Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Benzyna E5 vs E10
Autor Wiadomość
kotakot 
Forumowicz

Auto: był Lancer '07, jest 03 '19
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-10-2023, 09:41   Benzyna E5 vs E10

Cześć. Nie chcę na nowo zaczy,nać dyskusji o beznynie 95 vs 98. Natomiast od 1 stycznia 2024 benzyna 95 e5 ma zostać zastąpiona benzyna 95 e10 tj z dodatkiem biokomponentów podczas gdy 98 ma nadal być e5. I teraz jako osoba tankująca 95 mam mieszane uczucia bo jednak jakas różnica i w spalaniu i w długofalowym wpływie na samochód juz będzie. Jakie jest wasze zdanie?

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 07-10-2023, 14:17   

kotakot napisał/a:
I teraz jako osoba tankująca 95 mam mieszane uczucia bo jednak jakas różnica i w spalaniu i w długofalowym wpływie na samochód juz będzie

Jakaś ?? A napiszesz może konkretnie jaka ??

kotakot 
Forumowicz

Auto: był Lancer '07, jest 03 '19
Wysłany: 07-10-2023, 15:29   

Koło 2-3% wieksze spalanie na e10 vs e5 można naukowo uzasadnić z tego co znalazłem na zagranicznych stronach ale ekspertem w tym temacie nie jestem dlatego pytam. Jeśli chodzi o opinie kierowców to piszą o ok 4-5% wzroście spalania w zależności od auta ale znowu ciężko zweryfikować. Co do wpływu na silnik to wszystkie auta nowe sa już niby przystosowane do tej normy zakładającej benzynę e10, pytanie czy i jeśli tak to jaki ma to wpływ na zuzywanie czesci tu znowu ekspertem nie jestem dlatego pytam.

termi52 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 27-10-2023, 13:17   koniec benzyny 95 E5

Nowa benzyna E10 nie nadaje się do silników z wtryskiem bezpośrednim GDI.
Cyt. "Do benzyny E10 są przystosowane wszystkie samochody z silnikami benzynowymi z wyjątkiem jednostek z bezpośrednim wtryskiem paliwa (GDI) wyprodukowanych do 2007 roku."
Część z nas będzie miała problem. Trzeba będzie tankować benzynę 98. Tak wynika z poniższych art.:
od-nowego-roku-paliwo-e10-zamiast-e5
Nowa benzyna E10 może zepsuć twoje auto

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Wysłany: 23-01-2024, 21:22   

https://youtu.be/nuyd59oIWAI?si=Wko20r-u1jL_yaX0

Lotnik1414 
Forumowicz

Auto: Pajero II long 2.8 superselect
Wysłany: 24-09-2024, 12:27   

Z mojego doświadczenia w Renault laguna III GT (2.0 turbo 204km) spalanie minimalnie wzrosło ok 0,1/0,2 na setkę. Co ciekawe na stacjach shell większości jest tylko e10-nawet vpower to e10 więc GDI uważajcie. Paliwo 100oktanowe to nadal e5. W okolicy Koszęcina w woj. Śląskim paliwo było zawsze słabe i Pajero 3.5GDI i tak sypało błędami na 95… więc lane ma odkąd się i nas pojawiło 98.

Odpowiedz do tematu