Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Hamulce OT3 3.0v6 2016r SWAP na 320mm
Autor Wiadomość
marcinspike 
Forumowicz

Auto: Galant 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-12-2022, 19:50   Hamulce OT3 3.0v6 2016r SWAP na 320mm

Witam wszystkich zirytowanych hamulcami w waszych potworkach.

Od maja tego roku jestem posiadaczem OT3 3.0 v6, wszystko jest OK po za hamulcami, nie ukrywam, że na trasach przez ten czas załatwiłem klocki Brembo prawie do zera.
Nie wiem jak u was, ale strasznie irytowało mnie zachowanie tych hebli - delikatne bicie po ostrym nagrzaniu, trzeszczenie, popiskiwanie, ogólnie słaba praca.

Zgłębiłem temat i okazało się, że w 3.0 są takie same heble co w 2.0 :shock: - Hmm słabe to.

Standardowe heble w tym aucie mają tarcze o rozmiarze 294mm sparowane z jednotłoczkowym zaciskiem.

Wyczytałem, że Outlander 2.4 PHEV 2019 - 22 ma tarcze 320mm z podwójnym tłokiem.

Krótko i na temat. W bardzo łatwy sposób można to wstawić w nasze Miśki. Trzeba zakupić następujący zestaw od w/w:
- zwrotnice
- Zaciski wraz z jarzmami
- tarcze
- klocki

Zwrotnica od starszych modeli nie podejdzie ponieważ jarzmo hamulca od PHEV jest większe (szerszy rozstaw śrub).

Koszty to:
Zwrotnice komplet - od 400 zł w górę (nawet 500zł za sztukę widziałem :P )
zaciski z jarzmami to koszt, także od 400 zł w górę.
Tarcze na ten przykład firmy Brembo - 580zł komplet
klocki Brembo - 140zł komlpet

I teraz ważne, numery OEM części do tego zestawu:
Tarcze: 4615A230, 4615A280
Klocki: 4605B475

Wrażenia po SWAPIE (1300 km przejechane): brak jakiegokolwiek bicia, szybsza reakcja, żadnych dziwnych odgłosów typu trzeszczenie, popiskiwanie itp.

Działa To jak trzeba
Pozdro

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-12-2022, 09:23   

marcinspike napisał/a:
jarzmo hamulca od PHEV jest większe (szerszy rozstaw śrub)
czyżby ten sam manewr co w Galancie? - rozstaw 160 zamiast 130mm? może pojawia się alternatywa dla wszystkich zestawów na 160mm, które mają tarcze 276 lub 294?

Odpowiedz do tematu