|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS DID] Świece żarowe - wymiana |
Autor |
Wiadomość |
dark57
Forumowicz
Auto: space star 2003r, 1.9 DiD /102
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 24-12-2024, 11:54 [MSS DID] Świece żarowe - wymiana
|
|
|
Cześć,
Piszę tak informacyjnie
Miałem niesprawne świece żarowe , sprawdzałem i wszystkie 4 były spalone , zdaje się że były takie od kilku lat może odkąd kupiłem auto (w 2011r ) , a ponieważ dostęp do nich jest bardzo dobry postanowiłem wymienić komplet świec , tak z ciekawości bo lubię mieć wszystko sprawne w aucie
I powiem wam że jak przed wymianą nie było żadnego problemu z autem -palił w największe mrozy - tak i po wymianie nic się nie zmieniło . Piszę to tak informacyjnie , jakby ktos się zastanawiał czy niesprawne świece powodują jakieś niedomagania auta,
Kiedyś też wymieniałem świece żarowe w Volvo z silnikiem 2.0 HDi , i to samo nie było żadnej wg mnie różnicy , chociaż dostęp i wymiana w 1.9 did ( dCi ) to bajka w porównaniu do HDi |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21923 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 24-12-2024, 19:37
|
|
|
Mam Citroena C4 Picasso z silnikiem 2,0 HDI, jak to w minivanie, silnik prawie cały schowany pod podszybiem, a świece żarowe wkręcone w głowicę od strony kabiny. 2 dni leżenia na silniku, w lewej ręce lusterko, bo inaczej zajrzeć tam nie idzie, a w prawej klucz i wszystko robione po omacku. Dwie świece były spalone, wymieniłem wszystkie cztery na nowe i jest różnica, po pierwsze krócej świeci się kontrolka świec żarowych na zimnym silniku, a po drugie po odpaleniu nie telepie tak bardzo silnikiem. Jak sprawdziłeś sprawność starych świec? |
|
|
|
 |
dark57
Forumowicz
Auto: space star 2003r, 1.9 DiD /102
|
Wysłany: 25-12-2024, 22:44
|
|
|
Aha,
może to było tylko moje odczucie że spalone czy sprawne świece to bez różnicy
wymieniałem w 2.0 HDi w Volvo S40 fabrycznie bez DPF , silnik nie był tak bardzo cofnięty tak że nie trzeba było podszybia ściągać ale i tak ciężko i z lusterkiem
Ponoć jak silnik ma DPF to świece żarowe pomagają w wypalaniu filtra
świece sprawdzałem multimetrem - omomierzem / ciągłość obwodu |
|
|
|
 |
|
|