Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
WZROST UBEZPIECZENIA OC
Autor Wiadomość
dm17
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 19:54   WZROST UBEZPIECZENIA OC

Wszyscy zapewne już wiedzą ze przyjdzie nam zapłacić wiecej za ubezpieczenie OC - gdyż z tych pieniędzy mają byc pokrywane koszty leczenia osób z wypadku ( dla mnie to jest pomysł od :butthead: strony ale nieważne )

Dzisiaj sie dowiedziałem ze mozna uniknąć płacenia większej składki w tym roku jeżeli sie ją zapłaci do konca czerwca. Można wczesniej zapłacic za OC nawet jak ktoś ma termin dopiero w październiu, listopadzie lub grudniu.

Jeżeli ktoś chce to śmiało bo jest taka możliwość :!: :!: :!:

Pozdrawiam

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2007, 20:25   

dm17 napisał/a:
Wszyscy zapewne już wiedzą ze przyjdzie nam zapłacić wiecej za ubezpieczenie OC - gdyż z tych pieniędzy mają byc pokrywane koszty leczenia osób z wypadku ( dla mnie to jest pomysł od :butthead: strony ale nieważne )

To może nie jest najgłupszy pomysł, pod warunkiem, że te pieniądze faktycznie będą szły na leczenie tych poszkodowanych w wypadkach.
W chwili obecnej jest tak, że osoba poszkodowana (nawet może to być pasażer sprawcy wypadku) w wypadku, może dostać odszkodowanie z polisy OC sprawcy tegoż wypadku.
No, ale to tylko osoba poszkodowana, natomiast Szpitale leczą ...ze składek ZUSowskich.
Uważam, że jeśli przepływ tych pieniędzy będzie odpowiedni i na odpowiednie cele to jest OK.
... choć z drugiej strony, ciekawy jestem, na co idzie dokładnie składka "wypadkowego"

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 31-05-2007, 20:32   

akbi napisał/a:
To może nie jest najgłupszy pomysł, pod warunkiem, że te pieniądze faktycznie będą szły na leczenie tych poszkodowanych w wypadkach.
Już dawno NFZ powinien ściągać tę kasę z ubezpieczycieli, przecież od tego właśnie się ubezpieczamy! A tu tylko na blach naprawianie. Zgroza!
akbi napisał/a:
W chwili obecnej jest tak, że osoba poszkodowana (nawet może to być pasażer sprawcy wypadku) w wypadku, może dostać odszkodowanie z polisy OC sprawcy tegoż wypadku.
o ile nie jest spokrewniona (wspólność majątkowa) z kierowcą/sprawcą wypadku.
akbi napisał/a:
... choć z drugiej strony, ciekawy jestem, na co idzie dokładnie składka "wypadkowego"
Ta którą płaci pracodawca/przedsiębiorca? Domyślam się, że na odszkodowania z tytułu wypadków w pracy, z pracy, do pracy.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 31-05-2007, 20:50   

JCH napisał/a:
akbi napisał/a:
o ile nie jest spokrewniona (wspólność majątkowa) z kierowcą/sprawcą wypadku.

tak, masz rację, nie dodałem tego
JCH napisał/a:
akbi napisał/a:
Ta którą płaci pracodawca/przedsiębiorca? Domyślam się, że na odszkodowania z tytułu wypadków w pracy, z pracy, do pracy.

hm ... możliwe, ale to też jest odszkodowanie dla poszkodowanego, więc chyba jednak nie

Ostatnio zmieniony przez akbi 31-05-2007, 20:50, w całości zmieniany 1 raz  

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 31-05-2007, 20:50   

jak dla mnie jest to kolejny chory pomysl...rozumiem bezpieczenstwo itd. ale juz naprawde kreci sie w glowie od tych wszelkich podwyzek paliw, ubezpieczen,podatkow itd ...oni chyba mysla ze Polacy to jest najbogatszy kraj miodem i winem plynacy.
...jasne, najlepiej sciagac z kierowcow, bo oni sa zmuszeni zaplacic :evil:
Kiedys tez podniesli ceny paliw po to by rzekomo przeznaczyc ta "roznice" na poprawe drog w Polsce....minelo juz pare dobrych lat i drogi jakie byly takie sa :evil:
To jest tylko moja opinia...moze sie myle :evil:
Pozdroo

