Nowy stary miś |
Autor |
Wiadomość |
Xecutioner [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 16:26 Nowy stary miś
|
|
|
Witam, od dziś jestem nowym właścicielem nie nowego samochodu Carisma 1.6 GL z 1996r. Autko kupiłem od kolesia z niemiec, sprawdzone na stacji kontroli pojazdów przy mnie. Technicznie zero wad, zero rdzy i nie stuknięte. Lekko zarysowany kluczem ale to nie problem. Po przyjechaniu nim pod dom zacząłem w nim grzebać co pewnie było błędem gdyż coś zrobiłem przy reperowaniu górnego światełka no i efekt jest taki:
1. górne światełko nie działa
2. nie działa radio, nie włącza się
3. nie działa zegar centralnie umieszczony w wozie
4. nie działa centralny zamek - choć on nie działał jak go brałem
5. nie działa lewy kierunkowskaz ten boczny niedaleko lusterka - ale to też nie moja wina - a tu męczy mnie pytanko, jak wymienić w nim żarówkę. Z której strony się do niego dostać?
Sprawdziłem bezpieczniki i wg mnie wszystko w nich gra. Nie wiem czy to jest jakoś powiązane ale zapalniczka działa
Za poświęcony czas dziękuję |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 17:21
|
|
|
szkrzynki bezpiecznikiow sa dwie, ta mniej widoczna jest pod kierownica z lewej strony, trzeba sie wygimnastykowac zeby sie tam dostac.
zarowke w kierunku wymienasz poprzez odkrecenie jego i wysuniecie, siedzi na zasadzie zatrzaskow. |
|
|
|
 |
Xecutioner [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 17:28
|
|
|
wiem że są 2 skrzynki, w obu sprawdziłem bezpieczniki i udało mi się wyeliminować problem nr 1 czyli światełko u góry. Pozostały jeszcze 4 inne problemy.
Muszę jeszcze sprawdzić ten kierunkowskaz tak jak mówisz. |
|
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 21-04-2007, 23:52
|
|
|
witam
Cóż, w takim razie należy życzyć bezawaryjnej eksploatacji albo żebyś już nic więcej nie popsuł
Proponuję też ściągnąć serwisówke z tego wątku:
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=3448
lub w tym samym dziale poszukać instrukcji obsługi i w którejś z nich jest obrazkowo wyjaśnione jak się uporać z kierunkowskazem w błotniku.
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 22-04-2007, 09:39
|
|
|
Xecutioner napisał/a: | 1. górne światełko nie działa |
a brzeczyk od swiatel dziala jak wlaczysz swiatla bez kluczyka i otworzysz drzwi??
Cytat: | 2. nie działa radio, nie włącza się |
jezeli bezpiecznik dobry to moze byc bezpieczenik na plusowym kablu od radia - trzeba wyciagnac i sprawdzic, ale tak jak mowilem przez tel cala konsola jest chyba na bezpieczniku od zapalniczki przed kolanem kierowcy
Cytat: | 3. nie działa zegar centralnie umieszczony w wozie |
jw.
Xecutioner napisał/a: | 4. nie działa centralny zamek - choć on nie działał jak go brałem |
moze go tez poprostu nie byc,
jest miedzy fotelami przelacznik taki trojpoziomowy z mozliwoscia przelaczania? - wcisniety z lewej, wcisniety z prawej, srodek - jesli jest to ustaw go posrodku - tak zeby nie byl na zadna ze stron wcisniety
Xecutioner napisał/a: | Sprawdziłem bezpieczniki i wg mnie wszystko w nich gra. Nie wiem czy to jest jakoś powiązane ale zapalniczka działa |
zapalniczka dziala tylko z kluczykiem, jesli nie dziala nawet wtedy to bezpiecznik jak nic
zobacz tutaj - tu po lewej jest odnosnik kliknij w niego mimo ze go nie widac |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Xecutioner [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 10:46
|
|
|
1. górne światło nie działa bo coś jest na styku - rozkręciłem je i wydaje mi się, że jest tam uszkodzona blaszka która zwiera + z - . Muszę spiąć to na stałe aby w ogóle świeciło
Brzęczek działa
2. Radio działało przy kupowaniu, tyle że jest stare, wyciągnąłem je i chciałem zobaczyć czy pasuje moje nowe radio, ale że wtyczka jest ciut za duża to muszę pokombinować z przejściówką. Podpiąłem stare radio i już nie działa. Nie wiem czy nie jest jakoś zabezpieczone (na obudowie widnieje napis security).
