|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Jackie 16-01-2007, 10:56 |
Jakie AUDIO do EA0? |
Autor |
Wiadomość |
miszkin
Mitsumaniak DT fan

Auto: Seat Leon Cupra ;)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-01-2007, 14:12 Jakie AUDIO do EA0?
|
|
|
Witam wszystkich,
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Galanta 2,5 V6 '97. O autku marzyłem od prawie 9 lat... Cóż, była miłość od pierwszego wejrzenia W końcu stało się...
Moje pierwsze pytanie - chciałbym wymienić w nim sprzęt grający, podjechałem do sklepu specjalizującego się w car audio, ale laska mi powiedziała, że bez rozbierania drzwi nie jest w stanie mi powiedzieć jaki rodzaj (wielkość) głóśników można włożyć w drzwi.
Jakie są wasze doświadczenia?
Trzeba coś przy tym rzeźbić, czy raczej wystarczy standardowy montaż? |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 15-01-2007, 14:48
|
|
|
Było juz na temat audio, wystarczy troche poszukac lub uzyć funkcji "szukaj" np: ZOBACZ TU
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
miszkin
Mitsumaniak DT fan

|
Wysłany: 15-01-2007, 17:49
|
|
|
Świetnie, dzięki |
|
|
|
 |
bokciu [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2007, 18:01
|
|
|
13 cm w przednich drzwiach.
tez sie przymierzam wlasnie do ich zmiany |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 15-01-2007, 18:06
|
|
|
miszkin napisał/a: | Świetnie, dzięki | no problem
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
miszkin
Mitsumaniak DT fan

|
Wysłany: 15-01-2007, 18:46
|
|
|
Przeczytałem wszystko co mi znalazła wyszukiwarka. Topik Trociniarza jest spoko, ale ja tylko chciałem wymienić głośniki (no i włożyć nowe cede, bo mam kaseciaka blałpunkta na razie ). Jego instalacja wygląda na taką, co to kosztuje tyle co mój misiek :>
Moim planem jest wymiana tweeterów oraz głośników w drzwiach, w sumie 6 sztuk. Bas masujący plecy nie jest musowy...
Jakieś sugestie?
Dodam, że odsłuchiwany będzie głównie rock (a dokładniej Dream Theater w dużych ilościach ), może jeszcze trochę jazzu. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 15-01-2007, 19:05
|
|
|
Poczekamy, aż temat zostanie przeniesiony do działu caraudio. |
|
 |
miszkin
Mitsumaniak DT fan

|
Wysłany: 15-01-2007, 19:42
|
|
|
OK, teraz dopiero zauważyłem dział car audio... Niepotrzebnie od razu wchodziłem w dział Galanta. O ja gupi... |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2007, 08:15
|
|
|
Nic sie nie martw....zeby zrobić przyzwoite audio, wcale nie trzeba sprzedawać nerki , jak przeniosą wątek to pomożemy
pozdr,
Kuba
[ Dodano: 16-01-2007, 13:35 ]
miszkin napisał/a: | Jego instalacja wygląda na taką, co to kosztuje tyle co mój misiek :> |
To tylko tak wyglada, tak naprawde to wszystko klocki klasy średniej...co innego że nie są z przypadku i są prawidłowo zamontowane i prawidłowo zgrane.
Żeby od czegoś zacząć, musiałbyś najpierw określić jakies bariery finansowe, tzn ile chcesz przeznaczyć na sprzęt, montaż itd, czy chcesz robić to sam ( w EAO to naprawde nie trudne - najprostsze auto jakie miałem do montażu ) czy chcesz korzystać z usług zakładu CA.
miszkin napisał/a: | ale laska mi powiedziała, że bez rozbierania drzwi nie jest w stanie mi powiedzieć jaki rodzaj (wielkość) głóśników można włożyć w drzwi. |
...generalnie laski bez rozbierania mówią niewiele a tak na poważnie, to omijaj szerokim łukiem takie miejsca....pseudo zakłady i hipermartkety, gdzie sprzedawcy nie mają zielonego pojecia o sprzęcie i wcisną Ci to na czym mają prowizje najlepszą, albo coś co zalega im na półkach....nie spiesz sie z kupnem, lepiej dłużej a rozsądniej i porządniej.
miszkin napisał/a: | Moim planem jest wymiana tweeterów oraz głośników w drzwiach, w sumie 6 sztuk. Bas masujący plecy nie jest musowy... |
Wymiana zestawu przedniego to podstawa do jakiegokolwiek grania w aucie, komponent przedni oparty na głośniku 16cm ( nie 13, tak jak fabrycznie, wystarczy dać pierścień z MDFu i pięknie pasuje, zerknij z reszta na fotki z mojej instalacji). Jeśli nie planujesz suba, ktory wbrew ogólnemu przekonaniu, wcale nie ma za zadania masować pleców a uzupełniać muzykę, musisz bezwzględnie pomyśleć o wzmacniaczu który zasili Ci odpowiednio przód, przy odpowiednim ustawieniu i dobrym wooferze w drzwiach basu bedzie akurat ( choć subwoofer to naprawde fajna sprawa ale można bez niego żyć). Pytanie tylko na cholere Ci 6 głośników Mam nadzieje, że nie na tył
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
miszkin
Mitsumaniak DT fan

