Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z siłownikiem centralnego zamka
Autor Wiadomość
krzysieg 
Forumowicz

Auto: Colt CJ1A 00'r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-08-2024, 17:23   Problem z siłownikiem centralnego zamka

Cześć

Od jakiegoś czasu mam problem z centralnym zamkiem lewych drzwi , szczególnie jak jest gorąco nie zamyka drzwi.
Już wcześniej zauważyłem że nawet jak drzwi się zamknęły i po chwili otwierałem pilotem to już nie mogłem zamknąć , czyli naciskam pilot otwieranie zamykanie otwieranie zamykanie i tak w kółko to pierwsze 2- 3 razy otworze a potem siłownik już otwiera do połowy .
Nie wiem czy to typowa usterka siłownika czy centralka ?
Wiązkę w drzwiach wykluczam bo jak jest chłodniej i odczekam to siłownik zawsze działa , ruszanie wężykiem z wiązka nie pomaga .

[ Dodano: 31-08-2024, 18:56 ]
Znalazłem przyczynę ,przegrzany silniczek w siłowniku drzwi lewych .
Nie mogę znaleźć takiego zamka na allegro, siłownik jest zintegrowany z zamkiem niestety.
Nie jest to uniwersalny siłownik , tylko oryinał .

[ Dodano: 11-10-2024, 15:53 ]
Tymczasowo zrobiłem ale nie można ręcznie zamykać , wyjąlem sprężynkę i silniczek lżej chodzi i się zamyka otwiera z pilota .

alinanowak735 
Nowy Forumowicz
alinanowak735

Auto: Mitsubishi Carisma
Wysłany: 12-10-2024, 12:25   

Krzysieg a to nie jest ten siłownik kosztuje na allegro 30 zł
https://allegro.pl/oferta/zamek-drzwi-przedni-lewy-mitsubishi-colt-v-97r-8142896721

?

krzysieg 
Forumowicz

Wysłany: 12-10-2024, 13:55   

alinanowak735 napisał/a:
Krzysieg a to nie jest ten siłownik kosztuje na allegro 30 zł
https://allegro.pl/oferta/zamek-drzwi-przedni-lewy-mitsubishi-colt-v-97r-8142896721

?

To jest sam zamek do wersji bez centralnego zamka,mój zamiast tego białego plastiku ma obudowę siłownika.
https://drive.google.com/file/d/1-2phpFikQxZ3tKLLFeGNPpEvfsaWMuys/view?usp=drivesdk

alinanowak735 
Nowy Forumowicz
alinanowak735

Wysłany: 12-10-2024, 16:56   

Znalazłam jeszcze coś takiego,
https://ovoko.pl/czesci-samochodowe/imp636066-mitsubishi-colt-silniczek-silownik-zamka-centralnego
https://ovoko.pl/czesci-samochodowe/imp2049219-mitsubishi-colt-silniczek-silownik-zamka-centralnego

krzysieg 
Forumowicz

Wysłany: 13-10-2024, 10:15   

alinanowak735 napisał/a:
Znalazłam jeszcze coś takiego,
https://ovoko.pl/czesci-samochodowe/imp636066-mitsubishi-colt-silniczek-silownik-zamka-centralnego
https://ovoko.pl/czesci-samochodowe/imp2049219-mitsubishi-colt-silniczek-silownik-zamka-centralnego

Dzięki za wyszukanie ale to nie to .
W coltach jest nietypowy siłownik ,jest to zamek z wbudowanym na stałe siłownikiem ,dodałem zdjęcie wyżej jak to wygląda .
Sam siłownik nie połączony z zamkiem był w nowszych coltach , więc raczej osoba która to wystawia nie rozróżnia cj0 od CZx .
Same siłowniki można kupić nawet uniwersalne za grosze ,może od strony elektrycznej by to działało ale w oryginalnym jest mimosród w zupełnie innym siłowniku .
Może by to dało się sklecić ale dużo roboty i straszna rzeźba 😀

alinanowak735 
Nowy Forumowicz
alinanowak735

Wysłany: 14-10-2024, 09:53   

Brzmi to bardzo skomplikowanie, ja szukam do swojego amochodu części po stacjach demontażu, złomowiskach. wpadłam na taki pomysł :D oglądając złomiarzy. W sumie potrzebuje cały niezniszczony środek do samochodu.

krzysieg 
Forumowicz

Wysłany: 14-10-2024, 16:44   

alinanowak735 napisał/a:
Brzmi to bardzo skomplikowanie, ja szukam do swojego amochodu części po stacjach demontażu, złomowiskach. wpadłam na taki pomysł :D oglądając złomiarzy. W sumie potrzebuje cały niezniszczony środek do samochodu.

Nie wiem czy dużo jest aut Mitsubishi na złomach 😀 ?
Nie jest to skomplikowane po prostu większość aut ma siłownik elektryczny
łatwo demontowany od zamka a tutaj jest zespolony na stałem siłownik razem z zamkiem .

alinanowak735 
Nowy Forumowicz
alinanowak735

Wysłany: 14-10-2024, 17:40   

Próbowałam wejść na twój link ze zdjęciem ale nie mogła się zalogować, nie potrafię.
Może coś się znaleźć na złomie, błotnik prawy, drzwi prawę znalazłam. Mogłam odkupić odrazu fotele i boczki ale tego nie zrobiłam

Taero 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt 1.6 CJO 96r
Wysłany: 30-12-2024, 21:39   

Z centralnym zamkiem w Colcie to niestety jest problem, u mnie zamek centralny działał tylko, jak kluczyk się wkładało w drzwi od kierowcy. Kilka razy w życiu zadziałał od strony pasażera - jakiż ja byłem wtedy zdziwiony. Demontowałem cały mechanizm, czyściłem wszystko i smarowałem, badałem napięcia, cięgna czy nie są pokrzywione i ciężko nie działają - w końcu nawet wymieniłem na inny używany mechanizm... i tak samo nie działa. Także ja się w końcu pogodziłem z tą małą "niepełnosprawnością" auta.

Odpowiedz do tematu