Lancer 1.6. szarpie, obroty dziwnie trzyma, ma mniej mocy |
Autor |
Wiadomość |
Hoopoe
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer cb 95 colt cj0 space st
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-11-2021, 00:57 Lancer 1.6. szarpie, obroty dziwnie trzyma, ma mniej mocy
|
|
|
Witam forumowiczów, mam problem tego typu że mój lancer strasznie szarpie. Przy kupnie ponad miesiąc temu było spoko. po około 1200km zaczął lekko szarpać, zmieniłem świece po zmianie świec zaczął szarpać jeszcze bardziej. Zacząłem sprawdzać czego to wina i chyba to wina aparatu zapłonowego bo jak ojciec coś sprawdzał to było przebicie i go kopnęło. Aparat został wyczyszczony przez mechanika przez pierwsze 20km było spoko troche szarpało ale miał moc itd. teraz jest już źle mega go szarpie i brak mu momentami mocy. czekając na kolege zostawiłem go na włączonym silniku na obrotach jałowych (wtedy miał jakieś 1000obr/m) i było spoko tak jakby coś zaskoczyło i działał, przejechałem jakieś 10km stanąłem w kolejce w maku i znowu obroty jałowe spadły mi tak do 800obr/m i zaczęło go szarpać. Kompresja jest dobra. Wiec pytanie czy to wina aparatu czy może czegos innego. Gdyby to była wina aparatu (model T6t57671) to czy by ktoś miał taki aparat sprawny na sprzedaż. Bądź czy zna ktoś kogoś w okolicach ślaska małopolski (max 150km od zawiercia) kto regeneruje aparaty zapłonowe. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc! |wersja 113km, 1.6, 1995r| |
_________________ Fi fi |
|
|
|
 |
CB4W_00
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 290 Skąd: Złotoryja
|
Wysłany: 26-11-2021, 14:17
|
|
|
Najlepiej wymienić kopułkę palec i przewody oryginalne NGK.
Jakie świece załozyłeś? Czy auto ma instalację LPG? |
|
|
|
 |
Hoopoe
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer cb 95 colt cj0 space st
|
Wysłany: 27-11-2021, 02:00
|
|
|
Gazu nie ma, przewody chyba nie ngk ale są podobno dobre jak mechanik mierzył. firma świec nie pamietam ale dowiem sie jutro. Mam też teorie że uszczelka pod głowicą może być |
_________________ Fi fi |
|
|
|
 |
kuba!!!
Forumowicz
Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 348 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 27-11-2021, 09:20
|
|
|
Zobacz jakiej firmy są przewody i czy nie są już stare. Co do uszczelki to możesz kupić tester za parę złotych, ale jeśli nie masz masła pod korkiem oleju lub płyn chłodzący nie jest usyfiony to raczej nie problem, chyba że poszła na łączeniu tłoka. Ja generalnie jak kupuję auto to zawsze wymieniam świece przewody i jak jest z kopułka to jeszcze ją wraz z palcem. Jak kiepsko z kasą to z budżetowych firm masz janmor mam ich przewody i są ok |
|
|
|
 |
CB4W_00
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 290 Skąd: Złotoryja
|
Wysłany: 27-11-2021, 10:37
|
|
|
Jeszcze sprawdź luzy zaworowe i wyczyść przepustnicę. Wpływ może mieć jeszcze sonda lambda i przepływomierz. Po czyszczeniu przepustnicy zrób adaptację wolnych obrotów jest opisane na forum jak to się robi. |
|
|
|
 |
D4nel
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer GLXi
|
Wysłany: 16-03-2022, 15:52
|
|