Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie Świece Zapłonowe Carisma 2000 1,8 GDI
Autor Wiadomość
7ukasz 
Forumowicz

Auto: Carisma sedan 2000 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-10-2022, 11:46   Jakie Świece Zapłonowe Carisma 2000 1,8 GDI

Witam wszystkich.
Jestem posiadaczem Carismy 1,8 GDI z 2000 roku. Przebieg 178 tys km.
Silnik czasami wchodzi na obroty albo nierówno pracuje na niskich obrotach. W trasie jest super. Ostatnio jechałem to spalanie 5,5 L /100 jest moc i jazda jest przyjemna. Jak samochód postoi kilka minut na biegu jałowym to podbija obroty.
Dzieje się tak już od kilku lat. Już mi się czepiał diagnosta ale jakoś udało się przejść przegląd. Od tego czasu zmieniło się tylko to, że ukradli mi katalizator. Nie ma to wpływu na spalanie. Może mocniej czuć spaliny.
Czyściłem przepustnicę i przepływomierz. To nic nie pomogło ani nie zaszkodziło.
Zajrzałem do świec. Było trochę oleju. Jedna fajka była upalona więc wymieniłem ją razem z cewką.
Nie wiem czy świece były kiedykolwiek wymieniane. Jeśli nie to mają 178 tys km przebiegu.
Nie widać aby były upalone. Czyszczenie nic nie pomogło.
Pomyślałem aby przed przeglądem, który mam za kilka dni wymienić świece.
Jest ich jednak tyle, że nie mam pojęcia, które wybrać. Wiem, że dobór świec to trudna sprawa.
Już raz kupiłem do forda świece. Miały pasować, a była inna ciepłota świec i silnik nie chciał w ogóle pracować. Finalnie stare świece zostały wyczyszczone i ustawione pod szczelinomierz i już do końca żywota starczyły. Irydowe jednak są drogie i nie chciał bym kupić świec aby walały się po garażu jak te od Forda.
Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to poproszę jakiegoś linka czy konkretny model świec, które będą pasowały do tego silnika.
Z góry dziękuję.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 13-10-2022, 11:54   

Na forum masz instrukcje obsługi w pdf-ie do ściągnięcia i tam masz podane modele świec.
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=80298

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 13-10-2022, 17:14   

Nie wiem, w czym masz problem? Mnie to zajęło pół minuty: https://web.tecalliance.net/ngk-catalog/pl/parts/cars/assigned?assemblyGroupId=100151&targetId=9540&typeNumber=9540&page=0#@brc/brands:Auto;targetType:cars/assem:MITSUBISHI%2520CARISMA%2520(DA_)%25201.8%252016V%2520GDI%2520(DA2A);targetType:cars;targetId:9540;typeNumber:9540/lnkparts:%25C5%259Awieca%2520zap%25C5%2582onowa;targetType:cars;assemblyGroupId:100151;targetId:9540;typeNumber:9540;page:0
Owszem, to nie są tanie rzeczy! Z drugiej jednak strony wystarczą na bardzo długo. Jeśli faktycznie nie były wymieniane w tym aucie, to już na nie dawno nadszedł czas. Być może tutaj leży problem z obrotami.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 13-10-2022, 18:00   

Do GDi tylko irydowe ale jeśli nie wymieniłeś uszczelniaczy świec to lepiej jeździj na starych :wink: .
Poniżej masz OE, oczywiście warto sprawdzić numer świec po vinie.
https://allegro.pl/oferta/oryginalne-swiece-zaplonowe-mitsubishi-md360019-10794593750

7ukasz 
Forumowicz

Wysłany: 13-10-2022, 20:29   

Co to są uszczelniacze świec? Te podkładki?
Dzisiaj wykręciłem świece, bo tak mi zalecił mechanik aby spisać numery NGK IR IZF R6B Świece wykręcałem jakieś 2 lata temu. Wtedy były poodkręcane przez co upaliła się jedna fajka. Wymieniłem cała fajkę i cewkę. Teraz świece były dobrze przykręcone ale nie mam pojęcia skąd w przestrzeni między świecą, a cewką było pełno oleju. Końcówki świec były zielone więc skądś dostała się wilgoć. Masakra z tym jest. Nigdy nie miałem problemów z takimi rzeczami w innych samochodach. Wyczyściłem świece. Silnik podbija dalej obroty. Chodzi na wolnych w miarę równo ale podbija co jakiś czas obroty. Popracuje trochę na wyższych i znów opadają. Myślałem, że załącza się wiatrak czy inne urządzenie ale nie zauważyłem aby się coś załączyło aby komputer miał powód do podnoszenia obrotów. Chyba ten typ tak ma. Mechanik kazał jeździć i nie patrzeć na to.

