Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Jackie
16-01-2007, 10:56
Jakie AUDIO do EA0?
Autor Wiadomość
miszkin 
Mitsumaniak
DT fan

Auto: Seat Leon Cupra ;)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-01-2007, 14:12   Jakie AUDIO do EA0?

Witam wszystkich,

Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Galanta 2,5 V6 '97. O autku marzyłem od prawie 9 lat... Cóż, była miłość od pierwszego wejrzenia :) W końcu stało się...

Moje pierwsze pytanie - chciałbym wymienić w nim sprzęt grający, podjechałem do sklepu specjalizującego się w car audio, ale laska mi powiedziała, że bez rozbierania drzwi nie jest w stanie mi powiedzieć jaki rodzaj (wielkość) głóśników można włożyć w drzwi.

Jakie są wasze doświadczenia?
Trzeba coś przy tym rzeźbić, czy raczej wystarczy standardowy montaż?

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-01-2007, 14:48   

Było juz na temat audio, wystarczy troche poszukac lub uzyć funkcji "szukaj" :wink: np: ZOBACZ TU

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

miszkin 
Mitsumaniak
DT fan

Wysłany: 15-01-2007, 17:49   

Świetnie, dzięki ;)

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2007, 18:01   

13 cm w przednich drzwiach.
tez sie przymierzam wlasnie do ich zmiany :D

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-01-2007, 18:06   

miszkin napisał/a:
Świetnie, dzięki ;)
no problem :lol:

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

miszkin 
Mitsumaniak
DT fan

Wysłany: 15-01-2007, 18:46   

Przeczytałem wszystko co mi znalazła wyszukiwarka. Topik Trociniarza jest spoko, ale ja tylko chciałem wymienić głośniki (no i włożyć nowe cede, bo mam kaseciaka blałpunkta na razie :evil: ). Jego instalacja wygląda na taką, co to kosztuje tyle co mój misiek :>

Moim planem jest wymiana tweeterów oraz głośników w drzwiach, w sumie 6 sztuk. Bas masujący plecy nie jest musowy... :lol:

Jakieś sugestie?

Dodam, że odsłuchiwany będzie głównie rock (a dokładniej Dream Theater w dużych ilościach :twisted: :twisted: ), może jeszcze trochę jazzu.

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 15-01-2007, 19:05   

Poczekamy, aż temat zostanie przeniesiony do działu caraudio.

miszkin 
Mitsumaniak
DT fan

Wysłany: 15-01-2007, 19:42   

OK, teraz dopiero zauważyłem dział car audio... :? Niepotrzebnie od razu wchodziłem w dział Galanta. O ja gupi... ;)

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 16-01-2007, 08:15   

Nic sie nie martw....zeby zrobić przyzwoite audio, wcale nie trzeba sprzedawać nerki :D , jak przeniosą wątek to pomożemy :wink:

pozdr,
Kuba

[ Dodano: 16-01-2007, 13:35 ]
miszkin napisał/a:
Jego instalacja wygląda na taką, co to kosztuje tyle co mój misiek :>

To tylko tak wyglada, tak naprawde to wszystko klocki klasy średniej...co innego że nie są z przypadku i są prawidłowo zamontowane i prawidłowo zgrane.

Żeby od czegoś zacząć, musiałbyś najpierw określić jakies bariery finansowe, tzn ile chcesz przeznaczyć na sprzęt, montaż itd, czy chcesz robić to sam ( w EAO to naprawde nie trudne - najprostsze auto jakie miałem do montażu ) czy chcesz korzystać z usług zakładu CA.

miszkin napisał/a:
ale laska mi powiedziała, że bez rozbierania drzwi nie jest w stanie mi powiedzieć jaki rodzaj (wielkość) głóśników można włożyć w drzwi.

...generalnie laski bez rozbierania mówią niewiele :lol: a tak na poważnie, to omijaj szerokim łukiem takie miejsca....pseudo zakłady i hipermartkety, gdzie sprzedawcy nie mają zielonego pojecia o sprzęcie i wcisną Ci to na czym mają prowizje najlepszą, albo coś co zalega im na półkach....nie spiesz sie z kupnem, lepiej dłużej a rozsądniej i porządniej.

miszkin napisał/a:
Moim planem jest wymiana tweeterów oraz głośników w drzwiach, w sumie 6 sztuk. Bas masujący plecy nie jest musowy...

