|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
filtry na radiu |
Autor |
Wiadomość |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2007, 12:54 filtry na radiu
|
|
|
bylem zmuszony kupic niedrogie radyjko alpinki:) i teraz mam takie pytanko w celu upewnienia sie:)
jesli ustawiam filtr HPF np. 80MHz to radyjko daje to tylko na glosniki? suba to omija? jakby nie bylo byla by to glupota instalowac taki filtr:P |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2007, 15:16
|
|
|
maniakowy napisał/a: | bylem zmuszony kupic niedrogie radyjko alpinki:) |
Nie ważne czy drogie, jak Alpinka to jest SI
maniakowy napisał/a: | jesli ustawiam filtr HPF np. 80MHz to radyjko daje to tylko na glosniki? suba to omija? |
Filtr HPF to filtr górno przepustowy, a to sie oznacza, że włączając go głośniki otrzymują wszystko to co jest POWYŻEJ 80 Hz, jakbyś miał jeszcze filtr LPF czy w radiu czy we wzmaku, zcinasz go do 80 Hz i powinno być cacy lala, w gre wchodzi jeszcze zbocze oktawy itd, ale nie ma sie co rozwodzić.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2007, 17:04
|
|
|
no wlasnie:) w radyjku ustawilem HPF na te glosniczki power bassa na 80MHz -> za to na wzmaku dalem do suba LPF i scielem go do 80
czyli SI?;]
wspominajac jeszcze o radyjku to dla mnie bomba.. roznica w jakosci dzwieku JVC a Alpina to dla mnie ogromna;) zadowolony jestem z zakupu:) |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2007, 19:51
|
|
|
maniakowy napisał/a: | no wlasnie:) w radyjku ustawilem HPF na te glosniczki power bassa na 80MHz -> za to na wzmaku dalem do suba LPF i scielem go do 80 |
Jeśli przód masz podłączony pod piec, a PB sa 16cm, to możesz spróbowac je puścić od 63Hz a suba jeśli masz płynną regulację od 70Hz , u mnie przód hula prz 63 Hz aż miło i kopie aż nogawki fruwają
Eksperymentuj....kolejna MEGA różnice poczujesz jak zmienisz wzmak.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2007, 20:24
|
|
|
niestety piec jest kiepski i ma kiepskie filtry -> to znaczy ze HPF zaczyna sie od 120Hz.. dlatego poki nie wymienie pieca musi wystarczyc ten z radia 80Hz.
a jak jestesmy przy piecach-> co moze byc przyczyna ze piec przerywa, gdy sub jest na maxa podkrecony i volume dosc mocno -> wtedy przerwa tak jakby nie mial pradu. ale co dziwne.. nie ma roznicy czy glosniki sa podlaczone czy nie -> a przeciez gdyby pradu brakowalo to po podlaczeniu dodatkowych glosnikow powinien jeszcze bardziej sie wylaczac.. a dziala tak samo:)
kable mam slabiutkie bo okolo 7-8mm2. jednak sprawdzali mi przeplyw pradu ( w zakladzie car audio) i powiedzieli ze to nie wina kabla..
zostajemy przy kiepskim wzmacniaczu, ktory powinien byc wymieniony?
oczywiscie przy zakupie porzadnego wzmaka i kable tez zamienie na jakies 15-20mm2 ale niestety troche musze sie wstrzymac z tym, bo fundusze stopnialy:) |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2007, 10:52
|
|
|
Prawdopodobnie masz przesterowany wzmak, bo to pokretło na piecu nie jest od głośności ale od czułości, bardzo wazne jest odpowiednie zgranie przodu z subwooferem, przesterowany sub może wszystko zepsuć.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2007, 19:05
|
|
|
chodzi CI o pokretlo GAIN? znaczy to jest od mocy (tak?) jaka jest podawana na suba. dobrze rozumuje? |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2007, 20:16
|
|
|
maniakowy napisał/a: | chodzi CI o pokretlo GAIN? znaczy to jest od mocy (tak?) jaka jest podawana na suba. dobrze rozumuje? |
Niestety źle, ale sporo osób to myli. Gain jest od czułości wejścia anie od głośności, w skrócie wiecej GAIN to głośniej ale tylko pozornie.
Zrób tak, ustaw gain z przodu na 1/3 a suba delikatnie mniej lub delikatnie wiecej....tego sie nie da wytłumaczyć....ot cała sztuka własnie zgrać przód z tyłem.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 17-05-2007, 20:59
|
|
|
o kurde:) toc ja mam przod 2/3 a tyl lekko przed maksem:PP dobrze ze powiedziales:)
a mozesz w skrocie wytlumaczyc o co chodzi.. i jaka roznica jest?
dlaczego pozornie? |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 21-05-2007, 10:32
|
|
|
maniakowy napisał/a: | a mozesz w skrocie wytlumaczyc o co chodzi.. i jaka roznica jest? |
Sorki, ale nie bylo mnie kilka dni. Wiec tak w duzym skrócie i najprościej mówiąc....pokretło GAIN na wzmacniaczach ustawia czułość wejścia sygnału do wzmacniacza jak pisałem wyżej, po to żeby niezależnie od wartości volume w radiu, sygnał był płynny, czyli prosciej zeby nie było tak ze dasz na 10 volme w radiu a sub bedzie wypluwał sie ze skrzyni a przy volume 15 glosniej grac nie bedzie tylko zniekształecenia beda większe.
Najprosciej mowiac, jak wykrecisz piec GAINEM na max to szybciej osiagniesz moc maksymalna i nic wiecej, sub bedzie przesterowany. Najczesciej egzamin zdaje ustawienie przodu GAINEM na godzine 9 a suba na 11, ale złotego środka nie ma.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
|
|