|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
[1.6] Schemat gniazda oryginalnego lusterka z kamerą cofania |
| Autor |
Wiadomość |
markostar
Forumowicz

Auto: Space Star 1.3 2003 i Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Wrz 2007 Posty: 65 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 06-11-2025, 20:27 [1.6] Schemat gniazda oryginalnego lusterka z kamerą cofania
|
|
|
| Witam serdecznie. Od niedawna jestem posiadaczem ASX 1.6 2012. Zamontowałem sobie stację multimedialną (Chińską) zamiast zwykłego radia (tego z czerwonym wyświetlaczem). Wszystko pięknie działa. W tylnej klapie posiadam oryginalną kamerkę cofania z której obraz wyświetlany jest w oryginalnym lusterku fotochromatycznym. Wykombinowałem sobie aby nie ciągnąć dodatkowych kabli do kamery cofania dołączonej do stacji multimedialnej wykorzystać istniejącą kamerkę. Obraz z oryginalnej kamerki wali na głowę obraz z chińskiej. Myślę aby sam sygnał wizyjny pociągnąć właśnie z gniazda lusterka a sygnał wyzwalający obraz w stacji multimedialnej pociągnąć ze światła wstecznego. Problem w tym że nie mogę nigdzie odszukać schematu gniazda lusterka, który pin jest sygnałem wizyjnym z kamerki cofania. Jeśli ktoś z miłych użytkowników forum posiada taki schemat to bardzo proszę i informację. Pozdrawiam serdecznie. |
|
 |
tomtok
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsibishi ASX 1,6 2015
|
Wysłany: 14-11-2025, 16:49 Re: Schemat gniazda oryginalnego lusterka z kamerą cofania
|
|
|
| markostar napisał/a: | | ... Wykombinowałem sobie aby nie ciągnąć dodatkowych kabli do kamery cofania dołączonej do stacji multimedialnej wykorzystać istniejącą kamerkę... |
Tylko najpierw sprawdź czy stacja multimedialna zadziała Ci z tą kamerą.
Chińczycy przesyłają sygnał z kamerki przez kabel chinch, a jak jest w oryginale to nie wiem.
Poleciłbym raczej dokupienie chińskiej kamerki 0lux z kątem widzenia 170°.
W tym roku zmieniłem radio z chińskiego 8 letniego na chińskie nowe i nawet w tych modelach kamerki nie są kompatybilne. Nowe radio nie chciało działać ze starą kamerką.
Koszt takiej kamerki to ze 30 zł, a przeciągnięcie kabla to 1,5 godziny roboty i więcej się namęczysz z tym oryginałem ... |
_________________ --
Pozdrawiam,
tomtok
ASX 2015
i-MiEV 2010 |
|
|
|
 |
markostar
Forumowicz

Auto: Space Star 1.3 2003 i Colt 1.3
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Wrz 2007 Posty: 65 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14-11-2025, 22:21
|
|
|
| Dzięki za odpowiedź ale ja mam oryginalną kamerę dołączoną ze stacją multimedialną (rok produkcji 2025). Ta kamera pracuje w systemie AHD i obraz z niej zabija wszystkie kamery za 30 czy 60 zł. Z kolei obraz z oryginalnej kamerki z ASX zabija nawet tą z AHD. Obraz w nocy jest czytelny, ostrość rewelacyjna, brak refleksów przy cofaniu pod słońce. Właśnie dlatego mi zależy na oryginalnej kamerce. Nie pozostaje mi nic innego jak rozkręcenie lusterko i rozpoznanie który z kabli jest wizyjny. Tam dochodzi pięć kabli, zasilanie. masa, wsteczny i pozostają dwa jako wizyjne. Dzięki i pozdrawiam. |
|
 |
|
|
|