[Cari 1.8 GDI] WIĘKSZE SPALANIE PO WYMIANIE ROZRZĄDU |
Autor |
Wiadomość |
Adam_bb [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2008, 20:00 [Cari 1.8 GDI] WIĘKSZE SPALANIE PO WYMIANIE ROZRZĄDU
|
|
|
WITAM. JESTEM NOWYM POSIADACZEM CARISMY 1.8GDI'98. PO KUPNIE AUTA ZROBIŁEM NIM OK 300 KM, A KOMPUTER POKAZYWAŁ ŚREDNIE SPALANIE 8.6L. POSTAWIŁEM AUTKO DO MECHANIKA NA WYMIANE PASKA I ROLEK ROZRZĄDU. PO ODBIOŻE AUTKA KOMPUTER NIE POKAZUJE MNIEJSZEGO ŚREDNIEGO SPALANIA NIŻ 10L. CZY MECHANIK MÓGŁ PRZESTAWIĆ KTÓREŚ KOŁO O JEDEN ZĘBEK, CZY PRZYCZYNY SZUKAĆ GDZIEŚ INDZIEJ ? PROSZĘ O PODPOWIDŹ |
|
|
|
 |
jaceko [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2008, 20:03
|
|
|
Tylko taki problem ci powstał po wymianie tego rozrzadu? Bo jak tak to ja bym sie nie przejmował tymi wskazaniami komputera! |
|
|
|
 |
Adam_bb [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2008, 20:08
|
|
|
Oprucz wyższego spalania szarpie mocniej przy przyśpieszaniu na ciepłym silniku, pisze mocniej, bo już wcześniej szarpał tylko nie pisałem o tym bo dopiero jutro wymieniam filtr paliwa i nie wiem czy to nie jest czasem jego wina |
|
|
|
 |
jaceko [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2008, 20:22
|
|
|
Wyższe spalanie moze byc spowodowane zbrudzona przepustnica, mocniejszym wciskaniem pedału gazu itp. A co do szarpania to zajrzyj jeszcze do świec. Jak odpala ci na zimnym silniku? |
|
|
|
 |
Adam_bb [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2008, 20:33
|
|
|
Odpala bez problemów na zimnym jak i na ciepłym, czasami gdy silnik spada z wysokich obrotów na niskie to zdaży mu się zgasnąć, a mocniejsze wciskanie gazu pdpada, bo zaczełem jeździć jeszcze delikatniej a spalanie mimo to nie spadło.
[ Dodano: 16-03-2008, 20:43 ]
Czy moge sam sprawdzić czy mechamik nie machną się o ząbek przy zakładaniu paska ? I jak to zrobić ? |
|
|
|
 |
jaceko [Usunięty]
|
Wysłany: 16-03-2008, 20:46
|
|
|
Rozrząd zostawił bym w spokoju, a zajoł bym sie przepustnica świecami, filtrem paliwa i jeszcze powetrza. |
|
|
|
 |
TESTER
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 224 Skąd: Dęblin
|
Wysłany: 17-03-2008, 07:17
|
|
|
Prawdopodobnie mechanik przy wymianie wypiął aku i wszystkie zapisy Ci uciekły teraz nim się ustabilizuje trochę potrwa. Jeździsz na krótkich odcinkach więc chwilowe spalanie masz duże a i średnie stabilizuje się na wyższym poziomie. Zrób jakąś trasę, pojeździj trochę obserwując chwilowe spalanie i zobaczysz,m że wszystko jest ok. Piszesz, że Ci przygasa a czy przyuczyłeś na nowo komputer do pracy silnika ( zakładam, że mechanior odpiął aku bo każdy to zrobić powinien) |
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 17-03-2008, 12:40
|
|
|
TESTER napisał/a: | Prawdopodobnie mechanik przy wymianie wypiął aku i wszystkie zapisy Ci uciekły teraz nim się ustabilizuje trochę potrwa. Jeździsz na krótkich odcinkach więc chwilowe spalanie masz duże a i średnie stabilizuje się na wyższym poziomie. Zrób jakąś trasę, pojeździj trochę obserwując chwilowe spalanie i zobaczysz,m że wszystko jest ok. Piszesz, że Ci przygasa a czy przyuczyłeś na nowo komputer do pracy silnika ( zakładam, że mechanior odpiął aku bo każdy to zrobić powinien) |
Tak właśnie miałem napisać.... |
|
|
|
 |
Adam_bb [Usunięty]
|
Wysłany: 17-03-2008, 17:19
|
|
|
Powiedzcie mi Panowie co to znaczy przyuczyć komputer do pracy silnika i jak mam to zrobić ? Dzisiaj jestem po wymianie filtra paliwa, szarpanie przy przyśpieszaniu mi nie znikło, ale dało się zauważyć większą moc. Co z tym szarpaniem ? |
|
|
|
 |
mephisto
Mitsumaniak Sławek

Auto: Lancer X/Colt V/Tiburon
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Paź 2007 Posty: 387 Skąd: Niemcy/Police
|
Wysłany: 17-03-2008, 17:57
|
|
|
komputer musi sie nauczyc niskich obrotow jak i bez obciazenia jak i przy obciazeniu,wlacz silnik na biegu jalowym i zostaw go tak na 15 min bez wlanczania jakichkolwiek odbiornikow pradu,po 15 minutach powlanczaj zupelnie wszysko i zostaw tak na kolejne 15 min puznije 2 razy mocniej przygazuj i powinno byc git,musisz tez nauczyc szyby skrajnego polozenia,wiec opusc jedna szybe i puzniej ja zamknij po zamknieciu nacisnij jeszcze raz przycis az uslyszysz taki tik,i tak z reszta szyb i wszystko powinno byc git.pozatym przeczyscil bym przepustnice na twojim miejscu |
_________________ Mitsubishi Lancer X 1.8 Di-D
Mitsubishi Colt 1.3
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 17-03-2008, 18:00
|
|
|
Rozrząd sprawdzić to żaden problem:
- zdejmujesz pokrywę silnika (6 śrubek)
- zdejmujesz górną pokrywkę paska rozrządu (4 śrubki)
- ustawiasz koło pasowe na wale na pozycję T na dolnej pokrywce rozrządu kręcąc kluczem dolnym kołem
- sprawdzasz, czy koła pasowe wałków pokryły się ze znakami, jeżeli nie, wykonujesz obrót o 360 st, walem i patrzysz jeszcze raz..... jak si nie pokryją ani razu, to rozrząd do poprawki |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Adam_bb [Usunięty]
|
Wysłany: 25-03-2008, 22:52
|
|
|
Witam
Ostatnio był niewielki mróz i miałem problem z odpaleniem. Załapał dopiero za trzecim zakręceniem zozrusznikiem. Zaraz po odpaleniu słychać było przez kilka sekund dziwne stukanie. Co może być przyczyną ? Miał może ktoś doczynienia z takim przypadkiem i jak to zwajczyć ? |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 26-03-2008, 08:51
|
|
|
Sprawdziłeś rozrząd? |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Adam_bb [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2008, 17:34
|
|
|
Rozrząd sprawdzał mechanik i mówi, że jest OK |