|
Wysłany: 17-01-2007, 05:06
|
|
|
No cóż, nie mam bladego pojęcia o CA, to w ogóle mój pierwszy samochód... W chacie mam zestaw Creative Gigaworks S750, czyli 7.1 z subem (210W) i jakoś do mojej muzy (rock progresywny) średnio się to nadaje. Za mało średnich tonów... Gra za to fenomenalnie do jazzu no i oczywiście koncertu z DVD (filmy też, rzecz jasna). Wiem, że pewnie niewiele to ma wspólnego z prawdziwym sprzętem hifi... Na codzień za to noszę na uszach Sennheisery HD200
Oczywiście nie planuję instalować w samochodzie zestawu do kina domowego, mówiąc o 6 głośnikach myślalem o bzyczkach i głośnikach w drzwiach (przód + tyl). Czy nie ma sensu tychw tylnych drzwi wymieniać??
Jeśli chodzi o samą instalację, to raczej komuś to zlecę... Chyba, że znajdzie się jakiś dobry człowiek w okolicach Wawy co pomoże i poradzi, to chętnie podłubię. Może się czegoś nauczę.
Co do kasy, to planowałem jakieś 1500-2000 wydać na zestaw cd + głośniki. Myślę, że warto zostawić opcję na wzmacniacz i suba, ale to już na przyszłość. |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2007, 11:01
|
|
|
miszkin napisał/a: | to w ogóle mój pierwszy samochód... |
Nooo to dobry start ja zaczynałem od klekocącej sierry w dieslu...eh to były czasy...
Słuchaj, za 2tys mozna zamontować całkiem fajne granie...co to firmy w wawie to nie znam, ale popytam tu i tam i jak znajde kogos godnego polecenia ktory nie zedrze z Ciebie skóry to dam znać, chyba że któryś z forumowiczów pomoże.
Musisz sie nastawić na to, ze w tej kwocie to CD i wzmak bedą używane, zestaw przedni można już kupić nowy i rozdzieliłbym tą kwotę następująco:
CD - 600zł
Wzmacniacz- 400zł
Głośniki- 500zł
Montaż - 500zł
Na kabelki by trza jeszcze coś wyłuskać
Prawidłowo powinno być to zrobione tak: drzwi wytłumione, głośniki osadzone na pierścieniach z MDF, tweetery prawidłopwo ukierunkowane ( tzn powinny grać mniej wiecej w stronę lusterka wstecznego). Głośniki z tyłu bezwględnie odłączyć, bo z tego co piszesz słuchasz MUZYKI a nie jakiś mózgotrzepów także scenę dzwiękową budujemy z przodu a nie na plecach, wokalista ma śpiewać dla Ciebie tak jak to nagrano, tj w systemie stereo a nie jakiś kwadrofoniach czy innych cudach, nie ma czegoś takiego. Muzyka gra z przodu bo przecież będac w domu i słuchajac muzy nie siadasz tyłem do głośników, prawda ?
Przykładowa propozycja
http://www.allegro.pl/ite..._gwarancja.html
albo
http://www.allegro.pl/ite...art_okazja.html
Wzmacniacz najlepiej 4 kanałowy z kilku względów, napewno przyszłościowo
http://www.allegro.pl/ite...zca_testow.html
To bierz jak w dym, mało kiedy ktos to sprzedaje, nowy kosztuje 800zł bodaj, świetny sprzet za tą kasę.
Jeśli chodzi o CD, to można to zrobić na kilka sposobów, ciekawym rozwiązaniem i możliwym w tej kwocie jest system aktywny, wtedy wykorzystujesz wszystkie 4 kanały wzmacniacza na zestaw przedni, ale przydałoby się radio z cyfrową zwrotką....korekcją czasową, dlatego warto poobesrwować np to :
http://www.allegro.pl/ite...alny_stan_.html
Prócz tego, że to bardzo dobre radio, masz wszystko co można chcieć, to jeszcze bardzo fajnie komponuje sie w galu, tzn wyświetlacz świeci na szaro, delikatnie żótły i błekitny dodatek. CD naprawde godne polecenia, z czasów kiedy pioneer robił naprawde fajne klocki, miałem osobiscie i sam gram na DEX w tej chwili także kolejnym modelu.
to tak po krótce tyle,
ps. ja chyba za duzo pisze na tym forum ...w prayc mi sie nudzi czasem, ot co
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
miszkin
Mitsumaniak DT fan

