Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia do 500 PLN
Autor Wiadomość
Jar0sz 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubushi Galant VIII
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-10-2010, 17:39   Skrzynia do 500 PLN

Witam, powoli kompletuję zestaw audio do galanta, mam już radio Alpine CDE-101Rm, seryjne głośniki w półce i drzwiach zastąpione na JBL GT5-652, wzmacniacz Peiying 1K76R oraz kondensator 2F. Proszę o pomoc w doborze skrzyni, preferował bym głośnik 30 cm w skrzyni BP lub BR, zamknięta raczej odpada... kwota jaką chcę przeznaczyć to 400- 500 pln. Z tego co miałem okazję posłuchać przyjemnie gra Alpine SBE-1243BP, co jeszcze polecacie? No i jakie kable do tego ?

Tomii 
Mitsumaniak

Auto: C4, BX, Espace 3
Wysłany: 06-10-2010, 17:43   

Ja z doświadczenia proponuję coś takiego:

http://voicekraft.com.pl/...o_l_90_527.html

tanie i dobre rozwiązanie. Miałem w Mondeo prawie trzy lata a teraz czeka na zamontowanie w Galancie :)
skrzynka może nie jest jakaś super mocna ale daje radę - ładny głeboki bas, jak dla mnie starcza.

AnoniM79
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2010, 19:27   

To może z inne beczki.
A nie lepiej skrzynkę samemu zmontować?
Koszt to max 100zł, i nawet przytną w castoramie co do milimetra tak jak chcesz.
Pozostaje tylko zakup odpowiedniego głośnika i obliczenie pojemności skrzynki do niego.
Skrzynkę zbudujesz dokładnie tak, aby jak najefektywniej wykorzystać bagażnik.
I jeszcze takie osobiste pytanko z czystej ciekawości: Dlaczego zamknięta odpada?
Pzdr

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 06-10-2010, 19:34   

Tomii, to sub aktywny a Jar0sz szuka pasywnego. Zobacz ofertę Infinity i JBL. Z może lepiej sam głośnik kupić i zrobić do niego puszkę? Jest jedna wada BR i PB - jeśli będzie jakiś bubel to ten sub będzie grał gorzej niż ten sam głośnik w obudowie zamkniętej.

[ Dodano: 06-10-2010, 19:53 ]
http://www.audiohit.pl/p/pl/86/jbl+gt5-1204br.html

Tomii 
Mitsumaniak

Auto: C4, BX, Espace 3
Wysłany: 06-10-2010, 21:46   

londolut napisał/a:
Tomii, to sub aktywny a Jar0sz szuka pasywnego.

no fakt, nie doczytałem :wink:

Jar0sz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-10-2010, 15:30   

No właśnie Tomii skrzynia pasywna bardziej mnie interesuje ale dzięki za chęci ;) londolut i AnoniM79 robota własnej skrzyni raczej odpada, kiedyś jak jeszcze Hondę miałem ( wiem wstyd :P ) postanowiłem osobno dobrać głośnik i do tego samoróbka z mdf-u zamknięta, prawdę mówiąc nie spełniało to moich oczekiwań ( bass był twardy i dość cichy ) a pojemność skrzyni była odpowiednia wykonanie też, może głośnik zbyt słaby ( magnat xpress 12 ). Dlatego też wolał bym kupić coś co producent zmontował ;) Byłem w MM posłuchać tego JBL GT5-1204BR jest całkiem przyzwoicie ale za te cene czegoś lepszego się spodziewałem. A tak troche z innej beczki, mieliście panowie też takie problemy z głośnikami w tylnej półce ? nigdzie nie znalazłem tematu o tej sprawie i pozostało mi zrobić dystanse na zamówienie

AnoniM79
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2010, 19:49   

Ja zastosowałem się do propozycji fachowców i wyrzuciłem głośniki z półki zostawiając dziury (oczywiście zamaskowane). I powiem Ci, że.... Też dochodzę do wniosku, że głośniki z tyłu są tylko dla jadących z tyłu.
Mam układ 2+1, czyli głośniki przód (u mnie helixy dark blue 62.1) + skrzynia basowa zamknięta w bagażniku (a raczej lepianka z żywicy).
Jako, że mieszkasz dość blisko mnie, mogę Tobie pokazać na własnym przykładzie, że skrzynka zamknięta naprawdę potrafi dość mocno przyłożyć. Aż sam byłem zdziwiony.
Na początku też byłem dość sceptycznie nastawiony na taki rodzaj skrzyni, że nie da rady przebić się przez kanapę tylną i bas będzie cichy i słaby. A tu zonk... i to pozytywny.
Ja zrobiłem coś takiego u siebie:Zabudowa bagażnika. Polecam

