|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pojedyncze stuknięcie przy ruszaniu |
Autor |
Wiadomość |
Inkdvl
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carsma 1.6 99km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-06-2023, 12:09 Pojedyncze stuknięcie przy ruszaniu
|
|
|
Siemanko!
Od jakiegoś czasu podczas ruszania coś lubi sobie stuknąć w zawieszeniu/podwoziu. Wyjeżdzam z parkingu czy ruszam ze świateł - jedno stuknięcie. Podczas jazdy czy to na płaskiej nawierzchni czy na wybojach cisza i spokój (no, poza sprężynami z tyłu, tam jest dyskoteka).
W ostatnim czasie wymieniany był prawy wahacz (stukanie raczej z lewej strony), łączniki stabilizatorów i tłumik środkowy (myślałem, że to może być zerwana/luźna guma i tłumik się gdzieś obija, ale to nie to).
Macie może jakieś pomysły co to może łupać? Zbieram się do ustawienia zbieżności, bo auto mi ucieka trochę do lewej, być może przez to doszło do uszkodzenia któregoś elementu. Tylko którego? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21943 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-06-2023, 07:37
|
|
|
Sprawdź czy klocki nie stukają w jarzmach, kopnij mocno w koło, jak zagrzechocze to będzie to. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 515 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 23-06-2023, 13:11 Re: Pojedyncze stuknięcie przy ruszaniu
|
|
|
Inkdvl napisał/a: | Siemanko!
Od jakiegoś czasu podczas ruszania coś lubi sobie stuknąć w zawieszeniu/podwoziu. Wyjeżdzam z parkingu czy ruszam ze świateł - jedno stuknięcie. Podczas jazdy czy to na płaskiej nawierzchni czy na wybojach cisza i spokój (no, poza sprężynami z tyłu, tam jest dyskoteka).
W ostatnim czasie wymieniany był prawy wahacz (stukanie raczej z lewej strony), łączniki stabilizatorów i tłumik środkowy (myślałem, że to może być zerwana/luźna guma i tłumik się gdzieś obija, ale to nie to).
Macie może jakieś pomysły co to może łupać? Zbieram się do ustawienia zbieżności, bo auto mi ucieka trochę do lewej, być może przez to doszło do uszkodzenia któregoś elementu. Tylko którego? |
Przed ustawieniem zbieżności podjedź na szarpaki niech diagnosta sprawdzi zawieszenie. Bez tego jest to wróżenie z fusów i zgadywanka. Jeśli natomiast ściąga w lewo to jest już pewne wskazanie, że coś się dzieje z lewym zawiasem/układem kierowniczym. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
Inkdvl
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carsma 1.6 99km
|
Wysłany: 25-06-2023, 14:23
|
|
|
Hugo napisał/a: | Sprawdź czy klocki nie stukają w jarzmach, kopnij mocno w koło, jak zagrzechocze to będzie to. |
Głos serca podpowiada mi właśnie ze to może być problem z hamulcami. Dzisiaj go skopię, zobaczymy |
|
|
|
 |
|
|