Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ASX raz odpala, raz nie.
Autor Wiadomość
countgrisznak 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX benzyna 2014r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-04-2023, 16:50   ASX raz odpala, raz nie.

Witam
Mam problem z Mitsubishi ASX benzyna rok 2014. Niekiedy samochód nie chce odpalić (wszystkie kontrolki poprawnie się świecą- po przekręceniu kluczyka na start jakby była blokada). Problem jest z obydwoma kluczykami, albo na obydwu działa, albo na obydwu nie odpala. Problem ten pojawia się co jakiś czas i po pewnym czasie samochód z powrotem odpala. Akumulator i rozrusznik sprawdzone. Bardzo proszę o pomoc
Dziękuję

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 09-04-2023, 18:42   

Jaki masz przebieg? Benzyna 1,6? Rozrusznik kręci, czy nie kręci? Kiedy wymieniałeś świece zapłonowe? Czy podpinałeś komputer? Jeśli tak, to jakie były błędy? Jeśli rozrusznik kręci i nie odpala a jesteś pewny swoich świec zapłonowych to obstawiałbym koło zmiennych faz rozrządu. Jest to dość popularna przypadłość silnika 1,6. Jest jeszcze opcja zalania silnika kiepskiej jakości olejem i jeśli tak zrobiłeś to go wymień na oryginalny. Następnie przegoń auto aż do odcinki tak ze dwa, trzy razy i powinno pomóc.

countgrisznak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-04-2023, 20:14   

Benzyna 1,6. Przebieg mam 102 000 km. Rozrusznik był sprawdzany. Po przekręceniu kluczyka jest zupełnacisza, kontrolki się zapalają tak jak zwykle, ale dalej jakby żaden impuls nie docierał. Zastanawiam się czy to nie jest coś z transponderem. Zrobię tak jak mi radzisz. Dziękuję za odpowiedź.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 10-04-2023, 20:50   

Podczas odpalania w ASX musi być wciśnięte sprzęgło - może tu należy szukać problemu.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-04-2023, 22:46   

Może być problem ze samą stacyjką. A co do transpondera, to brak immobilizera nie powinien powodować braku kręcenia. Jedynie jakiś dodatkowy alarm/zabezpieczenie.

Zygmunt55 
Nowy Forumowicz

Auto: Golf
Wysłany: 20-04-2023, 14:01   

Udało się rozwiązać ten problem? Ja ostatnio tez mam to samo i zastanawiam się, czy nie oddać do jakiegoś specjalisty. Fajny samochód jednak ostatnio niezbyt mi się sprawuje dobrze i ciągle coś nie tak

countgrisznak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-04-2023, 20:00   

Jutro jadę do mechanika. Dam znać jak się uda :)

mesual 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8
Wysłany: 24-04-2023, 21:52   

Być może bendix nie działa prawidłowo i w zależności od ułożenia nie zaskakuje. Niekiedy samo czyszczenie rozrusznika daje bardzo owocne efekty a usterkę rozrusznika nie zawsze widać gołym okiem.

countgrisznak 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-04-2023, 18:08   

Jestem już po wizycie u elektryka. Był początkowo pomysł odłączenia alarmu, żadnych błędów nie było, ale w trakcie coś mu nie pasowało przy odpalaniu i ponoć instalacja elektryczna rozrusznika była uszkodzona. Wymienił ją i zapewnił, że problem nie będzie się już pojawiał. Zostaje mi teraz jeździć😀. A Wy jak myślicie? To mógł być powód takiego problemu?

CB4W_00 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Wysłany: 25-04-2023, 20:50   

Mógł być zaśniedziały konektor na przewodzie który wyzwala elektromagnes na rozruszniku.

Odpowiedz do tematu