Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana z 175/55 R15 na 185/55 R15 w Space Star 2017
Autor Wiadomość
bvrtek 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star Clear Tec 2017
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-04-2025, 15:08   Zmiana z 175/55 R15 na 185/55 R15 w Space Star 2017

Cześć!

Mam Mitsubishi Space Star 1.2 ClearTec z 2017 roku, obecnie jeżdżę na letnich oponach Yokohama A34 w rozmiarze 175/55 R15 (fabryczne).

Planuję przejść na opony całoroczne – rozważam Continental AllSeasonContact lub AllSeasonContact 2 – i zastanawiam się też nad zmianą rozmiaru na 185/55 R15.

W salonie Mitsubishi w Krakowie (Jasnogórska) oraz na Oponeo usłyszałem, że dopuszczalny jest tylko rozmiar 175/55 R15, ale:

różnica średnicy między 175/55 a 185/55 to tylko +1,9%,

mieści się to w dopuszczalnej tolerancji ±3% (wg norm ETRTO),

w innych wersjach tego modelu (np. Mirage, Space Star Top) rozmiar 185/55 R15 występuje jako fabryczny.

Mam kilka pytań:
Czy ktoś z Was jeździ Space Starem na 185/55 R15? Czy wszystko gra – nie obciera, nie ma problemów z ESP/ABS itp.?

Jak sprawdzają się Continental AllSeasonContact (1 lub 2)? Interesuje mnie komfort, hałas, zachowanie w mieście i przy 130 km/h na trasie.

Czy polecacie może inne całoroczne opony klasy premium w tym rozmiarze, które są ciche i pewne w prowadzeniu?

Zależy mi na bezpiecznym i komfortowym rozwiązaniu na cały rok, ale też nie chciałbym potem mieć problemów na przeglądzie czy przy kontroli.

Dla porządku – poniżej wrzucam link do specyfikacji mojego auta:
🔗 https://www.auto-data.net...-cleartec-20019

Dodam jeszcze, że mam ten sam kolor nadwozia (bordowy) i fabryczne 15-calowe felgi, jak w wersji pokazanej na zdjęciach w linku.

Z góry dzięki za wszystkie opinie i doświadczenia 🙏

Odpowiedz do tematu