Dziwne Buczenie |
Autor |
Wiadomość |
Nico851
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-02-2022, 13:47 Dziwne Buczenie
|
|
|
Witam wszystkich. Pozwolę sobie założyć nowy temat bo już zaczyna mnie przerastać ten mały albo i duży problem. Na wstępie chodzi o outlander 3 generacji z roku 2015 4WD Silnik 2.0 mivec benzyna skrzynia cvt. Przejrzałem wszystkie tematy powiązane z tym problemem również w starszych wersjach. O co chodzi... Na wolnych obrotach jest ok ale już od około 2 tys obrotów jak dodaję gwałtownie gaz jest takie dziwne Buczenie auto powoli się zbiera, oczywiście jak depnę do spodu to jedzie i przy większych obrotach słychać silnik wiadomo ale Buczenie ustaje... Na postoju jest wszystko ok. Czytałem coś o tym wałku balansowym ale nie bardzo wiem czy wogóle występuje w tym modelu, rozrząd na łańcuchu... Dolot filtra powietrza też przejrzałem i jest ok. Nie którzy w starszych modelach mieli właśnie problem z dolotem wpadał w rezonans i też buczało. Ale u mnie to nie to... Mam już brak pomysłów a nie chce oddawać do mechanika bo zaczną wymieniać rzeczy nie potrzebne i tylko kasa w błoto. Jest to w miarę nowy samochód i jest cicho jak spokojnie się jedzie. Ale pogłaskać pedał gazu to jest takie buuu buuu. I takie mam wrażenie że w delikatne wibracje wpada silnik podczas tego buczenia...nie wiem co robić.
[ Dodano: 09-02-2022, 16:43 ]
Widzę że brak pomysłów chłopaki z waszej strony... Dzisiaj chwilę przeprowadziłem oględziny z kolegą i zauważyłem że dolot i obudowa filtra powietrza wszystko sobie luźno lata, a szczególnie rura która wchodzi już do filtra nie wiem czy tak ma to być... Czytałem kilka tematów podobnych w silnikach diesla 2.2 did i są tam podobne cyrki i chłopaki coś tam kleją, owijają taśmą... Tylko tak na prawdę nie określili się co dokładnie. |
|
|
|
 |
gorbi145
Nowy Forumowicz Luz
Auto: Outlander Ill 2014
|
Wysłany: 19-01-2023, 22:59
|
|
|
Może trochę po czasie ale prawie na pewno to buczenie to zakańczający si ę mivec od około 2800 obrotów do 3800 potem cisza. |
_________________ I AM |
|
|
|
 |
outlander4J11
Nowy Forumowicz
Auto: MITSUBISHI OUTLANDER 3
|
Wysłany: 13-03-2023, 15:07
|
|
|
Witam!
Chciałbym zapytać czy udało się ustalić co jest przyczyną takiego buczenia. U mnie jest podobnie.
Trochę nie do końca rozumiem wypowiedź kolegi gorbi145 odnośnie zakańczającego się miveca. Czy chodzi o to, że przez zmienne fazy rozrządu ten silnik tak po prostu ma, że w pewnym przedziale obrotów bardziej buczy czy raczej coś jest nie tak ? |
|
|
|
 |
gorbi145
Nowy Forumowicz Luz
|
Wysłany: 16-03-2023, 23:05
|
|
|
Wybacz literówkę miało być załanczajacy się mivec |
_________________ I AM |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 17-03-2023, 01:14
|
|
|
gorbi145 napisał/a: | Wybacz literówkę miało być załanczajacy się mivec |
Jeśli już mowa o literówce, to powinno być: załączający |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
outlander4J11
Nowy Forumowicz
Auto: MITSUBISHI OUTLANDER 3
|
Wysłany: 01-04-2023, 01:24
|
|
|
gorbi145 napisał/a: | Wybacz literówkę miało być załanczajacy się mivec |
Dzięki za odpowiedź… tak mi się wydawało, że to chyba tak ma być bo silniczek na wolnych obrotach chodzi cichutko, do ok. 3 tys. w miarę też a poźniej w tym przedziale ok. 3-3,5 jest dość głośno…
A że niedawno kupiłem auto to zastanawiałem się czy wszystko ok. A Ty długo już masz swojego O3 ? Duży przebieg ? U mnie 120 tys. |
|
|
|
 |
gorbi145
Nowy Forumowicz Luz
|
Wysłany: 16-04-2023, 12:44 Przebieg
|
|
|
Mojego kupiłem pod choinkę 17 grudnia 2022 z przebiegiem 83000 .po stłuczce. Założyłem nowa maskę ,błotnik, zderzak i lampę . Ogólnie autko igła . Przy 85000 założyłem LPG .Teraz ma prawie 90000 .W wakacje zrobię poprawną regulacje zaworów jak uda mi się ogarnąć przyrząd do dosuwania systemu Mivec przy regulacji (bez tego regulacja jest bez sensu) bo luz miveca dla wydechu np. to 0,15 a zaworu 0,11 .to daje 0,26 . Jeżeli się wyciszy buczenie to dam znać pozdrawiam. |
_________________ I AM |
|
|
|
 |
ajanki
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.0
|
Wysłany: 08-05-2023, 01:49
|
|
|
Gorbi145 udało Ci sie z tymi zaworami cos pokombinować I co z tym buczeniem? Jestem zaiteresowany we wlasnym zakresie wykonywać regulację zaworów, a te buczenie to jest dosc dziwne. Kupiłem Miska z 2013 z przebiegiem 73000, zastanawiam sie nad gazem ale najpierw chce sprawdzić ten silnik i tą głośną prace z wibracjami przy 120 km. |
|
|
|
 |
gorbi145
Nowy Forumowicz Luz
|
Wysłany: 14-05-2023, 14:21
|
|
|
Na razie nie miałem czasu się tym zająć . 1000 innych ważnych rzeczy mam na głowie. Z autem nic się nie dzieje poza tym buczeniem więc na razie nie zawracam sobie tym aż tak bardzo głowę A montaż instalacji gazowej to dobry wybór |
_________________ I AM |
|
|
|
 |
|