Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
sonda lambda colt V
Autor Wiadomość
pkret 
Nowy Forumowicz
a new one

Auto: COLT V 2002
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-05-2013, 14:48   sonda lambda colt V

Witam,
Warsztat zamontował mi uniwersalną sondę lambdę marki bosch. Niestety lampka check engine znów się zaświeciła. Podłączenie do komputera w ASO nie wykazało błędów. Najprawdopodobniej sonda marki bosch nie współpracuje dobrze z miśkami. Ktoś miał podobny problem? Pozostaje mi zakup oryginału w ASO czy jakaś inna uniwersalna lepiej się spisze?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 20-05-2013, 19:06   

Bosza wrzuć do kosza, jaki kiedyś napisał Krzyzak. Kupujemy sondy NGK/NTK lub Denso.
Ale to na marginesie.
Kolejna rzecz - świeci się CE i jednocześnie brak błędów? To się kompletnie nie trzyma kupy. W którym ASO tak stwierdzili?

pkret 
Nowy Forumowicz
a new one

Wysłany: 20-05-2013, 19:09   

Troszkę źle napisałem. W ASO stwierdzili, że do wymiany lambda więc mój nie-ASO wpakował boscha. Lampka zaświeciła i ich koledzy podłączyli do nie ASO-komputera i nic im nie wyszło. Wiem, że dziwne ale tak to jest jak się do pana Kazia oddaje a nie do kogoś w temacie. A jak wymienię na Denso jest szansa, że zgaśnie? Bo NGK to prawie 900 zł kosztuje.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 20-05-2013, 19:21   

Jeśli Bosch to sonda uniwersalna, to raczej powinna pasować. Jeśli błąd pojawił się natychmiast po jej założeniu, można przypuszczać, że Twój mechanik źle podłączył przewody.
Nigdy nie słyszałem, by NGK/NTK czy Denso źle współpracowały z Miśkami. Może dlatego, że były montowane fabrycznie. :wink:
I wcale nie musisz kupować oryginału NGK za 900 PLN (chyba cena z ASO, bo w "normalnych" sklepachy cena jest prawie 3x niższa) czy Denso (zapewnie jeszcze droższa), a sondę uniwersalną, którą montuje się do oryginalnej wtyczki. Czteroprzewodowa uniwersalna sonda NGK/NTK bez wtyczki kosztuje 70-100 PLN. Montaż można wykonać samemu, można zlecić mechanikowi/elektrykowi.

pkret 
Nowy Forumowicz
a new one

Wysłany: 20-05-2013, 21:15   

Po wymienia parę dni pojeździł i znów się zapaliła lampka. Wydaje mi się, że on kupił bosha z wtyczką więc pomyłka w podłączeniu odpada. Chciałbym kupić nową z wtyczką - tak, żeby kupić, w 10 minut zainstalować i zapomnieć. Kompletnie się jednak nie mogę połapać co kupić. http://www.motointegrator...ndy-lambda.html
Tutaj jest chyba z 10 rodzajów. I która pasuje do mojego? :(
Gdzie można kupić tę sondę, o której piszesz?

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2013, 23:18   

A np. tutaj :)

leebailong 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CJ4A 1996 GLX
Wysłany: 17-06-2013, 09:38   

Witam.
Mam poewien problem z doborem sondy lambda do mojego auta. Zdecydowalem sie na uniwersalna ntk, sa jednak jej dwie rodzaje: z masa zaizolowana i z masa na obudowe.
http://www.e-ngk.pl/uniwe...c-12_19_30.html
Od czego zalezy, ktory rodzaj trzeba wybrac?
Pozdrawiam.

ZPL 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi colt 1.3
Wysłany: 09-07-2013, 18:34   

Witam wszystkich Forumowiczów! Mam Colta z 2001 roku 1.3 benzyna. Generalnie nic się nie psuło do tej pory...mianowicie zaświeciła mi się lampka silnika ale poza tym nic się nie dzieje,motor chodzi równo itd. Poradzicie coś?

eaglee 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CJO 2003r.
Wysłany: 09-09-2013, 13:29   

ZPL napisał/a:
Witam wszystkich Forumowiczów! Mam Colta z 2001 roku 1.3 benzyna. Generalnie nic się nie psuło do tej pory...mianowicie zaświeciła mi się lampka silnika ale poza tym nic się nie dzieje,motor chodzi równo itd. Poradzicie coś?

U mnie to samo. Zatankowałem dobrym paliwem z BP i znikło.

figi 
Forumowicz

Auto: Colt CC4A
Wysłany: 09-09-2013, 17:21   

@pkret

Tu masz liste zastosowań wg. katalogu DENSO:

http://www.denso-am.pl/ca...Txt=&srchType=3

Zarówno "uniwersalne" (do wlutowania złaczki jak i "direct-fit" z gotową wtyczką. Wygląda na to, że oprócz rocznika, wyróżnikiem jest długość kabla czyli zapewne miejsce montażu sondy. Wg katalogu NGK mają jeden typ zarówno do 1.3 i 1.6 więc można założyć, że wszystkie będą ok - kwestia tylko żeby kabla Ci starczyło.

http://www.ngk.de/nc/pl/w...W/LAMBDASONDEN/

Pomierzyć, wybrać, spisać nr katalogowy i wio do InterCarsu czy innego z czesciami to Ci znajdą albo powiedzą co zamiast tego.

Pozdr
FiGi

konradzik24 
Forumowicz
konDzik

Auto: Mitsubishi Colt '99
Wysłany: 14-05-2018, 00:09   

Dobry wieczór,

Postanowiłem odświeżyć temat :D Od niedawna jestem posiadaczem Mitsubishi Colt 1.6 GLX 90 KM (4G92) i jestem bardziej niż pewny, że mam do wymiany sondę lambda (coś grzechocze w środku, wyskakuje check engine, falują obroty na niskich obrotach). Niestety we wszystkich znanych mi hurtowniach powiedzieli, że nie produkują już sondy denso (234000, 8112, 11F03, fi 18 x 1,5; długość przewodu 25 cm) -->

W związku z powyższym zwracam się do Was Drodzy Mitsumaniacy czy ktoś może podejmował się operacji (zakończonej sukcesem) wymiany sondy wśród obecnych produktów na rynku? Zastanawiam się nad:
LINK

Pozdrawiam.

[ Dodano: 06-01-2020, 10:22 ]
Może późno ale lepiej niż wcale :P

Jakby ktoś natrafił na taki problem jak ja to sonda DENSO DOX-1441 spisuje się doskonale. Jednak w moim przypadku to nie była jedyna usterka :cry:
Konieczna była jeszcze wymiana cewek zapłonowych i dwóch z czterech przewodów zapłonowych 8)

Odpowiedz do tematu