|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[II 2.4 MIVEC] 4B12 i czyszczenie EGR |
Autor |
Wiadomość |
parian
Forumowicz
Auto: C-Crosser 2.4 CVT+LPG, 2009r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Lis 2015 Posty: 217 Skąd: Police
|
Wysłany: 25-09-2022, 17:28 [II 2.4 MIVEC] 4B12 i czyszczenie EGR
|
|
|
Szukając przyczyny problemu postanowiłem wyczyścić dzisiaj przepustnicę. Jako, że nie była
zbyt brudna, postanowiłem zabrać się za zawór EGR. Tu już nie byłem zaskoczony, syfu się co nieco
zebrało. Całkiem spore grudy wylatywały przy czyszczeniu zaworu, ale po 15 minutach walki było widać różnicę.
Widok przed:
Widok po:
Żeby ułatwić sobie pracę skorzystałem z porad zawartych w tym filmie:
https://youtu.be/J3TeXuBqWJI
Czy pomogło na mój problem? Okaże się za parę dni. Ale raczej nie zaszkodziło |
_________________ To już 5 Mitsu w moim życiu!
Były:
- 1987r. Galant 1,8TD
- 1992 r. Galant 1,8 Pb
- 1993 r. Lancer 2,0 D
- 2002 r. Galant 2.5 V6 Elegance kombi+LPG Stag QMax Plus
Jest: 2009 C-Crosser 2.4 CVT (też Mitsu!) |
|
|
|
 |
Guti123
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-09-2024, 14:34
|
|
|
Dzieki kolego!
W moim przypadku czyszczenie egr pomoglo na delikatne wibracje i nierowna prace na wolnych obrotach, a sprawdzalem juz chyba wszystko co bydło mozliwe w warunkach garazowych
Pewnie gdyby nie ten filmik to bym sie za to nie zabral. Egr mozna spokojnie wyciagnac bez odpinania wezy, chociaz jest troche ciasno. Najtrudniej bylo go ponownie zalozyc, trzeba pamietac ze jest tam uszczelka metalowa.
PS. w moim przypadku nawet po rozkreceniu bym sie nie zorientowal ze zawor jest zapieczony, dlatego warto go rozkrecic, to tylko 4 srubki i jest dostep do sprezyny ktora mozna recznie ponaciskac by zobaczyc czy wszystko chodzi luzno.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|
|