Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzisiaj całkowite zaćmienie księżyca w pełni
Autor Wiadomość
saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-03-2007, 23:42   Dzisiaj całkowite zaćmienie księżyca w pełni

Mam perfekcyjną widoczność - zero chmur, mgły itp. przeszkadzajki a co najważniejsze księżyc jest w pełni i świeci prosto w moje okno dachowe więc fotki będą niezłe - co 3 minuty cykam fotę a na koniec pewnie zmontuję z tego mini filmik.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 02-03-2007, 23:57   

o ktorej?

[ Dodano: 03-03-2007, 00:00 ]
juz wiem

Kod:
Adam Michalec, OA UJ w Krakowie

W tym roku wystąpią dwa częściowe zaćmienia Słońca: 19 marca i 11 września, które niestety ominą Europę. Wystąpią też dwa całkowite zaćmienia Księżyca, odpowiednio: z 3/4 marca i 28 sierpnia. Jedynie to pierwsze będzie w Polsce widoczne. Z soboty na niedziele (3/4 marca), jeśli tylko pogoda dopisze, początek zaćmienia częściowego zaobserwujemy o godz. 22.30, zaćmienia całkowitego: 23.48, maksimum: 00.21, koniec fazy maksymalnej: 00.58 i koniec zaćmienia częściowego: 02.12. Półcieniowe zaćmienie rozpocznie się 3 marca o 21.16, a zakończy 4 marca o 3.25. Kolor zaćmionej tarczy Księżyca zmieniać się będzie od krwistej do brunatnomiedzianej i zależeć będzie od stanu zachmurzenia atmosfery na obwodzie kuli ziemskiej. Ten rok będzie zatem dość ubogi w tego rodzaju zjawiska zaćmieniowe, co spowodowane jest wzajemnym położeniem w przestrzeni trzech "aktorów" - Słońca, Ziemi i Księżyca.

za http://orion.pta.edu.pl/n...ezyca_2007.html

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 03-03-2007, 00:08   

Mała korekta - fotki nie będą ciekawe bo skubany tak jasno świeci że gołym okiem nawet nie widać kraterów na powierzchni tylko jedą białą plamę, nawet przez lornetkę. Aparat też tak to widzi nawet przy maksymalnej przysłonie, bardzo krótkim czasie i niskim iso. Po prostu zdjęcie wychodzi prześwietlone no ale jeszcze zobaczę co z tego wyjdzie dalej.

TAK więc może jak ruszy zaćmienie w nocy z soboty na niedzielę to może jednak coś się da zrobić i fotki jednak wyjdą cos jak w tym stylu:

fotki z zaćmienia księżyca

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 03-03-2007, 09:04   

Dzięki za info - jak nie będzie chmur to też idę robić zdjęcia - może gdzieś pojechać za miasto :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 03-03-2007, 09:24   

Ja mieszkam dość wysoko nad miastem (na dość sporej górze - bo Przemyśl to jak Rzym na 8miu górach leży i pomiędzy nimi ;) ) więc nie przeszkadzają światła miejskie ale jeśli chcesz ładne foty mieć to za miasto gdzieś w teren taki by miasto mieć za plecami a księżyc przed sobą no i najlepiej jakiś mocny teleobiektyw albo przystawkę do lunety czy coś. Aparaty z zoomem 10x-12x może już nawet przyzwoite foty zrobią (oczywiście ze statywu, przy czasach kilku sekundowych) niestety przy zoomie 6x z mojego Canona to przy podglądzie foty w skali 1:1 księżyc jest mniejszy niż płytka CD a na dodatek zdjęcie jest mocno prześwietlone bo ,,łysy'' tak mocno odbija światło słoneczne. Trzeba by ustawiać ręcznie głębię ostrości na dalej niż horyzont, przysłonę na 16 lub więcej i krótki czas - lub odwrotnie przysłonę na 2.8 i długi czas tyle że różnice pomiędzy ciemniejszymi a jaśniejszymi obszarami na księżycu są w pełni tak niewielkie że praktycznie ciężko jest zrobić dobrą fotę. Na tradycyjnej kliszy to przy konwerterze do zenita i lunecie około 1000mm w dawnych czasach zakładaliśmy film iso 400 i przy przysłonie 4 czasy po kilka sekund były ale księżyc wychodził na całą fotę.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 03-03-2007, 10:44   

Z moim Fuji S5000 też wyżej wała nie podskoczę ;) A raczej niżej :cry:
Jedynie takie coś udało mi się do tej pory uzyskać:

No ale frajda jest :ANAL:
edit:
Prognoza pogody niestety nie jest zbyt dobra :?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 04-03-2007, 00:06   

Kaczory w akcji - Ksiezyca BRAK :!: :D

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 04-03-2007, 08:23   

Hubeeert napisał/a:
Kaczory w akcji - Ksiezyca BRAK
Nie dość, że zajebali Księżyc, zima bała się przyjść. Strach się bać co będzie dalej .... :roll:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 04-03-2007, 08:49   

Nie będzie fotek - chmury były i na dodatek lało jak z cebra. :evil:

karol 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G 94r. 4G63
Wysłany: 04-03-2007, 16:33   

W Czewie chyba bylo ladnie w nocy-tylko ze ja nic nie wiedzialem :cry:
A tak poza tym,to trzeba bylo rzucic temat na forum Eclipse :mrgreen:
Tam sami milosnicy zacmien :lol: 8) :biggrin:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 04-03-2007, 16:52   

... owszem ale raczej słonecznych :badgrin:

Co do fotek to nacieszyłem oko galeriami księżycowych zaćmień tutaj: http://spaceweather.com/

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 04-03-2007, 20:36   

Mialem piekna pogode - niestety brak statywu, max zoom 9x i malutki obiektyw skutecznie zamazaly obraz ;-)

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 08-06-2007, 20:55   

Podepnę się tu bo to i tak offtop ...

Dziś w nocy podobno można będzie zobaczyć startujący amerykański prom kosmiczny Atlantis. O 1:58 nisko nad południowym horyzontem z zachodu na wschód przesuwać ma się żółta plamka. To właśnie ma być Atlantis. W sam raz dla nocnych marków ;)

Odpowiedz do tematu