Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Coś tu nie gra
Autor Wiadomość
Czaki
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 11:19   Coś tu nie gra

Witam.
Mam problem z audio w swojej Cari. Krótko mowiać beznadziejnie gra, nie moge wziasc za glosno bo zaczyna pierdziec, a bass w ogole na 0 ustawione zeby przy cichym graniu nie pierdziało. W Cari mam radio alpine CDE-9845RB 4x45W i głosniki z tyłu kenwood KFC-1690ie 250W. Nie mam pojecia czy radio za słabe zeby pociagnely te głosniki, czy głosniki sa tak lipne, nie wykluczam ze cos w instalacji jest zpartolone. Zauwazylem ze w apline przy głosniejszym graniu przygasaja zielone diody przy wejsciu na CD, wiec by wychodzilo ze radio nie wyrabia. Moze jakis kondensator walnoc przed radiem? No nie wiem nie mam pomysłu co mozna z tym zrobić... jeszcze mam pytanie uzytkownikow Cari ktory kabel z tyłu jest plusem a ktory minusem bo poprzedni wlasciciel odcial seryjna koncówke zeby te kenwoody podlaczyc, a to taki mechanik ze jak sprzedawał mi Cari to mowil ze ABS 100% sprawny, a tu wogole ABS'u nie bylo :roll: wiec wszystko jest mozliwe.

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-09-2007, 12:54   

zrób foto tych kabli z tyłu, a tak poza tym, to je wywal i wstaw jakieś o grubszym przekroju. zasilanie do radia też pewnie jest wykorzystane fabryczne (zxa mały przekrój kalba0 i dlatego radio przygasa) - mien kabel na dużo grubszy i pociagnij bezpośrednio z akumulatora stosując po drodze bezpiecznik w wodoszczelnej obudowie.

co do samego radia, to nie wiem (nie moge sie doszukać), czy ma ono filtry HP ograniczające dolne pasmo, bez których własnie przy głosniejszym graniu narzuca warczenie a nie muzykę.

przede wszystkim zmien kable

Czaki
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 15:10   

Oki dzieki. Tylko jeszcze pare pytan, jaki najlepiej przekroj kabla strzelic do zasilania i do głosnikow i jak poprowadzic kable do głosnikow bo te seryjnie to chyba leca w ramie? Chyba trzeba pod dywanikami/plastikami?
I jaki bezpiecznik? 20A?

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-09-2007, 16:10   

do zasilania im grubszy tym lepiej:

takiej samej grubości prowadzisz przewód masowy.

bezpiecznik zawsze troszeczke mniejszy niż suma natężen urządzeń zasilanych przewodem (bo być może podepniesz też pod ten kabel wzmacniacz), czyli jeżeli masz radio z bezpiecznikiem 20A, to dobrze dać bezpiecznik 15A lub max 20A (NIGDY WIĘCEJ)

jezeli chodzi o głosnikowe, to:
do tweeterów moga być 1,0 - 1,5 mm2
do wooferów moga być 2,5 - 3,0 mm2 a nawet i wieksze jeżeli budżet Ci pozwoli

rozumiem, że woofery ma z tyłu, to spokojnie zdejmujesz np. dstrony pasażera nakładki na progi te wewnętrzne co sie na nie drzwi domykają (szarpnąć do góry) i zdejmujesz dolną część osłony słupka drzwiowegoi uzyskujesz dostęp do podniesienia wykładziny i spokojnie puszczasz sobie kable. Podsunałem tą stronę, bo po lewej (pod kierowcą) idzie fabryczna wiązka, i lubią się wdawać zakłócenia. POnadto polecam wsadzić te głosnikowe i zasilające w jakąś peszel, co by uchronić je od uszkodzeń mechanicznych (koszt niedrogi, a zawsze bezpieczniej - dostępne w sklepach z art elektrycznymi, lub w innych castoramach)

Czaki
[Usunięty]

Wysłany: 02-09-2007, 19:02   

Dzieki :)

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 05-09-2007, 21:35   

Szczerze to wątpie aby to był problem kabli. Z jednej strony przygasające kontrolki mogą świadczyć o faktycznie za małym przekroju kabla zasilającego (w praktyce żadne radio samochodowe nie potrzebuje większej średnicy niż 1,5mm) W mitsu problemem jest też często niedostateczna masa (tak z własnych obserwacji) warto pociągnąć osobny kabel od obudowy radia do karoserii)
Jednak drugie czyli przester głośników może świadczyć o po pierwsze spalonych/zwartych cewkach głośników a po drugie o zbyt małej mocy owych głośników.