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 20:52   

Ale panowie IDEA jest bardzo dobra ale jak zwykle to u nas bywa wykonanie złe :!: :!:
U nas jest teraz sytuacja taka że: płacą wszyscy - nawet jak przez 30 lat nie potrącisz nikogo ani nie będziesz miał wypadku - MIMO TO PŁACISZ

W usa np sprawa wygląda tak że: szpital idzie do ubezpieczalni po kase, oni wykładają a dopiero potem idą do kolesia i mówią - dobra Marian płacisz od jutra więcej i KONIEC.

A u nas jak zwykle wszystko od :butthead: strony. Płacą wszyscy mimo że nie są winni :evil: :evil: :evil:

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 31-05-2007, 20:56   

dm17 napisał/a:
U nas jest teraz sytuacja taka że: płacą wszyscy - nawet jak przez 30 lat nie potrącisz nikogo ani nie będziesz miał wypadku - MIMO TO PŁACISZ

eeee... no przecież OC i wszelkie inne ubezpieczenie płacisz na takiej właśnie zasadzie, teraz też przez 30 możesz nikogo nie stuknąć a OC płacić musisz
Cytat:
W usa np sprawa wygląda tak że: szpital idzie do ubezpieczalni po kase, oni wykładają a dopiero potem idą do kolesia i mówią - dobra Marian płacisz od jutra więcej i KONIEC.

no nie żartuj ...walnął bym w Ciebie ... Twoje leczenie wyniesie 150 tys zł, szpital idzie po tą kase do ubezpieczalni a ubezpieczalnie do mnie po te 150 tys????? a skąd ja Ci wytrzasnę tyle ... no a jeszcze mogłem trafić np nie tylko Ciebie a 3 osoby :badgrin: ... coś chyba nie tak, no albo Ciebie nie zrozumiałem.

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 31-05-2007, 20:57   

To jest CHORY pomysl zeby obciazac tym podatkiem - bo tak to sie powinno nazywac - wszystkich kierowcow.

NFZ powinien sciagac z ubezpieczycieli kase za kazdego pacjenta a nie hurtem obciazajac tez tych, ktorzy wypadku nie spowodowali.

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 21:00   

Cytat:
no nie żartuj ...walnął bym w Ciebie ... Twoje leczenie wyniesie 150 tys zł, szpital idzie po tą kase do ubezpieczalni a ubezpieczalnie do mnie po te 150 tys????? a skąd ja Ci wytrzasnę tyle ... no a jeszcze mogłem trafić np nie tylko Ciebie a 3 osoby ... coś chyba nie tak, no albo Ciebie nie zrozumiałem.

Akbi dobrze wiesz ze wszystko dobierane jest na zasadzie pocentowej - tak samo z wypadkami MASA płaci a jednosktki korzystają tylko i tu działałoby tak samo. Zresztą nawet przykłąd z naszegi życia - skłądka wzrosnie o ok 16-18% a jak kogoś pykniesz to i tak procent ten nie pokryje .................zwykła kalkulacja

Cytat:
NFZ powinien sciagac z ubezpieczycieli kase za kazdego pacjenta a nie hurtem obciazajac tez tych, ktorzy wypadku nie spowodowali

DOKŁADNIE - panowie moze to przesuniemy do kontrowersyjnych i tam sobie pogadamy co????

A wiesz jak Arek będzie - szpitale znajdą sobie sponsora na łątanie dziur :!: :!: :!:

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 31-05-2007, 21:15   

dm17 napisał/a:
Akbi dobrze wiesz ze wszystko dobierane jest na zasadzie pocentowej - tak samo z wypadkami MASA płaci a jednosktki korzystają tylko i tu działałoby tak samo. Zresztą nawet przykłąd z naszegi życia - skłądka wzrosnie o ok 16-18% a jak kogoś pykniesz to i tak procent ten nie pokryje .................zwykła kalkulacja

no zgadzam sięz Tobą w 100%, ale tak właśnie działają ubezpieczalnie, bez względu czy ubezpieczasz dom od pożaru, powodzi, czy jest ubezpieczenie NW w pracy, czy też jeszcze inne, tak też włąśnie działa OC. Znasz jakiś inny system?

arekp napisał/a:
NFZ powinien sciagac z ubezpieczycieli kase

z ubezpieczycieli, tzn kogo?

