Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Gałka volume dla dotykowego ekranu
Autor Wiadomość
Bult25 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander Phev 2.0 LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-09-2025, 23:16   Gałka volume dla dotykowego ekranu

Witam,
Takie może dziwne ale bardzo praktyczne pytanie czy do jednostki dotykowej można podpiąć jakiś fizyczny moduł regulacji głośności po prostu zwykłą gałkę np. po bluetooch lub fizycznie wpinając się w okablowanie ewentualnie lutując ?

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 12-09-2025, 23:55   Re: Gałka volume dla dotykowego ekranu

Bult25 napisał/a:
Witam,
Takie może dziwne ale bardzo praktyczne pytanie czy do jednostki dotykowej można podpiąć jakiś fizyczny moduł regulacji głośności po prostu zwykłą gałkę np. po bluetooch lub fizycznie wpinając się w okablowanie ewentualnie lutując ?

Możesz lutować.
Bierzesz enkoder, podstawiasz go pod kontroler AudioManager i tyle. Trochę programowania, mały bufor pamięci.
Albo Arduino lub coś podobnego - na wejściu można oprogramować nawet niekoniecznie enkoder, ale mechaniczny potencjometr podpięty do wejścia analogowego. Parę linii kodu i gotowe.

To wszystko, jeśli na pokładzie siedzi android. Zresztą nawet na Win CE jest bardzo podobnie, tylko prościej - w znaczeniu, że system jest prostszy, ale przez to czasem trudniejszy w oprogramowaniu różnych dodatków.

Prawie każda współczesna jednostka ma też wyjście na sterowanie z kierownicy i to by było chyba najprostsze, tyle. że najczęściej jest to sterowane przyciskami. Aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować podmienić na enkoder - kwestia protokołu. W CAN-Bus powinno być proste do realizacji.

Przykład gotowca: Alpine RUE-BK01. Z opisów wynika, że jest on dedykowany do konkretnych modeli, więc raczej nie zadziała z dowolnym androidem. Ale skoro takie jest, to może są dostępne w handlu bardziej uniwersalne urządzenia.

Adam.

mohinder 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 13-09-2025, 17:02   

Poprawiłeś mi humor Rander, dzięki. Już widzę jak kolega Bult25 to czyta z zadowoleniem, że to takie proste :biggrin:

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 13-09-2025, 21:50   

mohinder napisał/a:
Poprawiłeś mi humor Rander, dzięki. Już widzę jak kolega Bult25 to czyta z zadowoleniem, że to takie proste :biggrin:

No wiesz, trudno jednoznacznie powiedzieć.

Dla "babci Stefci", której telefon kojarzy się z ebonitowym urządzeniem z tarczą wybierającą numery to i podpięcie "potencjometru" BT będzie zagadką nie do rozwiązania.
A dla kogoś, kto siedzi - choćby i hobbystycznie - w mikrokontrolerach, to wszystko jest jasne. Kwestia tylko wiedzy na temat protokołów komunikacji.
No i ewentualnie lutownicy - a o tym pisał Bult25 :badgrin:

Natomiast tak na serio, sądząc z jego pytania, to przypuszczam, że najlepszym dla niego rozwiązaniem będzie urządzenie typu Fosi Audio VOL20 Bluetooth Volume Control Knob.
Opis tutaj.

Edycja później:
No dobra, poświęciłem się :lol: i popatrzyłem, co jest dostępne na Ali.
Jeśli stacja Bulta ma wejścia USB (a nie widziałem androidowej takiej, co by nie miała przynajmniej jednego, a widziałem sporo) to można dać wersję przewodową USB:
pokrętło

Więcej nie chce mi się szukać.

Adam.

Odpowiedz do tematu