Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CAxA] Woda w bagażniku
Autor Wiadomość
apple1910 
Mitsumaniak

Auto: Galant99 2,5 tiptronic
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-01-2011, 12:05   [CAxA] Woda w bagażniku

Witam.Od pewnego czasu zaobserwowałem jak do mojego bagażnika nie wiem w jaki sposób dostaje się woda.Uszczelka która jest od wewnątrz auta wydaje się Ok... Czy ktoś miał już choć trochę podobny przypadek
Ostatnio zmieniony przez karolgt 12-01-2011, 22:09, w całości zmieniany 1 raz  

Mani3k 
Forumowicz

Auto: Space Wagon '90r GLXi
Wysłany: 09-01-2011, 12:36   

witaj,

sprawdź dokładnie wszystkie uszczelki, także uszczelnienie szyby bo może gdzieś kiedyś wymieniona była i źle umocowana została. zobacz tez odpływy wody może jest coś zatkane, lub może woda ci się skrapla przy dzisiejszej pogodzie to bardzo możliwe

pozdrooo

ozzy89 
Forumowicz

Auto: Honda Accord CH6
Wysłany: 09-01-2011, 13:17   

gdzie zbiera się woda ? Sprawdź uszczęlkę w wykroju pod klapą, pod nią może być rdza. Bardzo często woda przedostaje się przez tylne lampy. Polecam do tego zamiast fabrycznej uszczelki, która pewnie jest opłakanym stanie gumowatą, klejącą substancję zwaną "gumisiem" stosowaną do przyklejania wygłuszeń w drzwiach (uszczelniałem tym lampy tylne w Nissanie Almerze i nic nie cieknie, warto tym też uszczelnić otwory na śruby. Drugim sposobem jest kupno kleju uszczelniającego do zaklejenia lampy. U siebie zrobiłem to tak:

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 09-01-2011, 14:29   

ozzy89 napisał/a:
U siebie zrobiłem to tak:

Masakra :shock:
apple1910 jak odkręcisz lampę to pod nią jest uszczelka z "pianki".
Albo wytnij sobie nową, albo posmaruj starą silikonem.

rosomak1983 
Mitsumaniak
werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Wysłany: 09-01-2011, 14:52   

ozzy89, dlaczego nie dales tego kleju miedzy lampe a blache w miejsce uszczelki ????
Life is 2 short to drive boring cars ;)
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania :mrgreen:

ozzy89 
Forumowicz

Wysłany: 09-01-2011, 15:29   

rosomak1983 napisał/a:
ozzy89, dlaczego nie dales tego kleju miedzy lampe a blache w miejsce uszczelki ????

widziałem w jednym Colcie podobne rozwiązanie i tak zrobiłem ;) przynajmniej jestem tego pewien. Gdybym dał ten klej w miejsce uszczelki i źle by siadł, to miałbym spory problem jeśli nadal by ciekło, bo trzyma bardzo mocno. Potem wpadłem na pomysł, żeby zrobić to tak jak z tą Almerą w pracy, ale było już za późno... Najważniejsze, że nie przecieka :roll:

apple1910 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2011, 17:05   Uszczelka klosza

Właśnie zauważyłem że ja tej uszczelki nie mam na lewym kloszu tzn. są śladu że kiedyś była... Czy da się kupić nową uszczelkę??? Bo sylikon trochę będzie widać ale jak będzie trzeba to tak zrobię...

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 09-01-2011, 17:14   

Zapewne w serwisie
Używane też nie wchodzą w grę ponieważ „pianka” się starzeje i traci elastyczność.

Ogólnie chodzi, żebyś miał elastyczną warstwę między lampą a blachą.
Możesz zrobić „po wierzchu” (ale średnio to wygląda).
Możesz zrobić to estetycznie (w miejscu ori uszczelki).
Co wymyślisz do uszczelnienia, będzie ok.
Ja przez chwilę miałem zwykłą samoprzylepną uszczelkę do okien (nie „gąbka” - tylko „guma”- łączona na dole!) i też się sprawdzała.

ozzy89 
Forumowicz

Wysłany: 09-01-2011, 17:33   

Proponuję jednak tą gumową masę do klejenia wygłuszeń w samochodzie. Stosuje się je w serwisach. W pracy używałem takiej z Wurtha. Podobna do tej na dole:

http://www.wurth.pl/katal...20100%20030.pdf

apple1910 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2011, 17:34   Uszczelka klosza

Chyba zrobię na sylikon bo to w sumie tylko to szczelina ok 2-3 mm jeśli będzie źle wyglądał to wymyślę coś innego raczej nie lepik ale dzięki za podpowiedź...

ozzy89 
Forumowicz

Wysłany: 09-01-2011, 17:36   

jak będziesz używał silikonu to sprawdź czy nie masz gdzieś ubytków lakieru w miejscu gdzie będziesz go nakładał, bo może potem wyjść tam rdza ;)

apple1910 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-01-2011, 17:38   Uszczelka klosza

Taka taśma byłby najlepsza ale teraz kupować całą rolkę za nie wiem kilkadziesiąt zł na jeden czy dwa klosze trochę drogo

ozzy89 
Forumowicz

Wysłany: 09-01-2011, 17:44   

Nie wiem ile to kosztuje, dałem tylko obrazek do podglądu ;) BTW u mnie w pracy mamy mniejsze rolki i jedna mi wystarczyła na oklejenie dwóch lamp w Nissanie Almerze N16 Hatchback (był tam rowek na dwie szerokości taśmy i objechałem każdą z lamp dwukrotnie dookoła). Poszukaj może gdzieś w jakimś sklepie ze sprzętem blacharsko lakierniczym, to może znajdziesz w rozsądnej cenie ;) Zawsze łatwiej lampę zdemontować jak jest uszczelniona taką taśmą, a nie klejem czy silikonem.

Rumcajsas 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt '94 1,3
Wysłany: 08-03-2011, 11:26   

Witam - mam nadzieję, że wątek nie jest za stary.. :)
Miałem ten sam problem, a nową uszczelkę wykonałem ze starej karimaty - ułożyła się idealnie, i od tej pory nie mam żednych przecieków (przynajmniej przez lampy..).
Pozdrawiam.

apple1910 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-03-2011, 08:11   

Włożyłeś to od góry??? Bo jest jeszcze uszczelka od środka i ona była właśnie mokra

Odpowiedz do tematu