|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Turbosprężarka |
Autor |
Wiadomość |
Rafo [Usunięty]
|
Wysłany: 22-05-2007, 09:02 Turbosprężarka
|
|
|
Sorki że zasypuję was tyloma pytaniami ale chciałbym zrobić porządek ze swoim miskiem żeby mi długo służył. Mechanik stwierdził równiez u mnie wyciek z turbo, dzwoniłem do kilku serwisów i dlaczego w jednym chcą 1500 a w drugim ok 800 zł. Gośc w tym za 800 argumentował że on po prostu nie zamawia całego zestawu naprawczego jeśli nie ma potrzeby wymiany ąz tylu podzepołów sprężarki daje 6 miesięcy gwarancji. |
|
|
|
 |
KrisKros [Usunięty]
|
Wysłany: 22-05-2007, 10:34 Re: Turbosprężarka
|
|
|
Rafo napisał/a: | Sorki że zasypuję was tyloma pytaniami ale chciałbym zrobić porządek ze swoim miskiem żeby mi długo służył. Mechanik stwierdził równiez u mnie wyciek z turbo, dzwoniłem do kilku serwisów i dlaczego w jednym chcą 1500 a w drugim ok 800 zł. Gośc w tym za 800 argumentował że on po prostu nie zamawia całego zestawu naprawczego jeśli nie ma potrzeby wymiany ąz tylu podzepołów sprężarki daje 6 miesięcy gwarancji. |
1 pytanie jak duży jest to wyciek czy moze sie tylko poci? Jak się poci to chyba norma bo póki co nie widziałem jeszcze silnika renault diesla któremu by sie nie pocila turbina. Fakt faktem że też będe o tym musiał pomyśleć bo choc oleju nie ubywa i czyściłem ostatnio cały dolot z intercoolerem (apropos trzeba to robic tak powiedzmy co 50 kkm) to bym siezdecydował na poważną firme i regenreację. Zazwyczaj zestawy naprawcze są tak skonstruowane żeby wymienic to co potrzba a nie że coś moze jest jeszcze w miarę. Turbina jest dobra jak jest dobrze spasowana i to z dokladnościami rzędu mikrometrów więc ja bym wymieniałwszystko o czym mówi producent. 1500 PLN to dobra cena! |
|
|
|
 |
Rafo [Usunięty]
|
Wysłany: 22-05-2007, 11:31
|
|
|
zadzwoniłem tez do innego facia i powiedział że zestawy naprawcze dziela się na 2 grupy te do turbin europejskich i na pozostałe. Turbina w carsimie jest europejska więc zestaw naprawczy do niej kosztuje ok 750 zł ale kto ich tam wie, może kit mi wciskają. |
|
|
|
 |
KrisKros [Usunięty]
|
Wysłany: 22-05-2007, 12:02
|
|
|
Rafo napisał/a: | zadzwoniłem tez do innego facia i powiedział że zestawy naprawcze dziela się na 2 grupy te do turbin europejskich i na pozostałe. Turbina w carsimie jest europejska więc zestaw naprawczy do niej kosztuje ok 750 zł ale kto ich tam wie, może kit mi wciskają. |
Z tego co wiem to turbina Garett a ona chyba europejska nie jest ale może się mylę. Jak wejdziesz i poszukasz opini dotyczących serwisów turbin i tym się bedziesz kierował to powinno być ok. Nie kieruj sie wyłacznie ceną. Nie za bardzo rozumiem różnice w cenie pomiędzy turbo europejskim a nieeuropejskim... |
|
|
|
 |
Rafo [Usunięty]
|
Wysłany: 22-05-2007, 12:55
|
|
|
Kris już wszystko wiem, wiekszość firm zajmujących się regeneracja sprężarek podaje ceny podstawowej naprawy czyli wymianę: łożyska, pierścieni, ringi połaczęń srubowych natomiast nie wymieniają wałka i panewek a to są podstawowe elementy i wraz z ich wymianą cena znacznie wzrasta czasem nawet 2 razy. Wtedy faktycznie wychodzi to ok 1500 zł. Tyle kasy znowu pójdzie:((( Pozdro |
|
|
|
 |
|
|