|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Gałka volume dla dotykowego ekranu |
Autor |
Wiadomość |
Bult25
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander Phev 2.0 LPG
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-09-2025, 23:16 Gałka volume dla dotykowego ekranu
|
|
|
Witam,
Takie może dziwne ale bardzo praktyczne pytanie czy do jednostki dotykowej można podpiąć jakiś fizyczny moduł regulacji głośności po prostu zwykłą gałkę np. po bluetooch lub fizycznie wpinając się w okablowanie ewentualnie lutując ? |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 375 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 12-09-2025, 23:55 Re: Gałka volume dla dotykowego ekranu
|
|
|
Bult25 napisał/a: | Witam,
Takie może dziwne ale bardzo praktyczne pytanie czy do jednostki dotykowej można podpiąć jakiś fizyczny moduł regulacji głośności po prostu zwykłą gałkę np. po bluetooch lub fizycznie wpinając się w okablowanie ewentualnie lutując ? |
Możesz lutować.
Bierzesz enkoder, podstawiasz go pod kontroler AudioManager i tyle. Trochę programowania, mały bufor pamięci.
Albo Arduino lub coś podobnego - na wejściu można oprogramować nawet niekoniecznie enkoder, ale mechaniczny potencjometr podpięty do wejścia analogowego. Parę linii kodu i gotowe.
To wszystko, jeśli na pokładzie siedzi android. Zresztą nawet na Win CE jest bardzo podobnie, tylko prościej - w znaczeniu, że system jest prostszy, ale przez to czasem trudniejszy w oprogramowaniu różnych dodatków.
Prawie każda współczesna jednostka ma też wyjście na sterowanie z kierownicy i to by było chyba najprostsze, tyle. że najczęściej jest to sterowane przyciskami. Aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować podmienić na enkoder - kwestia protokołu. W CAN-Bus powinno być proste do realizacji.
Przykład gotowca: Alpine RUE-BK01. Z opisów wynika, że jest on dedykowany do konkretnych modeli, więc raczej nie zadziała z dowolnym androidem. Ale skoro takie jest, to może są dostępne w handlu bardziej uniwersalne urządzenia. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
|
 |
mohinder
Forumowicz
Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2013 Posty: 450 Skąd: Limerick
|
Wysłany: 13-09-2025, 17:02
|
|
|
Poprawiłeś mi humor Rander, dzięki. Już widzę jak kolega Bult25 to czyta z zadowoleniem, że to takie proste |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 375 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 13-09-2025, 21:50
|
|
|
mohinder napisał/a: | Poprawiłeś mi humor Rander, dzięki. Już widzę jak kolega Bult25 to czyta z zadowoleniem, że to takie proste |
No wiesz, trudno jednoznacznie powiedzieć.
Dla "babci Stefci", której telefon kojarzy się z ebonitowym urządzeniem z tarczą wybierającą numery to i podpięcie "potencjometru" BT będzie zagadką nie do rozwiązania.
A dla kogoś, kto siedzi - choćby i hobbystycznie - w mikrokontrolerach, to wszystko jest jasne. Kwestia tylko wiedzy na temat protokołów komunikacji.
No i ewentualnie lutownicy - a o tym pisał Bult25
Natomiast tak na serio, sądząc z jego pytania, to przypuszczam, że najlepszym dla niego rozwiązaniem będzie urządzenie typu Fosi Audio VOL20 Bluetooth Volume Control Knob.
Opis tutaj.
Edycja później:
No dobra, poświęciłem się i popatrzyłem, co jest dostępne na Ali.
Jeśli stacja Bulta ma wejścia USB (a nie widziałem androidowej takiej, co by nie miała przynajmniej jednego, a widziałem sporo) to można dać wersję przewodową USB:
pokrętło
Więcej nie chce mi się szukać. |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
|
 |
|
|