Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Webasto Outlander PHEV 2.0
Autor Wiadomość
fazibazi 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-09-2020, 19:14   Webasto Outlander PHEV 2.0

Jak w temacie, jako że posiadam powyższe wyposażenie w poprzednim aucie (Auris I HSD), które przejmuje żona i jej takie wynalazki niepotrzebne :badgrin: . Montowałem je samodzielnie i działa do dziś bez zarzutu. Sterowanie mam po GSM co dla mnie jest korzystniejsze niż uruchamianie po wifi czy w/g harmonogramu itp.
Chciałbym je przełożyć do PHEVa. Wiem, że ma nagrzewnicę elektryczną (pod siedzeniem kierowcy) i jest również zawór/rozdzielacz który zapewne w zależności od tego gdzie jest cieplej to stąd bierze wodę....problem to jak się wpiąć w cały ten układ z webastem?
Najrozsądniej byłoby chyba w obieg samej nagrzewnicy elektrycznej po to żeby ogrzewać tylko kabinę i ograniczyć prąd pobierany przez nagrzewnicę zimą. Niewiadomą pozostaje czy przy osiągnięciu pewnej temperatury, zawór/rozdzielacz puści ciepłą wodę na silnik.....w sumie nawet byłoby to korzystne jeżeli temperatura byłaby już komfortowa w kabinie to czemu nie ale wątpię. Może ktoś wie czy ten zawór jest jednokierunkowy czy działa na zasadzie gdzie cieplej to puszcza??
Z drugiej strony wydaje mi się pewne (macałem węże), że jeżeli podepnę się tylko pod sam silnik to ten zawór/rozdzielacz puści ciepło na obieg nagrzewnicy zanim ona zacznie grzać....tylko nie wiem na jakich warunkach i czy tak na prawdę ciepło silnika ma priorytet...??
Może ktoś grzebał/montował to w PHEVie i doradzi dobrym słowem?
Wiem że gdzieś było info o tym, że jeżeli chcemy mieć ciepło w kabinie to układ uruchamia silnik spalinowy obligatoryjnie poniżej jakiejś temp. zewnętrznej (np.-10st C)..(czy są jakieś inne warunki?) żeby "wspomóc" nagrzewnicę w ogrzewaniu kabiny.....więc z tego względu byłoby korzystniej ogrzać najpierw silnik.... :rolleyes:
Zdjęcie rozdzielacza/zaworu - nie ma żadnych czujek i pewnie działa na zasadzie termostatu:

https://allegro.pl/oferta/outlander-iii-lift-phev-pompa-zawor-rozdzielacz-8725343160

No i na koniec czy pompka która jest w tym układzie PHEVa wpięta w obieg nagrzewnicy nie będzie blokowała przepływu z pompki webasto?
Pompka:
https://allegro.pl/oferta/zawor-pompa-outlander-phev-outlander-2013-19-r-8896911057

Cel mam taki żeby w mroźne dni uruchamiać webasto przed uruchomieniem silnika i nagrzewnicy. Idealnym byłoby żeby nagrzany był zarówno układ nagrzewnicy jak i obieg silnika (bo pewnie i tak się uruchomi...).

A może wpiąć się na powrocie z nagrzewnicy do grzałki elektrycznej pod siedzeniem ale przed tym zaworem/rozdzielaczem?
Wysterowanie klimy i wentylatora zostawiam na później (mam IPCU i możliwość jego przeprogramowania)

[ Dodano: 16-09-2020, 20:02 ]
Sam sobie odpowiedziałem....

http://mmc-manuals.ru/man...10185900ENG.HTM

MiG25 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-02-2023, 20:23   

Zainstalowałeś to Webasto ? Masz jakieś zdjęcia , porady ?

Myślę o takim podgrzewaczu ( bez wudowanej objegówki) podłączonej równolegle ( lub może nawet zamiast) tego elektrycznego podgrzewacza...

Odpowiedz do tematu