|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.0 V6] Delica PD6W, 3.0 V6, 6G72 |
Autor |
Wiadomość |
Peter_Ch
Nowy Forumowicz
Auto: Delica 4x4 3.0 V6, PD6W
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-02-2025, 18:22 [3.0 V6] Delica PD6W, 3.0 V6, 6G72
|
|
|
Dzień dobry wszystkim
Mam japońską wersje Delica 4x4 o oznaczeniu kodowym PD6W z silnikiem 3.0 V6 czyli 6G72, więc temat wrzucam do Pajero Sport
Czy mógłby mi ktoś pomóc w objaśnieniu 3 czujników temperatury ze zdjęcia, które zrobiłem na aucie. Dla ułatwienia je ponumerowałem. Domniemam, że wszystkie są czujnikami temperatury cieczy bo siedzą na początku magistrali wodnej tuż przy obudowie termostatu.
Czujnik 1 - wydaje mi się czujnikiem pokazującym temperaturę na zegarach w środku auta
Czujnik 2 i 3 jak dla mnie są takie same nawet wtyczki mogę zamienić. Dziś przy temperaturze ok 7 st na zewnątrz pokazywały (2) 4,7 kOhm (3) 5.15 kOhm więc mają trochę rozjechane parametry względem siebie, a wyglądają tak samo - no albo maja być inne
Auto ma dwa niezależne ogrzewania i klimę na przód i tył więc może drugi czujnik jest czujnikiem dla tylnej sekcji choć wydaje mi się to nieprawdopodobne bo nigdy nie widziałem takiego rozwiązania.
Czy przypadkiem w miejscu drugiego czujnika nie powinien być switch załączający wiatrak elektryczny chłodnicy ? tylko komuś przede mną się byle co wkręciło a wtyczka pasowała ?
Auto jest po przekładce kierownicy z prawej na lewą więc nie wiem kto przede mną pruł instalację bo mu coś nie pasowało a teraz próbuję to ogarnąć bo mam pourywane i popękane wtyczki.
Dodam że mam trochę słabe ogrzewanie przednie a tylne dość wydajne ale może być to też efekt przytkanej nagrzewnicy więc na razie szukam, a odpowietrzałem już z 5 razy
pomóżcie jak wiecie, pozdrowionka
Piotr
ZDJĘCIE |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 816 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20889 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 09-02-2025, 19:26
|
|
|
Jak możesz to podaj ten krótki Vin to poszukam w katalogu jakie powinny być te czujniki.
1pinowy to jak piszesz do zegarów 2 pionowy jeden do ECU a drugi to chyba switch. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Peter_Ch
Nowy Forumowicz
Auto: Delica 4x4 3.0 V6, PD6W
|
Wysłany: 09-02-2025, 20:06
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Jak możesz to podaj ten krótki Vin to poszukam w katalogu jakie powinny być te czujniki.
1pinowy to jak piszesz do zegarów 2 pionowy jeden do ECU a drugi to chyba switch. |
Dziękuję za szybką odpowiedź
Sprawdzałem to już na japancars.ru
TUTAJ
TUTAJ
Jeden figuruje jako: Gauge Unit Water temperature, więc to zegary - MD091056 - złącze 1 konektor żeński
Drugi jako: Sensor Unit Water temperature - MD177572 - złącze podwójne takie jak jest u mnie
Trzeci jako: Switch Unit Water temperature - MD102329 - złącze również 1 konektor żeński - I WŁAŚNIE TO JEST PROBLEM
Może masz jakąś lepszą serwisówkę albo lepszą stronę ale patrząc na to co pokazują te rysunki to faktycznie jeden z nich powinien być switchem tyle, że w instalce mam dwie wtyczki na podwójne piny, które tak jak pisałem mogę zamienić miejscami a moim zdaniem nie powinno tak być. Możliwe że ktoś coś kombinował w instalce po tej przekładce.
Gdzieś wygrzebałem w necie że ten switch ma koło 5 K i to by się zgadzało po pomiarach i sugerowało by to że te dwa podobnie wyglądające czujniki są porostu zupełnie inne tylko co z tymi wtyczkami ?? Switch powinien mieć jeden konektor żeński a nie podwójną wtyczkę tym bardziej że można je pomylić bo są koło siebie więc kable sięgają bez problemu.
Super by było jak by ktoś potwierdził to co ma konkretnie w aucie i jakie są to wtyczki
Podaję VIN auta: PD6W0900595 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 641 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24113 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-02-2025, 07:38
|
|
|
1 to wskaźnik temperatury na zegary
2/3 - trudno mi rozróżnić, bo nie znam tego silnika, ale jeden z nich wskazuje temperaturę dla komputera wtrysku a drugi dla klimatyzacji |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 816 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20889 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 11-02-2025, 20:06
|
|
|
Dziwna sprawa bo katalog po vinie pokazuje:
MD091056 - gauge unit
1308A012 - sensor unit
*NO DATA* - switch unit |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 641 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24113 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 11-02-2025, 20:35
|
|
|
Specjalnie sprawdziłem swój zestaw czujników i też mam ten switch, do klimatyzacji, jest 2 pinowy. |
|
|
|
 |
|
|