Podświetlenie zegarów, radia i panelu klimatyzacji. |
Autor |
Wiadomość |
Buldi
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sedan Invite 1,8 2010
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-01-2013, 14:58 Podświetlenie zegarów, radia i panelu klimatyzacji.
|
|
|
Mam Lancerka z 2010 roku. Od jakiegoś czasu zauważyłem że podświetlenie prędkościomierza od wartości 140 do 240 km jest słabsze. Nie pamiętam czy tak było od początku, bo po prostu nie zwróciłem na to uwagi. Czy też macie takie podświetlenie?
PS. obrotomierz jest podświetlony cały jednakowo |
Ostatnio zmieniony przez tyku 29-06-2015, 22:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
April77
Mitsumaniak April77

Auto: Lancer
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Kwi 2009 Posty: 264 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 07-01-2013, 15:04
|
|
|
To tak specjalnie. Jak przekraczasz maksymalną dozwoloną prędkość w Polsce to ekran stopniowo się wyłącza byś mógł się tłumaczyć Policji że nie widziałeś że tak szybko jedziesz!!!
A poważnie - u mnie tak nie ma. Normalnie podświetla cały czas. |
|
|
|
 |
Buldi
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sedan Invite 1,8 2010
|
Wysłany: 07-01-2013, 15:12
|
|
|
Podświetlenie nie zmienia się po przekroczeniu 140km/h. Po prostu cały czas wartości od 140 wzwyż są trochę gorzej podświetlone. Nie wiem czy tak było od początku i czy mam jechac do serwisu. |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 07-01-2013, 16:30
|
|
|
Leć do ASO, pewnie padła jedna z diód podświetlenia. |
|
|
|
 |
jaceksu79
Forumowicz

Auto: actyon sports
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lip 2011 Posty: 850 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 08-01-2013, 10:02
|
|
|
Buldi napisał/a: | Mam Lancerka z 2010 roku. Od jakiegoś czasu zauważyłem że podświetlenie prędkościomierza od wartości 140 do 240 km jest słabsze. |
Może przy takich prędkościach stopniowo tracisz świadomość?
Widzisz jak to można zrozumieć ?
Pewne masz przypaloną |
|
|
|
 |
VWeei
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 1.8 - 2009r
|
Wysłany: 19-07-2013, 11:37 Kolor podświetlenia zegarów, radia i panelu klimatyzacji.
|
|
|
Witam ponownie,
Mam pytanko - jeśli się powtarza z góry przepraszam (szukałem, ale nie znalazłem):
Czy można wyłączyć funkcję ściemniania podświetlenia radia przy włączaniu świateł? U mnie jest czujnik zmierzchowy, ale światła mam cały czas zapalone (nie używam automatu) i w słoneczny dzień na wyświetlaczu radia nic nie widać. Pytałem w ASO i patrzyli na mnie tylko jak na idiotę..
