srebrny avance z 2002 |
Autor |
Wiadomość |
awas
Forumowicz
Auto: Avance 2.5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-05-2018, 09:26 srebrny avance z 2002
|
|
|
Po 4 latach jazdy moim galantem 2.0 z 1998r (z czego ponad rok to były ciągłe naprawy, bo kupiłem trupa) postanowiłem, wbrew żonie i znajomym (powaliło cię - kupować taki sam samochód), kupić nieco nowszego i lepiej wyposażonego galanta 2.5.
Poprzedni gal śmiga do tej pory ale tylko dlatego, że władowałem w niego jakieś 20tys na naprawy i lakierowanie. Nowy póki co wydaje się być dobrym zakupem - za 9900 (z miesięcznym ubezpieczeniem w cenie) kupiłem avance'a - sedana z czarnymi skórami (skóry w bardzo dobrym stanie), automatyczną skrzynią, zakonserwowanymi nadkolami, elektrycznie regulowanymi i podgrzewanymi fotelami, oryginalnymi alufelgami 17' z oponami w dobrym stanie i 15' stalówkami z zimówkami w super stanie. Galant cały czas woził jednego właściciela i ma nastukane 230 tys km (po zużyciu wnętrza i kulturze pracy silnika i skrzyni pomyślałbym, że był kręcony i w rzeczywistości ma ze 100 tys km).
Z minusów: nie działała antena - Helmut odłączył od niej kabel, bo prostowała się w nieskończoność (silniczek działał nawet jak była już całkiem wyprostowana). Przełożyłem antenę z mojego 2.0 i jest ok. Nie działa jedna tylna szyba - słychać jakieś pykanie z silniczka ale nie daje rady ruszyć szybą. Jak jadę po bruku, to słychać stuki w kierownicy (ponoć to kolumna do wymiany). Furę trzeba było opłacić (coś koło 1000 PLN, akcyzę już opłaciłem a teraz czekam na tymczasowe blachy). Do tego doszło 300zł mandatu który dostałem po przejechaniu 130km od sprzedawcy, 10 km od domu, o 1 w nocy od straży granicznej - okazało się, że mimo zapewnień laweciarza że można jeździć, fura była wyrejestrowana.
Jest też drobne pęknięcie na tylnej lampie i dostała się przez nie wilgoć. Zastanawiam się czy może nawiercić w tej lampie mały otworek żeby lampę osuszyć i później zakleić tą szczelinę i dziurkę jakimś klejem?
Do tego na pewno wstawię LPG i tu zastanawiam się - czy warto dołożyć do sekwencji? |
Ostatnio zmieniony przez awas 04-05-2018, 09:47, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
awas
Forumowicz
|
Wysłany: 04-05-2018, 09:39
|
|
|
... aaaa i jeszcze przypomniało mi się że wczoraj chciałem zajrzeć w jakim stanie jest filtr powietrza a na obudowie naklejka z napisem po angielsku w stylu: nie wymieniać, dożywotni filtr K&N. O co chodzi, czy tego się nie wymienia? Może chociaż czyści? |
|
|
|
 |
mah00ni
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 v6 Avance 2002r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Wrz 2014 Posty: 178 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 04-05-2018, 10:57
|
|
|
Lampę wymień na używany oryginał, nie baw się w klejenie. Pełno lamp na portalach aukcyjnych lub odwiedź pobliski szrot, coś może będzie.
Filtr K&N jest dożywotni, tylko się czyści i stosuje odpowiedni olejek. Na stronie producenta lub też na Youtube znajdziesz co i jak...
Szerokości w nowej turze. |
_________________ Mitsubishi Galant Avance 2.5 v6 2002r. - http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=100175 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 04-05-2018, 19:24
|
|
|
awas napisał/a: | Do tego doszło 300zł mandatu który dostałem po przejechaniu 130km od sprzedawcy, 10 km od domu, o 1 w nocy od straży granicznej - okazało się, że mimo zapewnień laweciarza że można jeździć, fura była wyrejestrowana. | Skoro Cię oszukał to domagaj sie od niego zwrotu |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
awas
Forumowicz
|
Wysłany: 07-05-2018, 08:33
|
|
|
Lampę jednak sklepiłem - używki w dobrym stanie chodzą po 130PLN a na mojej było pęknięcie (tylko pęknięcie, plastik nie odleciał) w rogu może z 3 cm długości, wysuszyłem, skleiłem, jest ok.
Co do niedziałającej tylnej szyby, to musiałem zdjąć boczek, zdemontować silniczek i prowadnice i okazało się że wszystko śmiga tylko było zblokowane więc póki co naprawiam bezkosztowo. Dziś odbieram tymczasowe tablice i od razu lecę do gazownika. |
|
|
|
 |
awas
Forumowicz
|
Wysłany: 07-05-2018, 21:41
|
|
|
Odstałem dziś 6h w kolejkach (2x do urzędu komunikacji i raz do przeglądu) i wreszcie mogę legalnie jeździć galem. Bałem się że na przeglądzie mechanik znajdzie jakąś poważną usterkę ale na szczęście nie znalazł nawet drobnej. Po dokręceniu blach wybrałem się z rodzinką na krótką wycieczkę. Silnik przyjemnie mruczy, wyprzedza się jak w bajce.