3. Zegar już działa ale nie działają w nim przyciski przez co nie da się ustawić czasu
4. przełącznika nie ma - ale w opisie samochodu jasno stwierdzono że jest centralny, mało tego, przy zamykaniu klapy bagażnika po przekręceniu kluczyka słychać charakterystyczny dźwięk centralnie zamykanych drzwi. Sprawdziłem jak to się ma z bezpiecznikiem i w miejscu w którym powinien być, nie ma go. Po włożeniu bezpiecznika nadal nic się nie dzieje. Aha i ten dźwięk słychać tylko wtedy gdy kluczyk mam w zamku bagażnika. W drzwiach nic takiego nie słychać.
Instrukcję przeryłem już całą |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 22-04-2007, 11:19
|
|
|
Xecutioner napisał/a: | 2. Radio działało przy kupowaniu, tyle że jest stare, wyciągnąłem je i chciałem zobaczyć czy pasuje moje nowe radio, ale że wtyczka jest ciut za duża to muszę pokombinować z przejściówką. Podpiąłem stare radio i już nie działa. Nie wiem czy nie jest jakoś zabezpieczone (na obudowie widnieje napis security).
|
LOL zablokowałeś sobie radio
Xecutioner napisał/a: | 3. Zegar już działa ale nie działają w nim przyciski przez co nie da się ustawić czasu
|
da się TYLKO po przekręceniu kluczyka |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Xecutioner [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 14:12
|
|
|
Chooper wielkie dzięki - kolejna mądra wskazówka co do zegara i kolejny pkt wyeliminowany
Radyjko też udało mi się zrobić więc jak dziś w nocy pojadę to przynajmniej nie zasnę za kółkiem z nudów
Pozostał jeszcze jeden zasadniczy problem z zamkiem centralnym. Od strony kierowcy nie działa, od strony pasażera działa ale czas na otworzenie drzwi to jakieś 2 sekundy, później znów zamyka całe auto. No i pozostał bagażnik który wydaj mi się robi podobnie jak drzwi pasażera czyli też mamy 1-2 sekundy. Ktoś ma pomysły? Aha i między fotelami nie posiadam przełącznika do centralki. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 22-04-2007, 14:31
|
|
|
Sprawdź czy działa ci poprawnie krańcówka od strony kierowcy na środkowym słupku za taką wystającą gumką - ona włącza oświetlenie w kabinie, wykrywa otwarcie i zamknięcie drzwi a czasem też cynk do centralnego zamka daje o stanie drzwi a że często jej styki śniedzieją lub traci masę to i dziwne zachowania się zdarzają. U mnie pomogło rozebranie tego włącznika i wyczyszczenie blaszek styków wewnątrz, przeczyszczenie styku z masą. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 22-04-2007, 17:07
|
|
|
ale brzeczyk od swiatel dziala czyli tylko i jedynie kable sie mogly zsunac, na krancowce od drzwi sa bodajze 2 albo 3 przewody |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
krzysiek_base [Usunięty]
|
Wysłany: 25-04-2007, 11:15
|
|
|
kierunek w błotniku prosta sprawa leży na zatrzaskach srubokrecik łatwo usuniesz ,ja miałem brak tego migacza i to było problemem ale wsadziłem ze fiata stilo białe ale fajnie wyglądają ,
w radyjku jest taka sprawa : musisz sprawdzić kable jak są podpierte i najważniejsze masa ,te stare instalacje są troche inne ,ja też miałem orginalne radyjko w VW po odłączeniu ono gra ale cichutko jest zablokawanie mam kody ale ksążka jest po holendersku nie wiele rozumiem ,ale nie oto chodzi montując nowe radio musisz zamontować nową kostke iso ,i troche inaczej idą kabelki |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 25-04-2007, 11:36
|
|
|
krzysiek_base napisał/a: | ale wsadziłem ze fiata stilo białe ale fajnie wyglądają |
pasowal, jaki ich koszt? strzel fote |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Tonfa [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2007, 14:30
|
|
|
Hejka.
Skoro ju mówicie o drobnych awariach, to ja tez mam pytanko natury technicznej.
- spaliła mi się jkaś żarówka znajdujca się za obrotommierzem(próbowałem ją wymienić ale zrezygnowałem gdyż bałem się na siłę wyjąć zegary prędkościomierza i obrotomierza). Jeżeli ktoś z was ma na to patent to prosiłbym o radę bo szlagmnie jasny trafia jak mi coś nie świeci.
[ Dodano: 07-05-2007, 14:31 ]
zapomniałem dodać, że chodzi o Cari 97 1.6 sedan |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 07-05-2007, 15:16
|
|
|
odkrecasz 3 sruby i ciagniesz do siebie nic sie nie urwie |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
|