Dodatkowo jeśli znalazłby się ktoś miły i opisał wszystkie funkcje radyjka, które można włączyć lub wyłączyć (te z prawego pokrętła przy wyłączonym radiu) byłbym niezmiernie zobowiązany.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez tyku 18-06-2015, 09:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Orzel75
Nowy Forumowicz
Auto: SB 1.8
|
Wysłany: 21-07-2013, 23:05
|
|
|
Hejka, może to zrobić tylko serwis, aktywują to wraz z automatycznym włączaniem świateł - polecam. Dla nich to kilka kliknięć w komputerze. Jeśli patrzyli na ciebie jak na idiotę, to zmień serwis.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
VWeei
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2013, 11:44 Radio a światła
|
|
|
Tylko, że moje światełka włączają się automatycznie. Wchodzę do auta przekręcam kluczyk i mam światełka zapalone. Wyłączam motor otwieram drzwi i wychodzę - światełka się wyłączają. Chodzi mi tylko o radio.. Eh. no rzeczywiście muszę pojechać do innego serwisu. Pozdro |
|
|
|
 |
irhabi
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 2.0 DiD MR`08 Intense
|
Wysłany: 23-07-2013, 11:49
|
|
|
Daj znać proszę jak już coś zdziałasz w tym temacie, bo również mam z tym problem. |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-07-2013, 12:16
|
|
|
Niech w serwisie aktywują tzw. "tryb skandynawski", albo po prostu "tryb świateł dziennych". Dodatkową zaletą jest, że światła włączać się będą PO uruchomieniu silnika (a nie jak u ciebie przed) i będą gasły od razu po wyłączeniu silnika (a nie po otwarciu drzwi). Minusem jest, że nie da się wyłączyć świateł, kiedy silnik jest włączony (ja osobiście NIGDY nie miałem takiej potrzeby). Jeżeli dodasz do tego czujnik zmierzchowy, to nie będzie on włączał świateł (bo włączają się zawsze wraz z silnikiem), ale będzie elegancko włączał tylko oświetlenie deski + ściemniał radio. |
|
|
|
 |
VWeei
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-07-2013, 14:18 Radio
|
|
|
No tak.. Ale mi bardzo odpowiada to, że światła zapalają się teraz tak, jak się zapalają i wolałbym w to nie ingerować. W czym to niby jest zaletą, że zapalają się z silnikiem? Że akumulator i spadek napięcia? Nic nikomu od tego nie będzie - szkoda dla tego zachodu (moje zdanie). Poza tym.. lubię mieć możliwość wyłączania świateł. Światełka w kabinie także mogą się świecić cały czas - po to są.
Chcę tylko aby dimmer nie ściemniał oświetlenia radia. Tylko o to mnie chodzi.
Przy czasie udam się do salonu. Jak nie zapomnę to dam znać.
Pamiętacie może o funkcjach radia? Będę zobowiązany.
Dziękuję za aktywność.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-07-2013, 14:27
|
|
|
VWeei, Dokładnie tak jak piszesz, to się nie da.
Jeżeli zrobisz tak jak ja napisałem, to będziesz miał PRAWIE IDENTYCZNIE z tym co masz teraz. Zamiast gaszenia świateł przy włączonym silniku, będziesz mógł sobie przełączyć na pozycyjne. To prawie tak, jak byś zgasił.
Jak zapalasz światła z gałki, to przygasa radio, żeby Ci po gałach nie dawało w nocy. Niestety wtedy w dzień świeci za słabo.
Jedyne rozwiązanie podałem wyżej. |
|
|
|
 |
bart210
Mitsumaniak
Auto: Lancer X
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Cze 2013 Posty: 204 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 23-07-2013, 18:38
|
|
|
Dla zainteresowanych pytałem w serwisie o koszt montażu świateł do jazdy dziennej do Lancera, i tak:
- w miejsce przeciwmgłowych ledowe (2 w 1) od Mitsubishi ok. 1400zł z montażem.
- paski ledowe Philipsa ok. 700zł z montażem. |
|
 |
neuro
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer SB
|
Wysłany: 10-10-2013, 11:34 Podświetlenie środkowego panelu
|
|
|
Witajcie,
Czy ktoś z Was spotkał się z problemem niedziałającego podświetlenia centralnego panelu w Lancerze (SB, '09)?
Działa radio, ale nie działa podświetlenie jego przycisków. Działa klima (łącznie z żółtą diodą po włączeniu chłodzenia), ale nie działa podświetlenie pokręteł. Czy to czujnik światła, czy zwykły bezpiecznik?
Łączę pozdrowienia,
Piotr |
|
|
|
 |
bart210
Mitsumaniak
Auto: Lancer X
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Cze 2013 Posty: 204 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 10-10-2013, 19:00
|
|
|
Sprawdź bezpiecznik to się sam przekonasz. My Ci tego nie zrobimy przez wi-fi. |
|
 |
|