Niestety na przeglądzie mechanik po numerach VIN stwierdził, że auto jest z 2000r. pierwsza rejestracja lipiec 2002
Zaczął szukać po popielniczkach i schowkach i na pasach znalazł, że są z 2001r. i taki rocznik mi wpisał i tak mi zarejestrowali |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20958 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 07-05-2018, 21:49
|
|
|
Jak możesz to podaj vin to się sprawdzi w ASA.
Przydałoby się wstawić jakieś fotki . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
awas
Forumowicz
|
Wysłany: 11-05-2018, 22:11
|
|
|
Mam 2 pytania:
Pierwsze może i głupie ale się nie znam - czy przy wymianie rozrządu spuszczany jest olej i lepiej poczekać z jego wymianą do wymiany rozrządu czy jedno nie ma nic wspólnego z drugim?
Drugie - za tydzień wstawiam gaz sekwencyjny i gazownik dał mi do wyboru stag i jakąś włoską firmę (niestety nie pamiętam nazwy). Co lepsze? |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5357 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 11-05-2018, 22:21
|
|
|
Ad 1. Olej nie ma nic do rozrządu, wymień kiedy chcesz
Ad 2. Stag, bierz dobry polski produkt. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
awas
Forumowicz
|
Wysłany: 20-05-2018, 20:11
|
|
|
Gaz wstawiony - sekwencja Stag, na szczęście butla nieco większa niż w poprzednim galu - nie trzeba będzie co 250km tankować (chociaż to si okaże, bo spalania jeszcze nie zmierzyłem).
Ostatnio rano było trochę chłodnawo więc włączyłem podgrzewanie foteli (może na 1-2 minuty) i nie czułem żeby się ociepliły - czy fotele powinny grzać od razu czy zajmuje im to trochę? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 20-05-2018, 20:14
|
|
|
awas, foty, foty i jeszcze raz foty.
XXI wiek - aparaty wszędzie, a tu zdjęć brak |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 21-05-2018, 07:10
|
|
|
Trzeba chwilę poczekać aż poczuje się ogrzewanie foteli. |
|
|
|
 |
awas
Forumowicz
|
Wysłany: 05-06-2018, 22:40
|
|
|
Kupiłem dziś litr borygo, bo zbiorniczek był prawie pusty a przy okazji wyjąłem go, żeby wyczyścić, bo cały był od środka brudny (czarny nalot ale nie tłusty). Ze środka wyleciały resztki "płynu" - szary szlam a na dnie zbiorniczka był praktycznie piasek. Wyczyściłem to wszystko ale cała reszta układu pewnie zawalona jest tym syfem. Znalazłem na dole chłodnicy jakiś korek - pewnie nim się spuszcza płyn. Czy lepiej odkręcić ten korek a pod chłodnicę podłączyć wąż z wodą żeby to przepłukać czy może lepiej kupić jakiś specyfik do płukania układu (a jeśli tak to jaki)? |
|
|
|
 |
awas
Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2018, 14:43
|
|
|
Byłem na wymianie oleju (Lotos 5W40) i przy okazji zalali mi nowy płyn chłodniczy. Z układu wylało się 5l lekko rdzawej wody.
Jak fura była na podnośniku to obejrzałem sobie podwozie - było już kiedyś konserwowane, z przodu jeszcze nie jest źle ale z tyłu już trzeba będzie zedrzeć trochę rdzy i posmarować na nowo. Jaki środek do konserwacji polecacie?
Z innej beczki: sprzedałem wczoraj starego gala. Przez 4 lata kosztował mnie 25000 a sprzedałem go 10 razy taniej (praktycznie za cenę 2 kompletów felg i opon oraz przeglądu i OC do 2019, samochód z zatankowanym do pełna gazem dorzuciłem gratis ). Trochę za niską dałem cenę ale jak dałem 3600 to nikt nie dzwonił a jak zmieniłem cenę (i opis - usunąłem krótką listę rzeczy do zrobienia), to telefony się urywały. Pierwszy klient wziął gala i odjechał zadowolony. |
|
|
|
 |
WreX
Mitsumaniak Igrający ze śmiercią

Auto: Galant Avance 2002 2.5l
Pomógł: 8 razy Dołączył: 20 Lip 2011 Posty: 1896 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 08-06-2018, 08:15
|
|
|
awas napisał/a: | Z innej beczki: sprzedałem wczoraj starego gala. Przez 4 lata kosztował mnie 25000 a sprzedałem go 10 razy taniej (praktycznie za cenę 2 kompletów felg i opon oraz przeglądu i OC do 2019, samochód z zatankowanym do pełna gazem dorzuciłem gratis ). Trochę za niską dałem cenę ale jak dałem 3600 to nikt nie dzwonił a jak zmieniłem cenę (i opis - usunąłem krótką listę rzeczy do zrobienia), to telefony się urywały. Pierwszy klient wziął gala i odjechał zadowolony. |
Wyłazi nasza Polska mentalność, najbardziej rozwala mnie to, że im starsze auto tym mniejszy przebieg XD
A z tymi ogłoszeniami to samo przerabiałem, im więcej człowiek wypisze co było zrobione i co do zrobienia tym bardziej to zniechęca kupującego najlepiej napisać "Stan igła, real FOTO!!11!!!" i już. |
_________________ Moja Żona...
ma PRAWIE 8 sekund do setki... a Twoja ?
Takie tam zdjęcia chcesz pooglądać Gość ?
 |
|
|
|
 |
|