Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer 1.6. szarpie, obroty dziwnie trzyma, ma mniej mocy
Autor Wiadomość
Hoopoe 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer cb 95 colt cj0 space st
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 26-11-2021, 00:57   Lancer 1.6. szarpie, obroty dziwnie trzyma, ma mniej mocy

Witam forumowiczów, mam problem tego typu że mój lancer strasznie szarpie. Przy kupnie ponad miesiąc temu było spoko. po około 1200km zaczął lekko szarpać, zmieniłem świece po zmianie świec zaczął szarpać jeszcze bardziej. Zacząłem sprawdzać czego to wina i chyba to wina aparatu zapłonowego bo jak ojciec coś sprawdzał to było przebicie i go kopnęło. Aparat został wyczyszczony przez mechanika przez pierwsze 20km było spoko troche szarpało ale miał moc itd. teraz jest już źle mega go szarpie i brak mu momentami mocy. czekając na kolege zostawiłem go na włączonym silniku na obrotach jałowych (wtedy miał jakieś 1000obr/m) i było spoko tak jakby coś zaskoczyło i działał, przejechałem jakieś 10km stanąłem w kolejce w maku i znowu obroty jałowe spadły mi tak do 800obr/m i zaczęło go szarpać. Kompresja jest dobra. Wiec pytanie czy to wina aparatu czy może czegos innego. Gdyby to była wina aparatu (model T6t57671) to czy by ktoś miał taki aparat sprawny na sprzedaż. Bądź czy zna ktoś kogoś w okolicach ślaska małopolski (max 150km od zawiercia) kto regeneruje aparaty zapłonowe. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc! |wersja 113km, 1.6, 1995r|

CB4W_00 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Wysłany: 26-11-2021, 14:17   

Najlepiej wymienić kopułkę palec i przewody oryginalne NGK.
Jakie świece załozyłeś? Czy auto ma instalację LPG?

Hoopoe 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer cb 95 colt cj0 space st
Wysłany: 27-11-2021, 02:00   

Gazu nie ma, przewody chyba nie ngk ale są podobno dobre jak mechanik mierzył. firma świec nie pamietam ale dowiem sie jutro. Mam też teorie że uszczelka pod głowicą może być

kuba!!! 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Wysłany: 27-11-2021, 09:20   

Zobacz jakiej firmy są przewody i czy nie są już stare. Co do uszczelki to możesz kupić tester za parę złotych, ale jeśli nie masz masła pod korkiem oleju lub płyn chłodzący nie jest usyfiony to raczej nie problem, chyba że poszła na łączeniu tłoka. Ja generalnie jak kupuję auto to zawsze wymieniam świece przewody i jak jest z kopułka to jeszcze ją wraz z palcem. Jak kiepsko z kasą to z budżetowych firm masz janmor mam ich przewody i są ok

CB4W_00 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Wysłany: 27-11-2021, 10:37   

Jeszcze sprawdź luzy zaworowe i wyczyść przepustnicę. Wpływ może mieć jeszcze sonda lambda i przepływomierz. Po czyszczeniu przepustnicy zrób adaptację wolnych obrotów jest opisane na forum jak to się robi.

D4nel 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer GLXi
Wysłany: 16-03-2022, 15:52   

Mi na szarpanie pomogło ustawienie czujnika położenia przepustnicy TPS :D

Odpowiedz do tematu