[CA4A 1.6] z archiwum X |
Autor |
Wiadomość |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2007, 10:04 [CA4A 1.6] z archiwum X
|
|
|
Dwa dni temu przy wyjeżdzaniu z garażu usłyszałem dziwny metaliczny odgłos dobiegający z silnika. Skręcejąc koła nasila się. Oblukałem czy coś się nie zaplatało ale nie, olej też jest.
Porównałbym to z tym jak siadało mi sprzęgło, z tym że teraz sprzęgło nowe, zresztą na luzie też da się to wyczuć. No cóż do pracy trza jechać, przy dodawaniu gazu można to jeszcze wychwycić ale jak się silnik rozgrzeje to jest ok.
Nie wiem jak jeszcze to mogę odpisać, jednak może ktoś pomoże?
Dodam jeszcze że jestem ok 2 miesiące po wymianie uszczelki pod głowicą.
Qrde jak coś z silnikiem się dzieje to dostaję drgawek |
|
|
|
 |
dzino3 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2007, 10:15
|
|
|
ficu zobacz czy ci sie pompa wody nie konczy pompa wodna nie musi zaraz cieknac jak sie na niej luz zrobi a najlepiej posciagaj paski osprzetu i go odpal wtedy zobaczysz |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2007, 10:52
|
|
|
za co konkretnie pompa wody odpowiada? Z nazwy wnioskuję że pompuje wodę ale napewno ma ukryte znaczenie:)
dzino3 napisał/a: | posciagaj paski osprzetu i go odpal wtedy zobaczysz |
mów do mnie jeszcze... już widzę że pościągam... ehe z mechaniki to ja jestem laik. |
|
|
|
 |
dzino3 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2007, 12:49
|
|
|
sluchaj pojmujesz pompa wprowadza plyn chlodniczy w obieg aby plyn z silnika krarzylprzez chlodnice zeby go schlodzic oto tu chodzi jak stoisz przodem do samochodu to jest po prawej |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2007, 13:10
|
|
|
Jakich to rzeczy ludzie nie wymyślą
Dzięki za uświadomienie czym jest pompa wody (punkcik dla Ciebie)
Ale czy ona może powodować ten odgłos spod maski? |
|
|
|
 |
sufit [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2007, 16:49
|
|
|
Witam. Zobacz przy okazji czy masz olej w pompie wspomagania( wspominasz że przy skrecaniu dzwięk nasila się). |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2007, 18:06
|
|
|
olej w pompie jest.
Szczesław na priv mi napisał że może to pompa wspomagania... CZy ona jest gdzieś w pobliżu tego zbiorniczka?
[ Dodano: 29-04-2007, 10:26 ]
To rzężenie nie dobiega raczej od pompy... Jednak przy maxymalnie skręconych kołach pompa pracuje dużo głośniej. CZas już na wymianę czy Wy też tak macie?
Wymienie profilaktycznie olej w pompie. Tylko jaki?? I Ile go się mieści?
Kolejna sprawa: Czy stary olej w skrzyni biegów może mieć wpływ na mój problem?
Wiem że muszę wymienić ale nie wiem co najpierw. Pompę czy olej w skrzyni? |
|
|
|
 |
sufit [Usunięty]
|
Wysłany: 29-04-2007, 10:54
|
|
|
Ja lałem ,,czerwony'' Hipol do przekładni precyzyjnych. Dokładnej pojemności układu nie znam- kupiłem butelkę i wystarczyło( będzie chyba w serwisówce). A te metaliczne buczenie dochodziło nie z pompy tylko z okolcy przekładni. Czasami we wspomaganiu brakuje kieliszka oleju i już się odzywa. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-04-2007, 11:03
|
|
|
Ficu865 napisał/a: | Jednak przy maxymalnie skręconych kołach pompa pracuje dużo głośniej. CZas już na wymianę czy Wy też tak macie? |
To jest normalne, że przy max skręcie pompa jest dużo głośniejsza.
Ficu865, dzisiaj na spocie obadamy co i jak. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-04-2007, 11:58
|
|
|
sufit napisał/a: | A te metaliczne buczenie dochodziło nie z pompy tylko z okolcy przekładni. Czasami we wspomaganiu brakuje kieliszka oleju i już się odzywa. |
Qrde być może bo na tym małym bagnecie jest ale bardziej na min niż po środku...
szczeslaw napisał/a: | Ficu865, dzisiaj na spocie obadamy co i jak. |
Ok pojawię się. Do 19 pracuję więc trochę później będe.
[ Dodano: 30-04-2007, 12:48 ]
Ok Rada Nadzorcza oblukała co i jak:) Doszliśmy do stwierdzenia że nie ma się czym przejmować. Troszkę tylko płynu muszę dolać i powinno być git:)
Na rozgrzanym silniku tego nie słychać ponieważ pompa już się odpowiednio nasmaruje. Producent zaleca jakiś specjalny płyn czy po prostu czerwonego hipola dolać? Nic nie zaszkodzę jeśli się wymiesza z tym co jest teraz w zbiorniczku??
Pozdrawiam i dzięki wszystkim za pomoc:) |
|
|
|
 |
sufit [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2007, 13:38
|
|
|
Mi znajomy sprzedawca to polecił. To najpopularniejszy olej mineralny do automatów, i przeważnie leje się go do wspomagania. Nie wiadomo co masz w swoim. Możesz sptawdzić czy masz w zbiorniszku rózowawy płyn. Albo spytac sprzedawcę czy są jakieś przeciwwskazania co do mieszania. |
|
|
|
 |
|