Jar0sz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-10-2010, 09:01   

AnoniM79 świetna sprawa ta zabudowa u ciebie, dużo miejsca idzie zaoszczędzić no i nieźle wygląda. Powiedz mi tylko jaki koszt takiego cudeńka ? Chętnie bym kiedyś podjechał do Żor posłuchać jak to gra ;)

AnoniM79
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2010, 09:23   

Dokładnie nie pamiętam ile mi tego wyszło, ale w 100zł spokojnie się mieścisz.
Polecam sklep http://www.zywica.eu z Gostynia (niedaleko). Ceny są naprawdę niezłe, a satysfakcja ze zrobienia czegoś samemu naprawdę wielka.
Wykorzystałem ok. 3l żywicy i może ze 2-3metry tkaniny + stara koszulka.
Zapraszam na odsłuch :)
Pzdr

biriapro 
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Wysłany: 08-10-2010, 11:54   

Co do skrzyni zamkniętej to więcej zależy od samego wzmaniacza niż od głośnika.Jeżeli masz przykładowo głośnik który ma faktyczne 200 rms to w skrzyni zamkniętej śmiało możesz mu zapodać 300 rms(i więcej) i wtedy będziesz miał więcej niz zadawalający efekt.Ja osobiście zawsze byłem zwolennikiem br ale od pewnego czasu i drobnych inwestycjach w wzmacniacz uważam że skrzynia clozet zagra o wiele bardziej uniwersalnie,potrafi zejść i kopnąć co w br nie jest takie oczywiste.Poza tym strojenie br też przysparza problemów.Ja też bym nie skreślał skrzyni zamkniętej.pozdrawiam

Jar0sz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-10-2010, 01:00   

Nie wiem czy taką zabudowę jak ma AnoniM79 dał bym radę sam zmontować, jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie... biriapro to jaką zamkniętą byś polecał w tych pieniążkach ? Ten mój wzmacniacz powinien uciągnąć dość dobry głośnik ( firma Peiying nic specjalnego ale chyba najmocniejszy wzmak jaki robią )

[ Dodano: 09-10-2010, 01:03 ]
Chłopaki a może coś takiego ? http://allegro.pl/jbl-gt5...1256139694.html

AnoniM79
[Usunięty]

Wysłany: 09-10-2010, 10:06   

Jar0sz napisał/a:
Nie wiem czy taką zabudowę jak ma AnoniM79 dał bym radę sam zmontować

Hehe, robiłem to pierwszy raz w życiu... Jestem dokładnie takim samym lajkonikiem. Wszystkie informacje znalazłem na necie. Dla mnie wystarczyły chęci a potem wielka satysfakcja.
Teraz wiem, że jak zmienię samochód to w następnym zrobię dokładnie to samo.
Pzdr

biriapro 
Forumowicz

Wysłany: 10-10-2010, 21:55   

Najlepiej jakiś głosnik dwucewkowy który po spięciu da wypadkową 1-go oma.Za 500 plnów darował bym sobie jakieś chińskie wynalazki z rodziny jbl.Moja może głupia propozycja to dozbieraj ze 100-150 i kup re audio se 12 w konfiguracji cewek 2+2 ohm,to przyzwoity głośnik z niesamowitym kopem i jakością dzwięku zadowalającą niejednego audiofila.Sam teraz zbieram sianko na dwa takie z tym że 10-cio calowe( 25cm).Zresztą poczytaj sobie o tym głośniku na róznych forach car audio,albo zobacz na you tube.

Jar0sz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-10-2010, 18:44   

biriapro bardzo dobry pomysł ale drogie są strasznie, oglądałem na youtube i robi wrażenie. W końcu poszedłem na łatwiznę i kupiłem Hertz ES 300 w oryginalnej obudowie Bass Reflex :) AnoniM79 dobry masz wzmacniacz ? nie przyszły mi jeszcze kable a chciał bym zobaczyć co ten głośniczek potrafi

biriapro 
Forumowicz

Wysłany: 12-10-2010, 19:42   

Oj potrafi miałem takie 2 teraz ostał mi się jeden ale w skrzyni br potrafi zrobić zamieszanie.Spokojnie możesz mu zapodać 500 rms nawet nie stęknie.Ja mam tą starszą serie(podobno lepszą).

Odpowiedz do tematu