Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Cykliczne stuki przy hamowaniu po wymianie tarcz i klocków.
Autor Wiadomość
rudi88 
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-06-2023, 00:35   Cykliczne stuki przy hamowaniu po wymianie tarcz i klocków.

Problem jak w temacie. W weekend wymieniałem tarcze i klocki na tyle. Wszystko wyczyszczone, spasowane i nasmarowane. Tylne tarcze wymieniam już trzeci raz a klocków kilka kompletów, wiec wiem co i jak. Przez pierwsze kilkaset metrów i kilka hamowań było ok. Ale w pewnym momencie pojawiły się dość głośne cykliczne stuki przy hamowaniu z jednej strony. Kilka razy już rozbierałem wszystko i nic nie mogę znaleźć. Dodam że stuka przy hamowaniu do przodu, jak testowo rozpędzałem się do tyłu i hamowałem nic nie stuka. Nie czuć nic na pedale ani nic nie ściąga, auto hamuje normalnie. Może ktoś cos podpowie bo już nie mam pomysłów.

kuba!!! 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.6 98km 2003r
Wysłany: 27-06-2023, 05:58   

Klocek tłucze o jarzmo, sprawdź czy sztywno w nim siedzi lecz czy też jest zapewniona jego płynna praca. Druga opcja to prowadnice do wymiany bo mają za duży luz.

rudi88 
Forumowicz

Wysłany: 05-07-2023, 20:37   

Walczę dalej. Klocki siedzą dobrze bez luzów. Dałem nowe prowadnice. Zamieniłem jarzma stronami. Nadal z prawej strony mocno stuka przy hamowaniu.

kuba!!! 
Forumowicz

Wysłany: 06-07-2023, 07:40   

Jak trzymasz wciśnięty hamulec to puka cyklicznie czy tylko raz i cieszą i pojawia się po ponownym wciśnięciu hamulca.

rudi88 
Forumowicz

Wysłany: 06-07-2023, 08:48   

Stuka cyklicznie. Podejrzewam że jedna tarcza krzywa. Dzisiaj zamawiam następne.

kuba!!! 
Forumowicz

Wysłany: 06-07-2023, 14:24   

Nie jestem przekonany że to wina tarcz. Bo do tyłu też by stukało, zawsze też możesz zamienić je stronami. Klocki też zamieniałeś stronami?

rudi88 
Forumowicz

Wysłany: 06-07-2023, 15:04   

Klocków nie zamieniałem, z tarczami tez jest problem bo działam na ulicy i nie mam jak dostać się do dwóch stron na raz i nie mam czym podeprzeć auta z jednej strony. Tarcze najbardziej podejrzane bo jednak stuk jest co obrót koła. Jeśli to nie tarcze to najwyżej odsprzedam komplet.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-07-2023, 22:07   

No, ale jak masz zamiar zamawiać nowe tarcze to polecam czujnik zegarowy z uchwytem magnetycznym. Bo może być krzywa piasta.

rudi88 
Forumowicz

Wysłany: 07-07-2023, 11:21   

Na starych tarczach nic takiego sie nie działo. W sumie szkoda ze wywaliłem bo jeszcze spory zapas do minimum miały. Czujnik nawet mam tylko nie mam uchwytu do niego.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-07-2023, 19:59   

Ja tam 2 razy zwichrowałem tarcze, ale od czasu jak montuje z czujnikiem zegarowym to nie mam tego problemu. I zawsze miałem tak, że w części położeń któraś tarcza była powyżej normy 0,05, a zawsze się udało tak ustawić żeby wszystkie były poniżej 0,05.

rudi88 
Forumowicz

Wysłany: 07-07-2023, 20:54   

Przednie zawsze po jakimś czasie zwichrowałem. Teraz mam textary z przodu i na razie 20 tyś. i niewielkie bicie dopiero. Z tyłu nie miałem problemów do tej pory.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-07-2023, 22:25   

Oglądnij sobie ten materiał:
https://www.youtube.com/watch?v=ji_47rqL1jk
świetnie opisuje to co robisz. Czyli wymieniasz tarcze, one są zamontowane z biciem > 0,05 i ona z początku działa dobrze, a z czasem wyciera się tak, że robi się bicie ponieważ powierzchnie przestają być równolegle (kloceki przycierają po przekątnej tarcze).

rudi88 
Forumowicz

Wysłany: 09-07-2023, 01:05   

Moje tarcze nie dostają bicia przez zły montaż tylko przez użytkowanie. Czyli przyspieszanie na max i hamowanie od świateł do świateł. Ale tylko w tym aucie tarcze po jakimś czasie biją, w poprzednich nie było tego problemu. Niestety taki urok tego układu hamulcowego że nie wyrabia.

Wracając do meritum. Wygląda na to że lancer się przestraszył nowych tarcz. Miałem zakładać a tu nagle stukanie zniknęło. Cisza nawet z hamowania grubo powyżej 100. Na razie nowy komplet pojeździ w bagażniku na wszelki wypadek.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-07-2023, 15:52   

rudi88 napisał/a:
Moje tarcze nie dostają bicia przez zły montaż tylko przez użytkowanie. Czyli przyspieszanie na max i hamowanie od świateł do świateł.

Spoko skoro wiesz lepiej. Ja tam widziałem CY na torze łódź i pomimo niebieskich tarcz (prawie te same tarcze tylko na 5 dziur jak 2.0) chyba bicia nie było. Moje w Lancerze nie jakoś zimne przeżyły hamowanie awaryjne ze 140km/h i nie biły.

kuba!!! 
Forumowicz

Wysłany: 10-07-2023, 19:55   

Ja na krzywienie tarcz nie narzeka choć mam założenie tania Ashika.
U Ciebie w tym przypadku też tarcze nie były winne (bo przecież same by się nie wyprostowały) chyba całe zamieszanie jednak przez klocki :roll:

Odpowiedz do tematu