Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie gdzie kupić pompę do ABS Pajero
Autor Wiadomość
Wlod2000 
Nowy Forumowicz

Auto: Misubishi Pajero 3,2 2000
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-10-2024, 15:28   Pytanie gdzie kupić pompę do ABS Pajero

Dzień dobry, czy ktoś mógłby mi pomóc i napisać gdzie mógłbym kupić nową niekonicznie oryginalną pompę ABS do Pajero z 2000 roku o numerze MN116391? Będę wdzięczny za informację.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 03-10-2024, 17:15   

A w ASO się może pytałeś ?? Przecież jest w Krakowie.
Jeśli chcesz nową pompę, to chyba tylko ori w ASO, bo zamienników nigdzie nie widziałem. No, oczywiście oprócz znanego chyba wszystkim chińskiego serwisu AliExpress ;) Tam jest wszystko nowe, oryginalne, i za pół ceny ;)

Wlod2000 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-10-2024, 20:49   

Dziękuję za odpowiedź. Tak, pytałem i dostałem informację lecz cena jest “jak za oryginał” an auto stare. Myślałem, że może występują jakieś zamienniki. Znalazłem co prawda ofertę na eBay lecz tylko z USA. Nie drogo ale długo się czeka. Jeśli ktoś kupował w Polsce zamiennik to będę wdzięczny za informację gdzie.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-10-2024, 21:08   

Ja bym części raczej nie kupował na zagranicznych portalach aukcyjnych... Tylko w Polsce, i tylko odbiór osobisty, no ale ja, to ja ;)
Cena oryginalnej, nowej pompy może być faktycznie zabójcza, no ale japończyki tak niestety mają. Auto stare, ale część nowa ;)
A Twoja pompa nie nadaje się do regeneracji ??

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-10-2024, 06:53   

apg2312 napisał/a:
Cena oryginalnej, nowej pompy może być faktycznie zabójcza, no ale japończyki tak niestety mają.
:) - też tak słyszałem, ale 20 lat temu :) - teraz proponuję sprawdzić ile kosztuje oryginalny tłumik do mazdy i porównać ile do golfa...
w tym roku zmieniałem hamulce zarówno w maździe jak i w sharanie - vw jest 2-3x droższy i mowa o zamiennikach

Wlod2000 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-10-2024, 09:52   

Sprawdzałem cenę regeneracji i okazuje się, że proponują tylko regenerację fragmentów układu a mianowicie tylko silnika bo reszta jest skomplikowana i nie ma dostępnych elementów. Tak poinformowano mnie w dwóch serwisach. Jak wspomniałem, wolę zakupić nowy zamiennik i stąd moje pytanie. Oczywiście wolałbym kupić to w Polsce. Dzwoniłem np. do Intercars-u lecz odpowiedzieli, że nie mają takiej części. Jeśli nie uda mi się nic znaleźć to kupię ten element na Ebay i podzielę się wrażeniami. Oczywiście dalej czekam na informację od Miłych Forumowiczów.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-10-2024, 11:16   

Wlod2000 - rzuć okiem na PW

Taaaa. Podzwoniłem sobie troszkę.
Teoretycznie część o numerze MN116391 jest do sprowadzenia, tak poinformował mnie pan z krakowskiego zresztą serwisu Mitsu.
Koszt : 18500 zł. Słownie osiemnaście tysięcy pięćset złotych. Czas oczekiwania ok. 3 tygodni. W innym serwisie - 20600 zł.
Panowie poradzili (dzwoniłem do różnych serwisów)
1 szukać zakładu, który potrafi taką pompę zregenerować
2 szukać używki
3 szukać zamienników, których podobno nie ma, ale Chińczycy zrobią wszystko w razie potrzeby, z gównolitu, ale zrobią ;)
Krzyzak napisał/a:
też tak słyszałem, ale 20 lat temu

Ja w ciągu ostatniej godziny przez telefon :P
A w ciągu ostatnich kilku lat kilka razy w serwisie Mitsu i Hondy, a jak zadzwonisz za nowymi ori częściami do Subaru albo Lexusa, to zawał masz pewny :P

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 04-10-2024, 16:50   

To na dzień dobry za 1/3 tej ceny
https://www.amazon.com/Ge...2/dp/B01MRDD9Y4
https://www.amayama.com/e...ubishi/mn116391
edit: można też znaleźć oferty regeneracji za naprawdę niskie kwoty, ale masz pewność, że pompa jest uszkodzona? nie słyszałem jeszcze o takich przypadkach
generalnie to zapewne w serwisówce będzie dokładnie opisane co i jak można samemu przetestować za pomocą multimetra chociażby - pamiętam, że w Galancie w ten sposób sprawdziłem co jest nie halo i się okazało, że był to prawy przedni czujnik (ktoś przeciął kabel)

Wlod2000 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-10-2024, 21:13   

Sprawdzę dokładnie kod błędu al to dopiero w poniedziałek.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-10-2024, 22:07   

Krzyzak napisał/a:
można też znaleźć oferty regeneracji za naprawdę niskie kwoty

Większość warsztatów zajmujących się regeneracją pomp ABS po podaniu numeru pompy informowała mnie, że niestety, że przykro im, że tamto, sramto, owamto, ale takiej akurat pompy to oni nie robią. Brak części. A obdzwoniłem ponad 20 w całej Polsce. Znalazłem 2, z którymi była w ogóle rozmowa, ale chcieli :
1 numer VIN
2 numer części
3 kod błędu i ew. opis, co się dzieje
Namiary na te dwa zakłady posłałem na PW do Włod2000
Krzyzak napisał/a:
ale masz pewność, że pompa jest uszkodzona? nie słyszałem jeszcze o takich przypadkach

Szczerze, w sumie też nie potrafię sobie takiej sytuacji z zaprzyjaźnionych warsztatów przypomnieć, ale ja nie jestem mechanikiem przecież. Założyłem, że Włod2000 wszystko posprawdzał i dokładnie wie, co robi.
Czujniki, przewody, koronki...OK, to się potrafi posypać równo.

Wlod2000 napisał/a:
Sprawdzę dokładnie kod błędu al to dopiero w poniedziałek.

To akurat powinna być pierwsza czynność, którą robiłeś. Ale cóż, poczekajmy do poniedziałku.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 06-10-2024, 09:50   

Właśnie dlatego proponuję zacząć od diagnozy - przecież to pajero, topienie piast w błocie jest dosyć normalną czynnością... A i koronki potrafią korodować i pękać po latach. Chociaż kij wie jak to jest zrobione - w maździe czy vw koronki są wewnątrz łożysk... Mi jak w maździe się świecił ABS to się okazało, że kabelek od czujnika się wyrwał...

Wlod2000 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-10-2024, 20:13   

Może to nie wybrzmiało ale w warsztacie wszystko posprawdzali i taką diagnozę właśnie postawili. Nie dopytałem tylko o kod błędu lub podstawę diagnozy. Oczywiście zrobię to niezwłocznie. Dziękuję bardzo za informację na priv.😀

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-10-2024, 21:33   

To może zmień warsztat ?? Przynajmniej jeśli chodzi o sprawdzenie kodu błędu ??
Bo rozumiem, że świeci Ci się cały czas lub mruga kontrolka ABS-u, tak ?? Jakie w ogóle masz objawy awarii ??

Odpowiedz do tematu