sonda lambda colt V |
Autor |
Wiadomość |
pkret
Nowy Forumowicz a new one
Auto: COLT V 2002
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-05-2013, 14:48 sonda lambda colt V
|
|
|
Witam,
Warsztat zamontował mi uniwersalną sondę lambdę marki bosch. Niestety lampka check engine znów się zaświeciła. Podłączenie do komputera w ASO nie wykazało błędów. Najprawdopodobniej sonda marki bosch nie współpracuje dobrze z miśkami. Ktoś miał podobny problem? Pozostaje mi zakup oryginału w ASO czy jakaś inna uniwersalna lepiej się spisze? |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 20-05-2013, 19:06
|
|
|
Bosza wrzuć do kosza, jaki kiedyś napisał Krzyzak. Kupujemy sondy NGK/NTK lub Denso.
Ale to na marginesie.
Kolejna rzecz - świeci się CE i jednocześnie brak błędów? To się kompletnie nie trzyma kupy. W którym ASO tak stwierdzili? |
|
|
|
 |
pkret
|
Wysłany: 20-05-2013, 19:09
|
|
|
Troszkę źle napisałem. W ASO stwierdzili, że do wymiany lambda więc mój nie-ASO wpakował boscha. Lampka zaświeciła i ich koledzy podłączyli do nie ASO-komputera i nic im nie wyszło. Wiem, że dziwne ale tak to jest jak się do pana Kazia oddaje a nie do kogoś w temacie. A jak wymienię na Denso jest szansa, że zgaśnie? Bo NGK to prawie 900 zł kosztuje. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 20-05-2013, 19:21
|
|
|
Jeśli Bosch to sonda uniwersalna, to raczej powinna pasować. Jeśli błąd pojawił się natychmiast po jej założeniu, można przypuszczać, że Twój mechanik źle podłączył przewody.
Nigdy nie słyszałem, by NGK/NTK czy Denso źle współpracowały z Miśkami. Może dlatego, że były montowane fabrycznie.
I wcale nie musisz kupować oryginału NGK za 900 PLN (chyba cena z ASO, bo w "normalnych" sklepachy cena jest prawie 3x niższa) czy Denso (zapewnie jeszcze droższa), a sondę uniwersalną, którą montuje się do oryginalnej wtyczki. Czteroprzewodowa uniwersalna sonda NGK/NTK bez wtyczki kosztuje 70-100 PLN. Montaż można wykonać samemu, można zlecić mechanikowi/elektrykowi. |
|
|
|
 |
pkret
|
Wysłany: 20-05-2013, 21:15
|
|
|
Po wymienia parę dni pojeździł i znów się zapaliła lampka. Wydaje mi się, że on kupił bosha z wtyczką więc pomyłka w podłączeniu odpada. Chciałbym kupić nową z wtyczką - tak, żeby kupić, w 10 minut zainstalować i zapomnieć. Kompletnie się jednak nie mogę połapać co kupić. http://www.motointegrator...ndy-lambda.html
Tutaj jest chyba z 10 rodzajów. I która pasuje do mojego?
Gdzie można kupić tę sondę, o której piszesz? |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-05-2013, 23:18
|
|
|
A np. tutaj |
|
|
|
 |
leebailong
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CJ4A 1996 GLX
|
Wysłany: 17-06-2013, 09:38
|
|
|
Witam.
Mam poewien problem z doborem sondy lambda do mojego auta. Zdecydowalem sie na uniwersalna ntk, sa jednak jej dwie rodzaje: z masa zaizolowana i z masa na obudowe.
http://www.e-ngk.pl/uniwe...c-12_19_30.html
Od czego zalezy, ktory rodzaj trzeba wybrac?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
ZPL
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi colt 1.3
|
Wysłany: 09-07-2013, 18:34
|
|
|
Witam wszystkich Forumowiczów! Mam Colta z 2001 roku 1.3 benzyna. Generalnie nic się nie psuło do tej pory...mianowicie zaświeciła mi się lampka silnika ale poza tym nic się nie dzieje,motor chodzi równo itd. Poradzicie coś? |
|
|
|
 |
eaglee
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CJO 2003r.
|
Wysłany: 09-09-2013, 13:29
|
|
|
ZPL napisał/a: | Witam wszystkich Forumowiczów! Mam Colta z 2001 roku 1.3 benzyna. Generalnie nic się nie psuło do tej pory...mianowicie zaświeciła mi się lampka silnika ale poza tym nic się nie dzieje,motor chodzi równo itd. Poradzicie coś? |
U mnie to samo. Zatankowałem dobrym paliwem z BP i znikło. |
|
|
|
 |
figi
Forumowicz
Auto: Colt CC4A
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Paź 2012 Posty: 42 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 09-09-2013, 17:21
|
|
|
@pkret
Tu masz liste zastosowań wg. katalogu DENSO:
http://www.denso-am.pl/ca...Txt=&srchType=3
Zarówno "uniwersalne" (do wlutowania złaczki jak i "direct-fit" z gotową wtyczką. Wygląda na to, że oprócz rocznika, wyróżnikiem jest długość kabla czyli zapewne miejsce montażu sondy. Wg katalogu NGK mają jeden typ zarówno do 1.3 i 1.6 więc można założyć, że wszystkie będą ok - kwestia tylko żeby kabla Ci starczyło.
http://www.ngk.de/nc/pl/w...W/LAMBDASONDEN/
Pomierzyć, wybrać, spisać nr katalogowy i wio do InterCarsu czy innego z czesciami to Ci znajdą albo powiedzą co zamiast tego.
Pozdr
FiGi |
|
|
|
 |
konradzik24
Forumowicz konDzik
Auto: Mitsubishi Colt '99
|
Wysłany: 14-05-2018, 00:09
|
|
|
Dobry wieczór,
Postanowiłem odświeżyć temat Od niedawna jestem posiadaczem Mitsubishi Colt 1.6 GLX 90 KM (4G92) i jestem bardziej niż pewny, że mam do wymiany sondę lambda (coś grzechocze w środku, wyskakuje check engine, falują obroty na niskich obrotach). Niestety we wszystkich znanych mi hurtowniach powiedzieli, że nie produkują już sondy denso (234000, 8112, 11F03, fi 18 x 1,5; długość przewodu 25 cm) -->
W związku z powyższym zwracam się do Was Drodzy Mitsumaniacy czy ktoś może podejmował się operacji (zakończonej sukcesem) wymiany sondy wśród obecnych produktów na rynku? Zastanawiam się nad:
LINK
Pozdrawiam.
[ Dodano: 06-01-2020, 10:22 ]
Może późno ale lepiej niż wcale
Jakby ktoś natrafił na taki problem jak ja to sonda DENSO DOX-1441 spisuje się doskonale. Jednak w moim przypadku to nie była jedyna usterka
Konieczna była jeszcze wymiana cewek zapłonowych i dwóch z czterech przewodów zapłonowych |
_________________ 02.2018 - teraz Colt '99 1,6GLX (90KM) 4G92
10.2012 - 02.2018 - Space Star '01 1,6 (98KM) 4G18
 |
|
|
|
 |
|