Wymiana zestawu przedniego to podstawa do jakiegokolwiek grania w aucie, komponent przedni oparty na głośniku 16cm ( nie 13, tak jak fabrycznie, wystarczy dać pierścień z MDFu i pięknie pasuje, zerknij z reszta na fotki z mojej instalacji). Jeśli nie planujesz suba, ktory wbrew ogólnemu przekonaniu, wcale nie ma za zadania masować pleców a uzupełniać muzykę, musisz bezwzględnie pomyśleć o wzmacniaczu który zasili Ci odpowiednio przód, przy odpowiednim ustawieniu i dobrym wooferze w drzwiach basu bedzie akurat ( choć subwoofer to naprawde fajna sprawa ale można bez niego żyć). Pytanie tylko na cholere Ci 6 głośników :?: :?: :?: Mam nadzieje, że nie na tył :shock:

pozdr,
Kuba

miszkin 
Mitsumaniak
DT fan

Wysłany: 17-01-2007, 05:06   

No cóż, nie mam bladego pojęcia o CA, to w ogóle mój pierwszy samochód... W chacie mam zestaw Creative Gigaworks S750, czyli 7.1 z subem (210W) i jakoś do mojej muzy (rock progresywny) średnio się to nadaje. Za mało średnich tonów... Gra za to fenomenalnie do jazzu no i oczywiście koncertu z DVD (filmy też, rzecz jasna). Wiem, że pewnie niewiele to ma wspólnego z prawdziwym sprzętem hifi... :) Na codzień za to noszę na uszach Sennheisery HD200 :twisted: :twisted:

Oczywiście nie planuję instalować w samochodzie zestawu do kina domowego, mówiąc o 6 głośnikach myślalem o bzyczkach i głośnikach w drzwiach (przód + tyl). Czy nie ma sensu tychw tylnych drzwi wymieniać??

Jeśli chodzi o samą instalację, to raczej komuś to zlecę... Chyba, że znajdzie się jakiś dobry człowiek w okolicach Wawy co pomoże i poradzi, to chętnie podłubię. Może się czegoś nauczę.

Co do kasy, to planowałem jakieś 1500-2000 wydać na zestaw cd + głośniki. Myślę, że warto zostawić opcję na wzmacniacz i suba, ale to już na przyszłość.

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 17-01-2007, 11:01   

miszkin napisał/a:
to w ogóle mój pierwszy samochód...

Nooo to dobry start :) ja zaczynałem od klekocącej sierry w dieslu...eh to były czasy...

Słuchaj, za 2tys mozna zamontować całkiem fajne granie...co to firmy w wawie to nie znam, ale popytam tu i tam i jak znajde kogos godnego polecenia ktory nie zedrze z Ciebie skóry to dam znać, chyba że któryś z forumowiczów pomoże.

Musisz sie nastawić na to, ze w tej kwocie to CD i wzmak bedą używane, zestaw przedni można już kupić nowy i rozdzieliłbym tą kwotę następująco:

CD - 600zł
Wzmacniacz- 400zł
Głośniki- 500zł
Montaż - 500zł
Na kabelki by trza jeszcze coś wyłuskać :)

Prawidłowo powinno być to zrobione tak: drzwi wytłumione, głośniki osadzone na pierścieniach z MDF, tweetery prawidłopwo ukierunkowane ( tzn powinny grać mniej wiecej w stronę lusterka wstecznego). Głośniki z tyłu bezwględnie odłączyć, bo z tego co piszesz słuchasz MUZYKI a nie jakiś mózgotrzepów :) także scenę dzwiękową budujemy z przodu a nie na plecach, wokalista ma śpiewać dla Ciebie tak jak to nagrano, tj w systemie stereo a nie jakiś kwadrofoniach czy innych cudach, nie ma czegoś takiego. Muzyka gra z przodu bo przecież będac w domu i słuchajac muzy nie siadasz tyłem do głośników, prawda ?

Przykładowa propozycja

http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html

albo

http://www.allegro.pl/ite...art_okazja.html

Wzmacniacz najlepiej 4 kanałowy z kilku względów, napewno przyszłościowo

http://www.allegro.pl/ite...zca_testow.html

To bierz jak w dym, mało kiedy ktos to sprzedaje, nowy kosztuje 800zł bodaj, świetny sprzet za tą kasę.

