|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zmiana z 175/55 R15 na 185/55 R15 w Space Star 2017 |
Autor |
Wiadomość |
bvrtek
Nowy Forumowicz
Auto: Space Star Clear Tec 2017
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-04-2025, 15:08 Zmiana z 175/55 R15 na 185/55 R15 w Space Star 2017
|
|
|
Cześć!
Mam Mitsubishi Space Star 1.2 ClearTec z 2017 roku, obecnie jeżdżę na letnich oponach Yokohama A34 w rozmiarze 175/55 R15 (fabryczne).
Planuję przejść na opony całoroczne – rozważam Continental AllSeasonContact lub AllSeasonContact 2 – i zastanawiam się też nad zmianą rozmiaru na 185/55 R15.
W salonie Mitsubishi w Krakowie (Jasnogórska) oraz na Oponeo usłyszałem, że dopuszczalny jest tylko rozmiar 175/55 R15, ale:
różnica średnicy między 175/55 a 185/55 to tylko +1,9%,
mieści się to w dopuszczalnej tolerancji ±3% (wg norm ETRTO),
w innych wersjach tego modelu (np. Mirage, Space Star Top) rozmiar 185/55 R15 występuje jako fabryczny.
Mam kilka pytań:
Czy ktoś z Was jeździ Space Starem na 185/55 R15? Czy wszystko gra – nie obciera, nie ma problemów z ESP/ABS itp.?
Jak sprawdzają się Continental AllSeasonContact (1 lub 2)? Interesuje mnie komfort, hałas, zachowanie w mieście i przy 130 km/h na trasie.
Czy polecacie może inne całoroczne opony klasy premium w tym rozmiarze, które są ciche i pewne w prowadzeniu?
Zależy mi na bezpiecznym i komfortowym rozwiązaniu na cały rok, ale też nie chciałbym potem mieć problemów na przeglądzie czy przy kontroli.
Dla porządku – poniżej wrzucam link do specyfikacji mojego auta:
🔗 https://www.auto-data.net...-cleartec-20019
Dodam jeszcze, że mam ten sam kolor nadwozia (bordowy) i fabryczne 15-calowe felgi, jak w wersji pokazanej na zdjęciach w linku.
Z góry dzięki za wszystkie opinie i doświadczenia 🙏 |
|
|
|
 |
|
|