Ciągła praca wycieraczek na AUTO |
Autor |
Wiadomość |
Ropelanin.92
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.8 DI-D 2WD 150KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-12-2020, 23:01 Ciągła praca wycieraczek na AUTO
|
|
|
To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich!
Jestem bardzo świeżym posiadaczem ASXa. Mam problem z ustawieniem wycieraczek, mianowicie przy ustawieniu wajchy ma AUTO bez względu na regulację + - wycieraczki pracują cały czas w stany tempie, na postoju, bez opadów. Co może być tego przyczyną?
ASX 1.8 DI-D rocznik 2012 |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 31-12-2020, 04:52
|
|
|
Auto ma czujnik deszczu?
Jeśli tak to może jest uszkodzony, zabrudzony albo szyba jest nieoryginalna i czujnik wariuje.
Jeśli nie ma to pewnie tryb auto działa bez opadów a tylko jest problem z regulacją prędkości. Może być np. uszkodzona manetka. |
|
|
|
 |
Ropelanin.92
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-12-2020, 08:49
|
|
|
Dzięki za odpowiedź! Czujnik chyba ma, wybaczcie mój poziom laika... przy lusterku to czujnik, tak? Na komputerze powinni pokazać gdzie jest problem? Czy trzeba jechać do ASO? |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 31-12-2020, 09:35
|
|
|
Czujnik deszczu jest przy lusterku. Na komputerze pokładowym nic nie pokaże, to nie jest komputer diagnostyczny. Trzeba podłączyć kompa i odczytać błędy. A może sprawdzałeś w czasie deszczu? |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
Ropelanin.92
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-12-2020, 14:47
|
|
|
Chodziło mi oczywiście o komputer diagnostyczny. Tak, sprawdzałem wczoraj podczas deszczu, dzisiaj nie pada a wycieraczki i tak chodzą non stop. |
|
|
|
 |
Laknat
Forumowicz
Auto: ASM MY17
Pomógł: 13 razy Dołączył: 27 Lis 2018 Posty: 429 Skąd: Polska
|
Wysłany: 31-12-2020, 15:56
|
|
|
Sprawdziłem w instrukcji jak to jest z automatycznymi wycieraczkami:
jest tabelka Uwaga w której jest opisane:
"Można aktywować wymienione poniżej funkcje:
- Tryb automatyczny (czułość na krople deszczu) może być zmieniony na tryb przerywany (zależny od prędkości pojazdu)
-Tryb automatyczny (czułość na krople deszczu) może być zmieniony na tryb przerywany (niezależny od prędkości pojazdu)
W celu uzyskania dalszych informacji skontaktuj się z najbliższym autoryzowanym serwisem Mitsubishi Motors"
Jeśli masz tryb automatyczny z czujnikiem deszczu i nie jest zanieczyszczony ani uszkodzony czujnik, to z twojego opisu wynika, że możesz mieć zmieniony ten tryb automatyczny na przerywany. Niestety w instrukcji nie napisali jak to zmienić samemu. Możliwe (ale to tylko moje przypuszczenie), że można to przeprogramować komputerem diagnostycznym.
Jeśli jest to tryb zależny od prędkości jazdy to łatwo to sprawdzisz włączając wycieraczki podczas jazdy i obserwując czy zmienia się prędkość ich działania. |
|
|
|
 |
Ropelanin.92
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-12-2020, 18:24
|
|
|
Super, dzięki za podpowiedź. Pojeżdżę, poobsewuję i najwyżej podjadę do ASO.
[ Dodano: 11-01-2021, 11:00 ]
Trochę wracam do tematu... Do ASO jestem umówiony na czwartek ale może znalazłem kolejną podpowiedź do zdiagnozowania problemu. Z tego co zrozumiałem w ASX czujnik deszczu i zmierzchu jest wspólny? Bo doszła mi kolejna niepokojąca usterka, otóż podczas jazdy w ciągu dnia, gdy mam światła ustawione na auto lub włączone mijania na stałe samoistnie zmienia się podświetlenie zegarów z ustawionego ręcznie na full jasne i odwrotnie. Co ciekawe w nocy już nic nie wariuje. Czy to może oznaczać, że uszkodzony jest czujnik i dlatego wariują zarówno wycieraczki na auto jak i auto światła?
P.S. jakie powinno być napięcie na aku przy włączonym silniku i światłach? Mi na zimnym aucie i z nowym aku pokazuje 12-12,1V nie więcej. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21007 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11-01-2021, 12:50
|
|
|
Przy włączonych odbiornikach typu: światła, radio, nawiewy powinno być około 14.4V. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 11-01-2021, 13:18
|
|
|
Ja mam takie zdanie: prawidłowe napięcie na włączonym silniku powinno wynosić od 13,8 V (na włączonych światłach mijania) do 14,4 V (przy braku poboru prądu).
