|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
cari czy citroen?? |
Autor |
Wiadomość |
kuba81 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2007, 11:26 cari czy citroen??
|
|
|
Witam:D
Ostatnio że pogoda sprzyja zapakowałem w moją 1,5 miesięczną Cari 4 osóbki + ja i troszke towaru do bagażnika i w trase na działkę robić grila:D No i tu mi szczęka opadła bo moja Cari z tyłu przypominała Citroena:| Tylne koła schowały się pod nadkola jakieś 3-4 cm
W sumie wyliczyłem że 3 osoby z tyłu + zawartość bagażnika to około 330kg + na przodzie moja kobitka 55kg. Siebie w danym momencie nie liczyłem bo obserwowałem całe zjawisko z zewnątrz
Ja rozumiem że jak sie zapakuje 3 osoby do środka + bagażnik to auto siłą rzeczy musi usiąść ale żeby aż tak?? Czy to jest normalne że koła tyle się chowają?? Można jakoś usztywnić tylną zawiechę żeby tak nie siadało?? teraz to pikuś bo to było niecałe 100 km ale we wrześniu czeka mnie trasa 1500km w jedną stronę z 4 osobami na pokładzie ( w tym ja) i na bank w bagażniku będę miał sporo więcej niż teraz no i niechciałbym się niemiło zdziwić że w połowie trasy mi coś pierdyknie albo podczas załadunku okaże się że ktoś zostaje w domu bo mi auto nie wytrzyma :D
Będę wdzięczny za każdą radę i opinię. |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2007, 12:19
|
|
|
można wsadzić twardsze sprężyny na tył ale BARDZO ucierpi na tym komfort i żywotność tylnego zawieszenia, odczujesz to szczególnie jeżdżąc samemu bez załadunku...
zważ, że powiedziałem twardsze a nie sportowe - krótkie |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2007, 14:18
|
|
|
moze poprostu sprezyny padly |
|
|
|
 |
kuba81 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2007, 20:03
|
|
|
arturro napisał/a: | moze poprostu sprezyny padly |
hmm bo ja wiem?
jak jade na "pusto" tzn kierowca + pasażer z przodu to tylne nadkola wychodza jakies 8-10 cm nad koła. ja sie tam nie znam ale na chlopski rozum jakby padły to koła by były schowane cały czas pod nadkola nie?? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 27-05-2007, 21:08
|
|
|
niekoniecznie,
ale napewno by cie bujalo na wybojach |
|
|
|
 |
krzysiek_base [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2007, 22:07
|
|
|
polecam sprawdzić spręzyny ,i amorki ,ale jeżeli nie bujało na drodze to amorki będą dobre
ja wrzuciłem do mojej 2 osoby oraz 2 szafy +nadstawki (puzle oczywiscie) w sumie jakieś 400kg ,dodatkowo w bagazniku mam butle ,tube basowa i skrzynke z narzedziami ,jakiej dodatkowe 100 kg nie było róznicy ,mam też citrynke ZX trzy dzwiowy mały 4 osoby + bagaż ok 460kg i tu jednak zawieszenie baRDZIE SIE PODDAJE,ale walneła lekko 1000km
zrób se prosty test siadz se na tylkej klapie i pobujaj ,sprawdzisz tak twardość ,jak bedzie równo odbijać to nie masz sie czego obawiać |
|
|
|
 |
kuba81 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2007, 22:08
|
|
|
arturro napisał/a: | niekoniecznie,
ale napewno by cie bujalo na wybojach |
w sumie lekko mnie buja ale mam tylko porównanie z nissanem primiera 2000 bo takiem autkiem tescia wczesniej ujezdzalem zanim 1.5 miecha temu kupiel swoja cari Jakby nie patrzec nissan jest twardszy i bardziej stabilny niż cari... Jak to sprawdzic czy te sprezyny sa wykonczone?? czas na zmiane czy po prostu jest w normie i tak powinno byc??Moze pytanie laickie ale coz dopiero od niedawna mam pierwszy własny wózek i nie znam sie na tych trikach. |
|
|
|
 |
krzysiek_base [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2007, 22:22
|
|
|
primera może być troszke twardsza ze wzgledu na rok ,i może mniejsze zużycie zawieszenia ,ja uważam cari za bardzo stabilne ,ale nie oto chodzi bujało cię góra -dół ,czy na boki |
|
|
|
 |
|
|