nie koniecznie
znam to z innego auta u góry jest łożysko i guma zauważ, że w zależności od pogody wilgoci itd.. warto temu się przyjrzeć |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 20-06-2022, 08:49 Re: Stukanie/chrupanie przy najechaniu na próg zwalnia
|
|
|
Arecky77 napisał/a: | Witajcie ludziska
Mam problem, przy najechaniu na próg zwalniający słychać takie chrupnięcie stuknięcie. Wydaje mi sie, że z okolic przedniego, prawego koła. Aczkolwiek po kilku przejazdach "testowych" nie jestem pewien czy nie bliżej środka, ale nadal z prawej strony.
Obstawiam to przednie prawe koło bo przy zjeżdżaniu z dość wysokiego krawężnika to tam było słychac to stuknięcie.
Byłem na szarpakach, nic nie znaleźli. Zawieszenie sztywne, luzów brak. Tłumienie amortyzatorów w okolicach 70%. Dodam jeszcze, że z miesiąc temu zmieniałem opony i klocki i zastanawiam się czy czegoś nie popsuli przy podnoszeniu bo to mniej więcej od tego czasu słychać to stukanie. Ma ktoś może pomysł co to moze byc?
Mechanik pewnie "coś" znajdzie ale nie chcialbym wymieniać połowy zawieszenia skoro na stacji diagnostycznej niczego nie znaleźli. |
Zacznij od sprawdzenia łącznika stabilizatora i gumy na stabilizatorze, póznej gumy na amorku. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 24-06-2022, 21:53
|
|
|
Kilka dni temu miałem to samo. Był to wybity górny sworzeń wahacza. Na szarpakach był nie do wykrycia. Przy okazji wymieniłem wszystkie sworznie z przodu i tyłu i zapanowała cisza. Sprężyny i amortyzatory miałem wymienione miesiąc wcześniej. Pajero III nie ma MacPersona. |
|
 |
|
|