|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wzmacniacz anteny |
Autor |
Wiadomość |
kelt_69 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2006, 12:04 Wzmacniacz anteny
|
|
|
Witam.
Mam antenę w słupku przy kierowcy ale denerwuje mnie jak jest wyciągnięta (brzydko wygląda). Jednak przy schowanej antenie radio nie najlepiej gra.
I tu moje pytanie:
Czy jak zamontuję wzmacniacz anteny to coś to pomoże czy raczej szkoda pieniędzy i czasu. Na allegro można znaleść wzmacniacze za około 15zł.
Czy ktoś ma doświadczenia z takimi wzmacniaczami?
Pozdro. |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2006, 12:39
|
|
|
trzeba pamiętać że wzmacniacz jak nazwa wskazuje wzmocni zarówno sygnał jak szumy czy inne frendzle a nie za bardzo radia kochają taki koktajl
jak nie chcesz wyciąganej anteny to już lepiej kup taką foliowo-paskową i przyklej do szyby- lepszy efekt niż pchać pieniądz w troszką ciemną uliczkę. |
|
|
|
 |
artbiker [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2006, 12:06
|
|
|
Jeśli na wyciągniętej antenie nie masz zewnętrznych zakłuceń, to spokojnie możesz stosować wzmacniacz. Ja mam u siebie tak. Niektórzy twierdzą, że to nie działa. U mnie odbiór się poprawił, ale nie na tyle, żeby słuchać ze schowaną anteną. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2006, 12:33
|
|
|
Przy schowanej antenie wzmacniacz nic nie da - przy wysuniętej troche poprawi siłę sygnału.
A ja zaproponowałbym Tobie jeszcze inne rozwiązanie - kupić i zamontować antenę w zderzaku przednim (a konkretnie to za nim). Montaż i pociągnięcie sygnału w miarę proste do zrobienia samemu, a jeżeli nie czujesz się na siłach to w każdym zakładzie Car Hi-Fi coś takiego Ci zrobią za niewielką kasę. |
|
|
|
 |
ptwardy [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2007, 20:59
|
|
|
Nowe radioodtwarzacze maja porządną czułość i wzmacniacz nic nie da, chyba tylko wzmocni zakłócenia. Podstawą jest dobra czyli odpowiedniej długości antena. Najlepiej całofalowa ale będzie wyglądać jak CB, najprostszym wyjściem jest zakup półfalowej (ok. 1 m). Zasada jest taka, że antena ma mieć taką samą długość jak długość fali lub jej kolejna połówkowa część(1/2, 1/4, 1/8 itd.) Proste to jest przy UKF, a jak ktoś chce słuchać KF i średnich to ma problem. Najlepiej niech się zapisze do klubu radioamatorów i tam rozwija swoje zainteresowania. |
|
|
|
 |
|
|