|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Keyless |
Autor |
Wiadomość |
benicjusz
Forumowicz
Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-08-2021, 11:23 Keyless
|
|
|
Cześć,
od pewnego czasu mam problem który lekko mnie irytuje.
Po postoju na kropelkę(silnika nie gaszę), po klapnięciu drzwiami wyświetla mi się na pomarańczowo komunikat o problemie z keyless, iż key not found czy coś podobnego.
Dwa razy wyłączyłem silnik ale ponownie nie dał się uruchomić, zawsze za drugim razem jakby keyless zaskakiwał i spoko, obojętnie gdzie był kluczyk czy w slocie, w cupholderze bądź w kieszeni.
Po którymś razie postanowiłem olać komunikat i ruszyłem w oczekiwaniu, iż zatrzyma się po drodze skoro nie dogaduje się z kluczykiem - ale komunikat znika i jakby nic się nie stało.
Pytanie gdzie szukać, może od klapania drzwiami luźna antenka/masa nie kontaktuje?
Sprawdzę drugi kluczyk, który praktycznie nigdy nie był używany.
PS. Baterie nówki. |
|
|
|
 |
Amstaf11
Forumowicz Amstaf11
Auto: Outlander III
|
Wysłany: 05-08-2021, 12:23
|
|
|
Wygląda to na brak komunikacji z kluczykiem. Ja mam taki komunikat jak odłożę kluczyk lub jak go trzymam razem z telefonem, wtedy ani nie zapalę auta ani nie zamknę. Normalnie cuda Kiedyś jak miałem opla insygnie co jakiś czas małżonka nie mogła odpalić ani zamknąć samochodu pod przedszkolem, normalnie choinka się świeciła. Samochód na lawete i do serwisu a tam wszystko ok. Opowiadam diagnoście historię a on w śmiech bo znał temat, nie byłem pierwszy. Okazało się, że tam siał zakłócenie transformator energetyczny w zależności od jego obciążenia. Sprawdź może czy to się dzieje w określonym miejscu czy problem jest niezależny od miejsca |
|
|
|
 |
benicjusz
Forumowicz
Auto: O III 2.2 DiD AT AWD
|
Wysłany: 23-08-2021, 09:59
|
|
|
Amstaf11 napisał/a: | Sprawdź może czy to się dzieje w określonym miejscu czy problem jest niezależny od miejsca |
Dzięki, trochę trwało zanim przebadałem różne opcje i możliwości, ale jeszcze nie wszystkie udało mi się sprowokować.
Gdy mokro i auto zimne nie ma tego problemu, gdy sucho i auto trochę zrobiło nawet lekkie domknięcie drzwi wywala ten komunikat. nawet w szczerym polu gdzie nie ma pola elektromagnetycznego otępiającego odbiornik w aucie. Zresztą, tak na fizyczny łeb, samochód jest swoistą klatką Faradaya to kluczyk będąc w środku nie powinien mieć wpływu.
Sprawdzę jeszcze korelację telefonu, może on faktycznie wpływa, fakt inna częstotliwość ale może jakaś harmoniczna (sianie) akurat wypada na freq. keya.
Albo telefon, albo brak masy, bo gdy wilgotno lepiej styka i nie ma problemu?
Sprawdzam dalej, prawdopodobnie dość szybko, po trzaśnięciu drzwiami, wykrywa kluczyk i można jechać dalej. |
|
|
|
 |
xwiktorx
Nowy Forumowicz
Auto: OutLander phev
|
Wysłany: 10-07-2023, 14:34
|
|
|
Sprawdź ładowarkę do telefonu albo kamerki. Ja tak miałem. Po zmianie brak zakłóceń i info o kluczyki nie wróciło.
Ps. Szukam kogoś z mut z okolic Olsztyna, chodzi o odczytanie hasła do wi fi.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|