|
Wysłany: 18-01-2007, 07:50
|
|
|
No dobry start przyznaję, w końcu jak zaczynać to od razu od najlepszych... :>:> Zdarzało mi się jeździć kiedyś poldonem, ale "służbowym" to był niezły czelendż
Właśnie wczoraj zaliczyłem 600km, mała przejażdżka do Sosnowca i z powrotem, gdzie mam urząd skarbowy... Teraz tylko ostatni krok i misiek dostanie polskie blachy misiek oczywiście spisał się na medal
Zastanawiam się czy wzmacniacz jest absolutnie konieczny czy też można rozwojowo zainstalować go za czas jakiś?
Co do CD to faktycznie Pioneer robi wrażenie, ale szukam czegoś z odtwarzaniem mp3 (z portu usb)... Może to brzmi lamersko, ale miło byłoby podpiąć sobie iriverka w samochodzie. Żadne tam wachlowanie zestawem kompaktów, tylko 20GB muzy z kieszeni :>
Widziałem w media kilka sprzętów z portem USB, jakiś sony za 550 zł (chyba CDX-GT410U) i coś tam jeszcze było. Warte to coś jest? Czy szit? |
|
|
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2007, 10:58
|
|
|
miszkin napisał/a: | ale miło byłoby podpiąć sobie iriverka w samochodzie. Żadne tam wachlowanie zestawem kompaktów, tylko 20GB muzy z kieszeni :> |
Ja wskazałem Ci troche inny kierunek rozwoju car audio....niestety na takich rozwiązaniach się nie znam, bo ich nie uznaję, także w kwestiach Sonego z portem USB....przykro mi nie pomoge.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 18-01-2007, 11:13
|
|
|
1. Dobrej klasy radioodtwarzacz jako źródło wszelakiego dźwięku
2. Wzmacniacz klasy budżetowej ( markowy ) bądź średniej
3. Zestaw głośników
Oto poprawna kolejność doboru.
Nie napiszę nic o Sony, ponieważ bardzo dawno nie słuchałem sprzętu i nie wiem co tam robią teraz. Zewnętrzny wzmacniacz dla świętego spokoju powinien być zaopatrzony w 4 kanały. Głośniki mogą być klasy 200-400 zł przy w/w zestawie. Jeżeli chcesz wydać więcej na głośniki ale zaoszczędzić na wzmacniaczu to w rzeczywistości wydajesz te pieniadze dwa razy - marnotrawstwo. Nawet tanie komponenty głośnikowe grają poprawnie, jeżeli zasilane są wzmacniaczem.
To ważne, ponieważ mając na pokładzie "fajne" głośniki zasilane końcówką z radia zamiast słuchać muzyki będziesz zastanawiać się jak to zagra pod wzmacniaczem ( którego nota bene nie masz ). Frustracja to zła rzecz i powinna być obca miłośnikom mitsubishi . Wyobraź sobie jednak stan, kiedy masz radio + wzmacniacz + głośniki ( jakiekolwiek odseparowane komponenty na zwrotnicy ). Słuchając utworów poznasz ich nowy wymiar, ewentualną nadwyżkę środków w przyszłości zawsze możesz wykorzystać na komplet nowych głośników ( będziesz wiedział czego oczekujesz ) i przygotowanie ich montażu (wygłuszenie, etc.) |
|
 |
miszkin
Mitsumaniak DT fan

|
Wysłany: 18-01-2007, 16:38
|
|
|
Cytat: | 1. Dobrej klasy radioodtwarzacz jako źródło wszelakiego dźwięku |
Znalazłem coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...24_2007rok.html
Tutaj jest jeszcze taniej:
http://neo24.pl/produkt/,39247.html
Ma toto wejście zewnętrzne po USB, czyli to, czego szukam. Miał ktoś z nim do czynienia?
Na stronie Pioneera (tutaj) są dwie linie CD: Premier i "zwykła" Pioneer. Wiecie może jaka jest między nimi różnica? Poza ceną oczywiście |
|
|
|
 |
|
|