f-secure anti virus problem z zapora |
Autor |
Wiadomość |
konrad1704
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1002 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 13-04-2007, 13:21 f-secure anti virus problem z zapora
|
|
|
Witam, mam problem z odblokowaniem portow w programie f-secure anti virus. Jako ze nie potrafie sobie z tym poradzic pomyslalem ze na czas korzystania z tych portow ktorych nie moge odblokowac, wlaczal bym inna zapore a ta z F-secure anti virus bym w tym czasie wylaczal. W zwiazku z tym moje pytania: wiem ze programy tego typu sie gryza, tylko czy one sie gryza tylko wtedy gdy dzialaja dwa na raz czy nawet jak sa tylko dwa zainstalowane a nie uruchomione? i drugie pytanie jaka zapore (bez anty wira) byscie polecali. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-04-2007, 00:15
|
|
|
Nie znam F Secure, więc ciężko mi powiedzieć z czym i kiedy się gryzie.
Jeżeli chodzi o godnego polecenie Firewalla - Comodo Firewall. Najlepszy darmowy firewall (nie jest poobcinany - ma taką funkcjonalność jak płatne wersje innych zapór) i można go używać w firmie. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 01:16
|
|
|
Uzywam F-Secura, bo robiac 2 lata temu przeglad antywiruw byl on najlepszy do naszych zastosowan. Teraz juz nie mam na to za bardzo czasu, ale jako iz mnie nie zmusza do szukania czegos lepszego, zyje sobie dalej. Wszystko mozesz sobie skonfigurowac, a to co Cie interesuje znajdziesz w zaawansowanych - oslona internetowa - zapora - reguly. Tam masz wszystkie porty wypisane i mozesz dodawac nowe reguly, okreslajac adresy i kierunki zezwolen. Jesli blokowany port znajduje sie na "wyszarzonej liscie" to zmien poziom zabezpieczen (w oslonie internetowej) na biuro lub zezwalaj na wszystko i wtedy masz dostep do wszystkiego. |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-04-2007, 10:51
|
|
|
tylko wlasnie czy zmienajac na "Zezwalaj na wszystko" otwieram sie na wszystkie ataki z zewnatrz bo chcial bym tylko otworzyc dane 3-4 porty do klientow p2p. jak chcialem dodac jakas regule to pytal mnie o adres IP a nie o port, to jak to skonfigurowac jak mam tylko z programu p2p podany port? |
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 14:18
|
|
|
Sprawdz najpierw czy nie blokuje tego portu w istniejacej liscie, dla ulatwienia masz podane aplikacje ktorych to dotyczy, ale dla pewnosci sprawdz tez inne. |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-04-2007, 16:54
|
|
|
narazie zmienilem na "biuro" i klienci p2p chodza ladnie tylko czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia jaka jest skuteczna jeszcze zapora na tych ustawieniach? i czy takie ustawienia sa bezpieczne? |
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 18:22
|
|
|
Moj system wytrzymal 2 lata wlasnie na profilu biuro - zawsze tak ustawiam i jest to w zupelnosci wystarczajace. Sprawdzisz sam, jesli cos sie bedzie przedostawalo, to wtedy bedziesz kombinowal. |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-04-2007, 20:40
|