Jesli sprawdzisz wszystko co napisałem to z pewnością problem zniknie.

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 12:05   

tez uwazam zeby problemem byly kable zasilajace bo to sie rzadko spotyka jesli chodzi o samo radio. btw radio nei ma 45W tylko pewnie jakies 15-20W RMS.

po drugie podaj nie podawaj mocy maksymalnej bo to na nic nikomu sie nie przyda tylko podaj moc RMS tych glosnikow. to ze one pierdza to jestem przekonany prawie na 100% ze masz za mocne glosniki, ktore dostaja za malo mocy i dlatego nie ma basu a jest pierdzenie :)

poza tym to co napisal Chooper o bezpieczniku to tez nie prawda bo wielkosc bezpiecznika powinienes dobrac wg tabeli a nie dlatego ze radio ma 20A bezp.

Czaki
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 22:11   

ehhh... narazie zakupilem kable i zobacze czy cos sie zmieni, potem najwyzej wypruje głosniki i zobacze u kumpla jak na wzmacniaczu beda grac. Narazie nie mam funduszy na nowe głosniki i wzmacniacz, radio tez chcial bym zmienic chociaz nie jest wcale najgorsze. No coz narazie trzeba to zrobic tanim kosztem :doubt:

Pytanie: Bezpiecznik na kablu zasilającym strzelic blizej radia czy akumulatora? Wydaje mi sie ze przy akumulatorze ale wole sie upewnić :mrgreen:

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-09-2007, 23:00   

M4mooT napisał/a:
poza tym to co napisal Chooper o bezpieczniku to tez nie prawda bo wielkosc bezpiecznika powinienes dobrac wg tabeli a nie dlatego ze radio ma 20A bezp.

noo faktycznie bardzo trafna uwaga, nie patrzeć w ogóle na sprzęt jaki się ma tylko w tabelki =D>

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 07-09-2007, 10:07   

Chooper napisał/a:
M4mooT napisał/a:

noo faktycznie bardzo trafna uwaga, nie patrzeć w ogóle na sprzęt jaki się ma tylko w tabelki =D>

no bardzo :) jakbys nie wiedzial to bezpiecznik na kablu dobierasz po to zeby nie spowodowac pozaru instalacji, a radio czy inne klocki maja swoje bezpieczniki ktore je chronia :) do sprzetu to trzeba odpowiednia grubosc kabla dobrac.

@Czaki bezpiecznik okolo 30cm od aku montujesz.

Czaki
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2007, 19:24   

Zrobione. Troche coś dała wymiana kabli. Tylko teraz z innej beczki... da rade cos zrobic zeby tez plastiki z tylu co sie do nich głosnik przykreca tak nie chodziły? Bo kurde jest dodatkowe pierdzenie, myslalem zeby pianki nawalic, ale jak na to patrze to z dwie tony bym musiał zużyć. Nie chce półki tylnej ciąć, a bagaznika kolumnami zawalać tez niebardzo chce :cry:

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 09-09-2007, 12:15   

wyjmij glosniki z tylu :p :lol: i tak psuja scene :D

Czaki
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2008, 22:35   

Drugi etap pracy przy car audio w cari:

Mam zamiar zakupić wzmiacniacz, wybór padł na blaupunkta gta 480, mam zamiar zasilic głośniki pyle plg6c (niby 200w RMS :roll: ) kenwoody narazie odłozyłem na pułke, moze kiedys w drzwi je wmontuje, z czasem dojedzie skrzynia basowa do tego.
Teraz chciałbym dobrze kable dobrać. Mam zamiar kupic zestaw kabli z allegro i boje sie zeby nie były za krótkie bo cari troche ma metrów (przedewszystkim chodzi o zasilenie z akumulatora do wzmaka w bagażniku i od radia do wzmaka). Wiekszość grubych kabli ma 5m czy to nie za mało? Wychaczyłem 6m http://www.allegro.pl/ite..._8_5mm%5E2.html Moze ktos poleci lesze kable, albo ma jakies zastrzeżenia co do moich planów?

Chooper 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-03-2008, 00:37   

kup w sklepie kable DLS lub Dietz na metry bo te zestawy są do :pottytrain2: :bootyshake:

Czaki
[Usunięty]

Wysłany: 04-03-2008, 19:21   

ta 10zł za 1m kabla zasilajacego 10mm... nie stać mnie :doubt:

Odpowiedz do tematu