Ropelanin.92 napisał/a: | Mi na zimnym aucie i z nowym aku pokazuje 12-12,1V nie więcej. | Jeśli masz wartość poniżej 12,5 V oznacza to, że Twój akumulator jest w jakimś stopniu rozładowany. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
Ropelanin.92
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2021, 15:24
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Z tym Aku ciekawa sprawa bo znajomy użył do pomiaru miernika i sprawdzał ja korkach i tak wychodziło... Ale mam też w aucie transmiter FM i on pokazuje po włączeniu napięcie w sieci (wiem, że to mało wiarygodny miernik ale w poprzednim samochodzie mierzył dobrze) i pokazuje przy włączonym silniku, światłach, klimie, radiu itd ponad 14V 🤔 A jakiś pomysł z tym czujnikiem? Może to być jego wina że tak podświetlenie i wycieraczki wariują?
[ Dodano: 14-01-2021, 17:15 ]
Mała aktualizacja. Byłem w ASO w Płońsku (mam najbliżej), posprawdzali wszystko i okazało się za zarówno samoczynna zmiana podświetlenia zegarów jak i niewłaściwe działanie automatu wycieraczek spowodowane jest... i tu bez zaskoczenia, czujnikiem. Problem jedynie polega na tym, że usterki nie naprawili stwiedzając jedynie, że była wymieniana szyba i czujnik został widocznie źle naklejony, ale oni tego nie naprawią, bo szyb się nie tykają. Podjechałem do firmy wystawiającej szyby w autach która współpracuje jak się okazało między innymi z tym ASO. Dowiedziałem się tam, że szyba faktycznie jest wymieniona ale na oryginał taki jak fabrycznie jest w ASX i że czujnik naklejany jest fabrycznie, więc nie ma możliwości żeby oni to przeklejali. O dzwoniłem lokalnych elektromechaników i nikt nie chce się podjąć wymiany czujnika...
Znacie kogoś na północnym Mazowszu, ewentualnie w Warszawie, kto by się podjął takiej naprawy? |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
Ropelanin.92
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2021, 09:02
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Auto z 2012 więc gwarancji już nie ma a w ASO nawet nie chcieli podjąć tematu odpłatnie... Bardzo skomplikowana jest wymiana takiego czujnika? Czy mechanik powinien sobie poradzić? Czy trzeba go później programować?
[ Dodano: 15-01-2021, 09:43 ]
Skontaktowałem się z ASO w Olsztynie, kazali przyjechać sprawdzić czy to nie kwestia jedynie zaprogramowania czujnika a jeśli nie to oczywiście wymienią. ASO a ASO... Dam znać jakie rezultaty przyniesie wizyta we wtorek. |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-01-2021, 09:53
|
|
|
Ropelanin.92, W ASO będzie to sporo kosztowało 😱 Daj znać ile?
https://www.amayama.com/e...ubishi/8634a062 |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
Ropelanin.92
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2021, 21:51
|
|
|
Niestety... We wtorek diagnostyka, może okazać się, że wystarczy zaprogramować czujnik jeśli nikt tego nie zrobił po wymianie szyby. Jeśli do wymiany... niestety, nikt w okolicy nie chce się tego podjąć.
[ Dodano: 19-01-2021, 17:45 ]
Aktualizacja.
Byłem dziś w ASO w Olsztynie. Okazało się, że czujnik jest uszkodzony, sprawdzili to w prosty sposób przekładając na chwilę czujnik z firmowego ASX.
Oczywiście mogą podjąć się wymiany, w odróżnieniu od ASO w Płońsku, jednak cena... wymiana ok 100 zł a sam czujnik 1900...
No cena w moim odczuciu nieco za wysoka... zastanawiam się, czy nie podjąć próby podmianki z jakimś używanym, w sumie nie mam nic do stracenia, tylko pytanie brzmi, czy nie trzeba będzie jego zaprogramować?
P.S. niskie ładowanie aku było spowodowane luźną klemą... poprawiona, aku pokazuje 14V z hakiem |
|
|
|
 |
jan1994
Mitsumaniak 02505/KMM
Auto: ASX 1,6 Intense
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2009 Posty: 339 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 19-01-2021, 21:00
|
|
|
Na znanym portalu aukcyjnym taki czujnik kosztuje ok. 30 zł. Wymiana jest prosta, programować myślę, że nie trzeba - sprawdzisz po założeniu. |
|
|
|
 |
|