kamera cofania |
Autor |
Wiadomość |
bodziu
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero IV
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-09-2020, 16:56 kamera cofania
|
|
|
Witam
Aż mi się nie chce wierzyć, że jeszcze tego nie było na forum ,ale nie mogę znaleźć.
Szwankuje kamera cofania raz jest obraz prawidłowy raz ciemny lub zdeformowany podejrzewam, że coś w środku zgniło bo niedawno zmieniałem kosz obudowy zapasówki więc przekładałem kamerę. Da się to jakoś ogarnąć czy kamera do wymiany? Czy można wstawić inną? koszt org. 1800zł. a używki 600zł. |
|
|
|
 |
Daroot
Forumowicz Daroot Garage
Auto: Pajero IV, 2010r, 3,2 DiD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Gru 2019 Posty: 35 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 03-09-2020, 21:21
|
|
|
Przerabiałem to u siebie. Podłączasz jakąkolwiek kamerę, podciągasz 12V z lampy od wstecznego i po problemie, zamykasz się w 100zł max. Moja miała takie samy objawy jak u Ciebie, nie uratowałem jej. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 04-09-2020, 13:36 Re: kamera cofania
|
|
|
bodziu napisał/a: | Witam
Aż mi się nie chce wierzyć, że jeszcze tego nie było na forum ,ale nie mogę znaleźć.
Szwankuje kamera cofania raz jest obraz prawidłowy raz ciemny lub zdeformowany podejrzewam, że coś w środku zgniło bo niedawno zmieniałem kosz obudowy zapasówki więc przekładałem kamerę. Da się to jakoś ogarnąć czy kamera do wymiany? Czy można wstawić inną? koszt org. 1800zł. a używki 600zł. |
Najczęściej powodem jest przegnity pin w tej małej wtyczce odrazu przy kamerze. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
bodziu
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero IV
|
Wysłany: 12-09-2020, 09:10
|
|
|
Na razie ogarnięte przy pomocy sprayu do połączeń elektrycznych. Zdaję sobie sprawę że to czasowe. |
|
|
|
 |
tmazurek
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 4
|
Wysłany: 13-09-2020, 19:58 przepis
|
|
|
a moze ktos wrzucic przykladowa kamere? mam ten sam problem, uszkodzony pin.... |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 25-09-2020, 14:17 Re: przepis
|
|
|
tmazurek napisał/a: | a moze ktos wrzucic przykladowa kamere? mam ten sam problem, uszkodzony pin.... |
mam używane kamery w dobrym stanie. Nowe też mam |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Daroot
Forumowicz Daroot Garage
Auto: Pajero IV, 2010r, 3,2 DiD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Gru 2019 Posty: 35 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
baz525
Nowy Forumowicz
Auto: Galant E32A i E16A
|
Wysłany: 17-08-2022, 11:43 Re: przepis
|
|
|
A jak podłączyłeś tą kamerkę? Oryginalna wtyczka jest zupełnie inna i chyba trzeba ciąć i lutować, ale nie wiem który kabel jest do czego. możesz coś podpowiedzieć? Z góry serdeczne dzięki! |
|
|
|
 |
vanosik
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 4 3,2 D
|
Wysłany: 18-08-2022, 10:11
|
|
|
Czołem.
Podłączyłem chinską kamerkę do MMCS E-01 w swoim pajero IV 2006 wygląda to tak:
Zdjecia
Obraz jest widoczny w menu serwisowym ale nie pojawia sie obraz w momencie załąćzenia cofania. Brak detekcji załączenia wstecznego?.
Proszę o pomoc gdzie podpiąć takowy sygnał. Ten model chyba nie ma CANa.
pozdrawiam |
_________________ Gdy Ci smutno - puść bąka |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 MY09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Sie 2016 Posty: 279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 18-08-2022, 13:57
|
|
|
W przewodzie kamery oryginalnej jest zwarty pin 4 z pinem nr 5.
Nie ma tego w dokumentacji mitsu bo to już kabel zintegrowany z kamerą. Przewód nr 4 to ekran sygnału video. Akurat naprawiam kamerę oryginalną, więc to widzę. |
|
|
|
 |
d007
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero IV 3,2 DiD 2009
|
Wysłany: 19-10-2022, 18:32
|
|
|
Przy podłączeniu innej, nieoryginalnej kamery trzeba ją jakoś wpiąć w istniejącą instalację. Czy ktoś z Was to zrobił z sukcesem i może to opisać ? |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 MY09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Sie 2016 Posty: 279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 24-10-2022, 13:59
|
|
|
d007 napisał/a: | Przy podłączeniu innej, nieoryginalnej kamery trzeba ją jakoś wpiąć w istniejącą instalację. Czy ktoś z Was to zrobił z sukcesem i może to opisać ? | w ostatnim czasie do Pajero IV podłączałem chyba 4 kamery, w tym 3 sztuki "chińszczyzny" (ich zakup to była "kasa w błoto") i w końcu zakończyłem na podłączeniu kamery oryginalnej z mitsu, ale nie z pajero. Mam radio na androidzie, więc nie ma w nim udziwnień producentów, ale w kamerach nie ma filozofii: plus minus i wyjście video. Musi działać. Oryginalna kamera z mojego PIV zasilana jest napięciem około 6,8V. |
|
|
|
 |
Flaw
Nowy Forumowicz

Auto: P4 3.2
|
Wysłany: 22-01-2024, 09:10
|
|
|
Czy wpinając inną oryginalną kamerę z PIV trzeba dokonać adaptacji, czy powinna działać od razu? |
|
|
|
 |
PracowityTurban
Nowy Forumowicz Auto z dożywociem
Auto: PIV
|
Wysłany: 13-02-2024, 16:20
|
|
|
Witam. Mam problem z kamerą, dwukrotnie zauważyłem, że na 2-3 sekundy wyświetlał się niebieski "ekran" (wyświetlacz w lusterku) i po tym obraz z kamery. Za trzecim razem już był tylko niebieski i nic poza tym - ciemność i ta jest do tej pory. Piny całe, kostka czysta, światło wsteczne jest, czujniki działają.
Pozdrawiam jako świeżak |
|
|
|
 |
edmunek
Forumowicz
Auto: Shogun 4
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 16-04-2024, 11:50
|
|
|
Niestety i u mnie przestała działać kamera.
Podejrzewałem brak masy bo cała blaszka zaczęła się już rozpadać i trzymała się na włosku.
Wymontowaliśmy wszystkie uchwyty (również do oświetlenia tablicy), przyspawaliśmy nową blachę, obraz się nie pojawił. Spięliśmy uziemienie na krótko przez gniazdo zapalniczki, również brak obrazu.
Poruszałem przewodem przy kolanku który wchodzi już w kamerę i okazało się, że to przewody już przegnite/przetarte.
Na australijskim forum podają że oryginalna kamera bierze 6.6-6.8V więc wsadzanie 12V z aliexpress nie wchodzi w grę. Myślę czy zamówić Chińską 6V.
Próbował ktoś wsadzić może kamerę od np. Outlandera? Początkowy numer części się zgadza, wtyczka jest inna ale przelutować przewody (plus dodać heat shrink) to przecież żaden problem.
Mógłby ktoś podpowiedzieć? Nie żebym nie potrafił zaparkować w ciasnym miejscu bez kamery, ale od lat wszystkie moje auta mają kamerę cofania i w Pajero mnie denerwuje jak wrzucam wsteczny że mam linie na ekranie ale na czarnym tle
 |
|
 |
|