|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CK1A 1.3] Kopułka rozdzielacza zapłonu i palec do 4G13 |
Autor |
Wiadomość |
darkanian
Mitsumaniak Darson

Auto: Lancer CK1A GLX '96
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 174 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 29-11-2010, 19:15 [CK1A 1.3] Kopułka rozdzielacza zapłonu i palec do 4G13
|
|
|
Witam wszystkich.
Mam do zrobienie zapłon i chce wymienić kopułkę (mam rysę wewnątrz) oraz palec rozdzielacza. Części postanowiłem kupić w sklepie Inter-Cars -> Sklep Inter-Cars.
Okazałao się, że mają dwa rodzaje kopułek do mojego silnika i z osiem rodzajów palca rozdzielacza - a każdy inny
Czy ktoś mógłby mi pomóc w wyborze albo może ma katalog części lub oryginalne symbole owych elementów?
Byłoby fajnie jakby ktoś mógłby mi podać konkretne części z tego sklepu (oznaczenie) Np: weż kopułkę J5325006 i palec J5335002.
Udało mi się wymontować kopułkę i palec rozdzielacza żeby zabrać częsci na wzór do Inter-Cars.
Kopułka wygląda następująco:
Jak widać na pierwszym zdjęciu jest peknięta przy lewym górnym pinie.
Numery kopułki jakie widnieją na niej to:
608 1 249A
oraz
809 1 249B
212 1 431
Palec rozdzielacza prezentuje się tak:
Styk jest troche zasniedziały wieć także go wymieniam.
Numer na palcu rozdzielacza to: 912 3 415E
Na obu elementach widnieje napis MADE IN JAPAN
Może komuś te informacje się przydadzą. Jak dostane nowe częsci to też coś skrobne na forum |
_________________ Mój UŁAN.
 |
|
|
|
 |
Perki1985
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Lut 2009 Posty: 325 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 29-12-2010, 15:23
|
|
|
Dodam jeszcze numery oryginalnych części
Kopułka T734
Palec T246 |
|
|
|
 |
darkanian
Mitsumaniak Darson

Auto: Lancer CK1A GLX '96
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 174 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 10-01-2011, 19:54
|
|
|
Winna nieprawidłowej pracy silnika okazała się świeca na pierwszym cylindrze. Co nie zmienia faktu, że kopułka na pinie nr 1 też była peknięta.
Świeca po wyjęciu wyglądała tak:
Z tego co dosłownie wywąchał nasz najlepszy forumowy mechanik deejay na spocie dolnosląskim wynika, ze świeca została zalana olejem. Przebiegu ma jakieś 10-15tyś km. Troche za szybko padła jak na mój gust. Czy może to być wina uszczelniaczy zaworowych czy może pierścienia olejowego? Zapewne na dwoje babka wróżyła Misiek ma przejechane 245tyś km. Silnik bierze oleju około 1-1,5L na 10tyś km (od wymiany do wymiany - tyle mniej wiecej robie rocznie)
Acha i jeszcze jedna troche nietypowa sprawa. Po wymianie palca rozdzielacza (najpierw wymieniłem samą kopułkę dopiero potem sam palec) z kopułki docierają dziwne piski. Jak to jest możliwe, zeby palec piszczał??? Przed wymianą palca był cisza. Z resztą tuż po wymianie też był spokój. Dopiero po paru dniach sie odezwało. Dźwiek jest taki jakby pasek piszczał na przekładni pasowej. Ale na 100% to nie to. Dzwiek wyraźnie dochodzi z kopułki |
_________________ Mój UŁAN.
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 10-01-2011, 20:53
|
|
|
darkanian napisał/a: | Z tego co dosłownie wywąchał nasz najlepszy forumowy mechanik deejay na spocie dolnosląskim wynika, ze świeca została zalana olejem. |
darkanian napisał/a: | Czy może to być wina uszczelniaczy zaworowych czy może pierścienia olejowego? | Jak dobrze wywąchał, to sam popatrz uwaznie na świece, bo może deejay niejasno sprecyzował skąd się wziął ten olej, olej poszedł "z góry" poprzez uszczelniacz gniazda świecy pokrywy zaworówej, kupić komplet uszczelek, wymienic i powinno być po kłopocie. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
herr_flick
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A i CS3A
|
Wysłany: 09-05-2016, 21:37