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 22:23   

Cytat:
no zgadzam sięz Tobą w 100%, ale tak właśnie działają ubezpieczalnie, bez względu czy ubezpieczasz dom od pożaru, powodzi, czy jest ubezpieczenie NW w pracy, czy też jeszcze inne, tak też włąśnie działa OC. Znasz jakiś inny system?

Akbi moge tylko porownywac ten ktory dobrze znam -czyli z za wielkiej wody :wink:
Wszyscy wychodza ze stawki podstawowej
1. Masz wypadek to nie jak w polsce tracisz znizki - tam dodają Ci
2. Dostajesz mandat za przekroczenie prędkośc - ubezpieczenie wzrasta, drugi raz to samo - jeszcze bardziej itd
3. Jezdzisz przepisowo, bezwypadkowo płacisz bardzo mało ja jezdziłem 2 lata i płaciłem 31$ na miecha co daje w 6 miesciecznej umowie 186$ - oczywiscie 31$ do zarobków to pestka. Znajomy miał 1 wypadek z jego winy i 2 mandaty i płacisł 182$ miesięcznie -- jest różnica :?: :?: Jest - każdy płaci za siebie a ubezpieczalnie tłuką tam kase ze hoho :wink:

NEno zgadzam sięz Tobą w 100%, ale tak właśnie działają ubezpieczalnie, bez względu czy ubezpieczasz dom od pożaru, powodzi, czy jest ubezpieczenie NW w pracy, czy też jeszcze inne, tak też włąśnie działa OC. Znasz jakiś inny system?

NIEMOZNA WPROWADZAC ODPOWIEDZIALNOSCI ZBIOROWEJ

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 31-05-2007, 23:07   

dm17 napisał/a:
1. Masz wypadek to nie jak w polsce tracisz znizki - tam dodają Ci

hm... fakt, to na pewno jest o wiele lepszy system, ale na taki system nie stać biednego państwa, a niestety taka jest obecnie Polska

dm17 napisał/a:
2. Dostajesz mandat za przekroczenie prędkośc - ubezpieczenie wzrasta, drugi raz to samo - jeszcze bardziej itd

... a to uważam za niesprawiedliwe ... bo co ma przekroczenie prędkości bezpośrednio do wypadku.

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2007, 23:20   

Podatki w naszym kraju to temat rzeka, mam nadzieję , że OC Religi nie przejdzie i nie będzie kolejnego podatku drogowego, za który zapłaci każdy z nas. Moim skromnym zdaniem to co się wyrabia to kpina z porządnego pracującego człowieka. Akcyza na paliwa, podatki drogowe, a teraz oc na służbę zdrowia, kolejnym myk na łatanie dziury budżetowej naszym kosztem.
Mam nadzieję, że choroba płuc naszego ministra nie przyczyni się do obowiązkowego, odpłatnego badania płuc dla wszystkich Polaków, oczywiście życzę dużo zdrowia Profesorowi, jak i wam wszystkim no i sobie, pozdr.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 01-06-2007, 08:12   

akbi napisał/a:
hm... fakt, to na pewno jest o wiele lepszy system, ale na taki system nie stać biednego państwa, a niestety taka jest obecnie Polska
Ale ubezpieczenia komunikacyjne to obecnie prywatny sektor. Na tym się czesze KASĘ! Biedne Państwo nie ma nic do tego.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 01-06-2007, 10:42   

Cytat:
a to uważam za niesprawiedliwe ... bo co ma przekroczenie prędkości bezpośrednio do wypadku

Ma -większ prędkość, wieksze prawdopodobienstwo wypadku. Pozatym tam to nazywaja drugim policjantem - wielu ludzi jezdzi zgodnie z przepisami.......................bo ich nie stac :mrgreen: :wink:

Odpowiedz do tematu