Jeśli chodzi o CD, to można to zrobić na kilka sposobów, ciekawym rozwiązaniem i możliwym w tej kwocie jest system aktywny, wtedy wykorzystujesz wszystkie 4 kanały wzmacniacza na zestaw przedni, ale przydałoby się radio z cyfrową zwrotką....korekcją czasową, dlatego warto poobesrwować np to :

http://www.allegro.pl/ite...alny_stan_.html

Prócz tego, że to bardzo dobre radio, masz wszystko co można chcieć, to jeszcze bardzo fajnie komponuje sie w galu, tzn wyświetlacz świeci na szaro, delikatnie żótły i błekitny dodatek. CD naprawde godne polecenia, z czasów kiedy pioneer robił naprawde fajne klocki, miałem osobiscie i sam gram na DEX w tej chwili także kolejnym modelu.

to tak po krótce tyle,

ps. ja chyba za duzo pisze na tym forum :lol: ...w prayc mi sie nudzi czasem, ot co :D

pozdr,
Kuba

miszkin 
Mitsumaniak
DT fan

Wysłany: 18-01-2007, 07:50   

No dobry start przyznaję, w końcu jak zaczynać to od razu od najlepszych... :>:> Zdarzało mi się jeździć kiedyś poldonem, ale "służbowym" to był niezły czelendż :D

Właśnie wczoraj zaliczyłem 600km, mała przejażdżka do Sosnowca i z powrotem, gdzie mam urząd skarbowy... Teraz tylko ostatni krok i misiek dostanie polskie blachy :D misiek oczywiście spisał się na medal :)

Zastanawiam się czy wzmacniacz jest absolutnie konieczny czy też można rozwojowo zainstalować go za czas jakiś?

Co do CD to faktycznie Pioneer robi wrażenie, ale szukam czegoś z odtwarzaniem mp3 (z portu usb)... Może to brzmi lamersko, ale miło byłoby podpiąć sobie iriverka w samochodzie. Żadne tam wachlowanie zestawem kompaktów, tylko 20GB muzy z kieszeni :>

Widziałem w media kilka sprzętów z portem USB, jakiś sony za 550 zł (chyba CDX-GT410U) i coś tam jeszcze było. Warte to coś jest? Czy szit?

Trociniarz
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2007, 10:58   

miszkin napisał/a:
ale miło byłoby podpiąć sobie iriverka w samochodzie. Żadne tam wachlowanie zestawem kompaktów, tylko 20GB muzy z kieszeni :>

Ja wskazałem Ci troche inny kierunek rozwoju car audio....niestety na takich rozwiązaniach się nie znam, bo ich nie uznaję, także w kwestiach Sonego z portem USB....przykro mi nie pomoge.

pozdr,
Kuba

Serek 
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Wysłany: 18-01-2007, 11:13   

1. Dobrej klasy radioodtwarzacz jako źródło wszelakiego dźwięku
2. Wzmacniacz klasy budżetowej ( markowy ) bądź średniej
3. Zestaw głośników

Oto poprawna kolejność doboru.

Nie napiszę nic o Sony, ponieważ bardzo dawno nie słuchałem sprzętu i nie wiem co tam robią teraz. Zewnętrzny wzmacniacz dla świętego spokoju powinien być zaopatrzony w 4 kanały. Głośniki mogą być klasy 200-400 zł przy w/w zestawie. Jeżeli chcesz wydać więcej na głośniki ale zaoszczędzić na wzmacniaczu to w rzeczywistości wydajesz te pieniadze dwa razy - marnotrawstwo. Nawet tanie komponenty głośnikowe grają poprawnie, jeżeli zasilane są wzmacniaczem.
To ważne, ponieważ mając na pokładzie "fajne" głośniki zasilane końcówką z radia zamiast słuchać muzyki będziesz zastanawiać się jak to zagra pod wzmacniaczem ( którego nota bene nie masz ). Frustracja to zła rzecz :idea: i powinna być obca miłośnikom mitsubishi :wink: . Wyobraź sobie jednak stan, kiedy masz radio + wzmacniacz + głośniki ( jakiekolwiek odseparowane komponenty na zwrotnicy ). Słuchając utworów poznasz ich nowy wymiar, ewentualną nadwyżkę środków w przyszłości zawsze możesz wykorzystać na komplet nowych głośników ( będziesz wiedział czego oczekujesz ) i przygotowanie ich montażu (wygłuszenie, etc.)

miszkin 
Mitsumaniak
DT fan

Wysłany: 18-01-2007, 16:38   

Cytat:
1. Dobrej klasy radioodtwarzacz jako źródło wszelakiego dźwięku

Znalazłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/ite...24_2007rok.html

Tutaj jest jeszcze taniej:

http://neo24.pl/produkt/,39247.html

Ma toto wejście zewnętrzne po USB, czyli to, czego szukam. Miał ktoś z nim do czynienia?

Na stronie Pioneera (tutaj) są dwie linie CD: Premier i "zwykła" Pioneer. Wiecie może jaka jest między nimi różnica? Poza ceną oczywiście :lol:

Odpowiedz do tematu