Problem z siłownikiem centralnego zamka |
Autor |
Wiadomość |
krzysieg
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 18 Lut 2011 Posty: 575 Skąd: Jelenia góra
|
Wysłany: 30-08-2024, 17:23 Problem z siłownikiem centralnego zamka
|
|
|
Cześć
Od jakiegoś czasu mam problem z centralnym zamkiem lewych drzwi , szczególnie jak jest gorąco nie zamyka drzwi.
Już wcześniej zauważyłem że nawet jak drzwi się zamknęły i po chwili otwierałem pilotem to już nie mogłem zamknąć , czyli naciskam pilot otwieranie zamykanie otwieranie zamykanie i tak w kółko to pierwsze 2- 3 razy otworze a potem siłownik już otwiera do połowy .
Nie wiem czy to typowa usterka siłownika czy centralka ?
Wiązkę w drzwiach wykluczam bo jak jest chłodniej i odczekam to siłownik zawsze działa , ruszanie wężykiem z wiązka nie pomaga .
[ Dodano: 31-08-2024, 18:56 ]
Znalazłem przyczynę ,przegrzany silniczek w siłowniku drzwi lewych .
Nie mogę znaleźć takiego zamka na allegro, siłownik jest zintegrowany z zamkiem niestety.
Nie jest to uniwersalny siłownik , tylko oryinał .
[ Dodano: 11-10-2024, 15:53 ]
Tymczasowo zrobiłem ale nie można ręcznie zamykać , wyjąlem sprężynkę i silniczek lżej chodzi i się zamyka otwiera z pilota . |
|
 |
alinanowak735
Nowy Forumowicz alinanowak735
Auto: Mitsubishi Carisma
|
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

|
|
|
|
 |
alinanowak735
|
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

|
Wysłany: 13-10-2024, 10:15
|
|
|
Dzięki za wyszukanie ale to nie to .
W coltach jest nietypowy siłownik ,jest to zamek z wbudowanym na stałe siłownikiem ,dodałem zdjęcie wyżej jak to wygląda .
Sam siłownik nie połączony z zamkiem był w nowszych coltach , więc raczej osoba która to wystawia nie rozróżnia cj0 od CZx .
Same siłowniki można kupić nawet uniwersalne za grosze ,może od strony elektrycznej by to działało ale w oryginalnym jest mimosród w zupełnie innym siłowniku .
Może by to dało się sklecić ale dużo roboty i straszna rzeźba 😀 |
|
 |
alinanowak735
|
Wysłany: 14-10-2024, 09:53
|
|
|
Brzmi to bardzo skomplikowanie, ja szukam do swojego amochodu części po stacjach demontażu, złomowiskach. wpadłam na taki pomysł oglądając złomiarzy. W sumie potrzebuje cały niezniszczony środek do samochodu. |
_________________ Ruda atakauje zawsze od spodu |
|
|
|
 |
krzysieg
Forumowicz

|
Wysłany: 14-10-2024, 16:44
|
|
|
alinanowak735 napisał/a: | Brzmi to bardzo skomplikowanie, ja szukam do swojego amochodu części po stacjach demontażu, złomowiskach. wpadłam na taki pomysł oglądając złomiarzy. W sumie potrzebuje cały niezniszczony środek do samochodu. |
Nie wiem czy dużo jest aut Mitsubishi na złomach 😀 ?
Nie jest to skomplikowane po prostu większość aut ma siłownik elektryczny
łatwo demontowany od zamka a tutaj jest zespolony na stałem siłownik razem z zamkiem . |
|
 |
alinanowak735
|
Wysłany: 14-10-2024, 17:40
|
|
|
Próbowałam wejść na twój link ze zdjęciem ale nie mogła się zalogować, nie potrafię.
Może coś się znaleźć na złomie, błotnik prawy, drzwi prawę znalazłam. Mogłam odkupić odrazu fotele i boczki ale tego nie zrobiłam |
_________________ Ruda atakauje zawsze od spodu |
|
|
|
 |
Taero
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Colt 1.6 CJO 96r
|
Wysłany: 30-12-2024, 21:39
|
|
|
Z centralnym zamkiem w Colcie to niestety jest problem, u mnie zamek centralny działał tylko, jak kluczyk się wkładało w drzwi od kierowcy. Kilka razy w życiu zadziałał od strony pasażera - jakiż ja byłem wtedy zdziwiony. Demontowałem cały mechanizm, czyściłem wszystko i smarowałem, badałem napięcia, cięgna czy nie są pokrzywione i ciężko nie działają - w końcu nawet wymieniłem na inny używany mechanizm... i tak samo nie działa. Także ja się w końcu pogodziłem z tą małą "niepełnosprawnością" auta. |
_________________ Taero |
|
|
|
 |
|