Ktoś wie może gdzie można znaleźć dane jaka ma być szczelina elektrody? W starych świecach była podawana szczelina i można było zmierzyć szczelinomierzem. Tutaj nie widziałem nigdzie takich danych.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 13-10-2022, 21:05   

7ukasz napisał/a:
Co to są uszczelniacze świec? Te podkładki?

Przejęzyczyłem się, w GDi masz jedną uszczelkę pod pokrywę, która też jest uszczelką świec.

Co do szczeliny to chyba powinno być 0,6mm.

7ukasz 
Forumowicz

Wysłany: 14-10-2022, 00:48   

To ta z numerem 01110 ? Przyznam, że mnie zaskoczyłeś. Zachodziliśmy w głowę skąd tam olej. Na pewno może mieć to wpływ na pracę, bo raz, że styk fajki i świecy był zaśniedziały, to jeszcze niektóre świece zalane olejem. No teraz to rozumiem to co pisałeś, że nie ma sensu kupować nowych świec bez wymiany tej uszczelki. Do przeglądu nie zdążę ale może przejdzie, to wymienię po przeglądzie tą uszczelkę i pomierzę szczeliny. Wizualnie elektroda wygląda dobrze ale dopiero pomiar zweryfikuje ich stan. Wielkie dzięki za pomoc. Napiszę jak wymienię uszczelkę jaka jest różnica.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 14-10-2022, 05:24   

Podaj na PW Vin auta to sprawdzę ci numer tej uszczelki tak na przyszłość.

Conager 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '99 NL
Wysłany: 06-11-2022, 21:19   

Sprawdź multimetrem rezystancję świec: Pomiędzy końcem od fajki i iglicą nie dotykając masy. Powinno być 5 kOhm. Jeżeli jest poniżej 4 to lepiej kupić nowe.

Samochód po ok. 4 minutach na postoju podbija lekko obroty, ale potem je wyrównuje. Jeżeli do tej pory faluje na niskich obrotach, w trasie samochód chodzi poprawnie
i po czterech minutach chodzi dobrze, to może (ale nie musi) lać wtryskiwacz, bądź podawać niewłaściwą dawkę paliwa.

Sprawdź stan świec. Jeżeli któraś jest mocno zasadzona, to leje wtryskiwacz i to jest powodem falowania na niskich obrotach (Jeżeli nie pali ci się check, sprawdziłeś świece, fajki, przepustnicę
egr, sondę lambda i układ paliwowy). Generalnie przy sprawnych układach paliwowym i powietrznym świece mają brązowawy nalot - jak kawa z mlekiem - nawet jeżeli samochód ma nalatane tak jak mój ponad 400k.

Świece: IZFR6B z NGK albo VKB20 z DENSO. Na tych drugich pomyka już drugi zestaw (razem ok 100kkm)
i wszystko jest OK. Co do tej uszczelki pod pokrywą zaworów, to też miałem problem z nachodzącym na świece olejem i spowodowany był podciśnieniem z nieszczelności uszczelki pod kolektor ssący.
Górę kolektora ssącego uszczelnia gumowa uszczelka fajkocewki.

Po wymianie uszczelki i dokręceniu kolektora z odpowiednim momentem problem ustał. "Uszczelniły" się grodzie świec - zniknęło podciśnienie wyciągające olej z pokrywy głowicy.

Na tabliczce znamionowej z przodu na ścianie grodziowej po prawej stronie masz model pojazdu.
U mnie jest SNGQL6.

Jeżeli masz ten sam amelinowy kolektor ssący, taki jak u mnie jest ( VI '99) to będą:
71-53191-00 - Victor Reinz
034.610 - Elring.

Moment dokręcenia śrub - z tego co pamiętam 13 Nm.

Co do tej drugiej uszczelki, to jest VR: 71-53193-00 (według powyższego schematu), ale nie wiem jak jest u Ciebie.

Sprawdź ten model, to będzie pewniej wtedy.

Odpowiedz do tematu