|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Outlander III - brak światła wstecznego i przeciwmgielnego. |
Autor |
Wiadomość |
benypb
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 4j11 mivec
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-08-2025, 12:35 Outlander III - brak światła wstecznego i przeciwmgielnego.
|
|
|
Witajcie
Prośba o pomoc w diagnozie braku światła w Outlander III z 2016 2.0 benzyna:
- wstecznego dolnego - żarówka W16W (wymieniona) - bezpiecznik nr 6 - 10A (sprawdzony)
- przeciwmgielnego - żarówka W21W (wymieniona) - bezpiecznik nr 20 - 7,5A (sprawdzony)
Na wtyczkach sprawdziłem i przy zapalonych światłach nie dochodzi napięcie 12V.
Gdzie szukać przyczyny?
Update:
- sprawdziłem wiązki przewodów idące w gumowej osłonie w klapie bagażnika, przewody jak nowe, żadnych przetarć i złamań
Próbuję namierzyć który to jest czujnik na skrzyni i który to odpowiada za bieg wsteczny:
- znalazłem na skrzyni po lewej stronie wtyczkę 3 pinową - czy to jest ta?
- czy przy uszkodzonym czujniku cofania działa by kamera cofania, bo działa.
Jakieś pomysły ?
Dziwne jest to że zarówno światło przeciwmgielne i cofania nie działa.
[ Dodano: 20-08-2025, 22:05 ]
Aktualizacja – dzień kolejny i koniec walki 🙂
Udało się w końcu znaleźć przyczynę braku światła przeciwmgielnego, wstecznego oraz niedziałających czujników w tylnym zderzaku.
Co sprawdziłem:
Dzień I
bezpieczniki – ok,
czujnik biegu wstecznego (na skrzyni, pod wybierakiem – trudno go wypatrzeć z góry, ale idzie od niego przewód z kostką, łatwo dostępną z prawej strony na uchwycie) – czujnik sprawny, wiązka w przelotkach gumowych na klapie bagażnika – ok.
Dzień II
zdjąłem tylny zderzak i sprawdziłem wiązkę od żarówek do kostki – wszystko w porządku,
sprawdziłem gniazdo haka holowniczego – na wszystkich pinach było prawidłowe zasilanie zgodnie z rozpiską 13 PIN,
poszedłem dalej po przewodzie od kostki do modułu haka (umieszczonego z lewej strony pod tapicerką) i okazało się, że… przejściówka z modułu nie była wpięta w gniazdo instalacji prowadzącej do zderzaka.
I tak od dwóch lat jeździłem bez światła wstecznego, przeciwmgielnego i czujników 🤦♂️. Na ostatnim przeglądzie diagnosta rzucił tylko: „usunął pan awarię świateł z tyłu?” – jakby mnie ktoś w łeb pacnął. Ech, starzeję się, bo rok temu to też wyłapali, a ja „zapomniałem”... |
|
|
|
|
 |
|
|