[Cari 1,8 GDI] Kopci przy mocniejszym gazowaniu |
Autor |
Wiadomość |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 11-06-2007, 14:32 [Cari 1,8 GDI] Kopci przy mocniejszym gazowaniu
|
|
|
Dzisiaj zauważyłem jak tata ostrzej ruszył, że z rury poszedł ciemnoszary dym. Czy w Mitsubishi też jest problem pierścieni olejowych, tak jak to się dzieje w Mazdach? Czy to tylko uszczelniacze? A może to wina tego specyfiku Liqui Moly do uciszania popychaczy (wlany parę dni temu)? Zdaje się, że się nieźle wpakowałem z tym autem - popychacze klekoczą (co prawda trochę ciszej po dodaniu tego preparatu), teraz ten dym... Trochę jestem podłamany. A miał być zadbany samochód, nie wymagający wkładu finansowego... |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 11-06-2007, 14:52
|
|
|
Desperujesz - a auto sie dokładnie sprawdza przed zakupem a nie po |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-06-2007, 15:01
|
|
|
saphire napisał/a: | Desperujesz - a auto sie dokładnie sprawdza przed zakupem a nie po |
Wiem o tym, tylko to były takie dziwne warunki zakupu. Poza tym do głowy mi nie przyszło sprawdzić czy kopci skoro ma udokumentowane 130 tys. Tak czy inaczej, jaka jest tego najbardziej prawdopodobna przyczyna - uszczelniacze czy pierścienie? |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 11-06-2007, 16:18
|
|
|
Hymm jak dasz gaz do oporu iczasem poleci jakis dymek(mam na myśli sporadycznie) to nie jest to jakieś wielkei halo bo może to być naprzykład pozostałosc nagaru wyglądajcego jak dym,tak mi się wydaje przynajmniej. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-06-2007, 18:46
|
|
|
mlun napisał/a: | Hymm jak dasz gaz do oporu iczasem poleci jakis dymek(mam na myśli sporadycznie) to nie jest to jakieś wielkei halo bo może to być naprzykład pozostałosc nagaru wyglądajcego jak dym,tak mi się wydaje przynajmniej. |
Oj, nie wydaje mi się żeby to był nagar. Okazało się, że ten dym już mi się pojawiał (tylko tato nic nie powiedział) przy bardziej zdecydowanym dodawaniu gazu (do oporu to było daleko). |
|
|
|
 |
mlun

|
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 11-06-2007, 19:54
|
|
|
Z tego co pamiętam GDI ma coś takiego przy ostrym ciśnięciu , że przechodzi w tryb nieekonomiczny - spala bardzo dużo paliwa i kopci . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-06-2007, 21:17
|
|
|
luk_szc napisał/a: | Z tego co pamiętam GDI ma coś takiego przy ostrym ciśnięciu , że przechodzi w tryb nieekonomiczny - spala bardzo dużo paliwa i kopci . |
Oby to było to.
[ Dodano: 11-06-2007, 21:19 ]
mlun napisał/a: | Aha to w takim razie nie za dobrze.Ale siwy dym to by wskazywało na cos z wtryskiwaczami. |
Dym był taki bardzo ciemnoszary. Myślałem, że siwy dym to olej, przy zbyt dużej dawce paliwa dym jest chyba czarny, ale głowy za to nie dam. Fakt, że on nie był taki zwykły siwo-niebieski, tylko bardziej bury. |
|
|
|
 |
mlun

|
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 12-06-2007, 00:14
|
|
|
U mnie czarny / elegancki dym obroty pod 8 tysi Kręci się jak w Syrence
W serwisie pytałem i to podobno norma . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
mlun

|
Wysłany: 12-06-2007, 10:17
|
|
|
Dlatego pisąłem że jak czarny i pod koniec obrotów to nic strasznego,gorzej jakby był niebieski albo biały. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Voytec [Usunięty]
|
Wysłany: 12-06-2007, 12:05
|
|
|
W moim Space Starze (1.8 GDI) przy zimnym silniku i mocnym wciśnięciu gazu też potrafi wylecieć trochę czarnego dymku! Sporadycznie ale występuje to zjawisko
Silnik dostaje dużą dawkę paliwka, wtedy musi jakoś to wyglądać po spaleniu.
Jeśli jest to tylko czarny dymek to problemu nie ma...
Jedno pytanie: czy ten preparat Liqui Moly pozwoli chociaż trochę na cichszą pracę popychaczy? W moim aucie popychacze stukają już od dawna, już się przyzwyczaiłem. W trasie ok 200km potrafią nawet cały czas stukać ale nawet cicho. Najgłośniejsze są "na zimno". Bywa taki dzień że nic ich nie słychać... szkoda kasy na nowe. Może jak wymieni się na jakieś zamienniki to będzie już inaczej? Może ktoś tak robił? |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 12-06-2007, 14:07
|
|
|
Voytec napisał/a: | W moim Space Starze (1.8 GDI) przy zimnym silniku i mocnym wciśnięciu gazu też potrafi wylecieć trochę czarnego dymku! Sporadycznie ale występuje to zjawisko
Silnik dostaje dużą dawkę paliwka, wtedy musi jakoś to wyglądać po spaleniu.
Jeśli jest to tylko czarny dymek to problemu nie ma...
Jedno pytanie: czy ten preparat Liqui Moly pozwoli chociaż trochę na cichszą pracę popychaczy? W moim aucie popychacze stukają już od dawna, już się przyzwyczaiłem. W trasie ok 200km potrafią nawet cały czas stukać ale nawet cicho. Najgłośniejsze są "na zimno". Bywa taki dzień że nic ich nie słychać... szkoda kasy na nowe. Może jak wymieni się na jakieś zamienniki to będzie już inaczej? Może ktoś tak robił? |
Przejdź do tematu "Klekoczące popychacze". Napiszę tam więcej żeby tu nie robić offtopu. |
|
|
|
 |
|