Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] WIĘKSZE SPALANIE PO WYMIANIE ROZRZĄDU
Autor Wiadomość
Adam_bb
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2008, 20:00   [Cari 1.8 GDI] WIĘKSZE SPALANIE PO WYMIANIE ROZRZĄDU

WITAM. JESTEM NOWYM POSIADACZEM CARISMY 1.8GDI'98. PO KUPNIE AUTA ZROBIŁEM NIM OK 300 KM, A KOMPUTER POKAZYWAŁ ŚREDNIE SPALANIE 8.6L. POSTAWIŁEM AUTKO DO MECHANIKA NA WYMIANE PASKA I ROLEK ROZRZĄDU. PO ODBIOŻE AUTKA KOMPUTER NIE POKAZUJE MNIEJSZEGO ŚREDNIEGO SPALANIA NIŻ 10L. CZY MECHANIK MÓGŁ PRZESTAWIĆ KTÓREŚ KOŁO O JEDEN ZĘBEK, CZY PRZYCZYNY SZUKAĆ GDZIEŚ INDZIEJ ? PROSZĘ O PODPOWIDŹ

jaceko
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2008, 20:03   

Tylko taki problem ci powstał po wymianie tego rozrzadu? Bo jak tak to ja bym sie nie przejmował tymi wskazaniami komputera!

Adam_bb
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2008, 20:08   

Oprucz wyższego spalania szarpie mocniej przy przyśpieszaniu na ciepłym silniku, pisze mocniej, bo już wcześniej szarpał tylko nie pisałem o tym bo dopiero jutro wymieniam filtr paliwa i nie wiem czy to nie jest czasem jego wina

jaceko
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2008, 20:22   

Wyższe spalanie moze byc spowodowane zbrudzona przepustnica, mocniejszym wciskaniem pedału gazu itp. A co do szarpania to zajrzyj jeszcze do świec. Jak odpala ci na zimnym silniku?

Adam_bb
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2008, 20:33   

Odpala bez problemów na zimnym jak i na ciepłym, czasami gdy silnik spada z wysokich obrotów na niskie to zdaży mu się zgasnąć, a mocniejsze wciskanie gazu pdpada, bo zaczełem jeździć jeszcze delikatniej a spalanie mimo to nie spadło.

[ Dodano: 16-03-2008, 20:43 ]
Czy moge sam sprawdzić czy mechamik nie machną się o ząbek przy zakładaniu paska ? I jak to zrobić ?

jaceko
[Usunięty]

Wysłany: 16-03-2008, 20:46   

Rozrząd zostawił bym w spokoju, a zajoł bym sie przepustnica świecami, filtrem paliwa i jeszcze powetrza.

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-03-2008, 07:17   

Prawdopodobnie mechanik przy wymianie wypiął aku i wszystkie zapisy Ci uciekły teraz nim się ustabilizuje trochę potrwa. Jeździsz na krótkich odcinkach więc chwilowe spalanie masz duże a i średnie stabilizuje się na wyższym poziomie. Zrób jakąś trasę, pojeździj trochę obserwując chwilowe spalanie i zobaczysz,m że wszystko jest ok. Piszesz, że Ci przygasa a czy przyuczyłeś na nowo komputer do pracy silnika ( zakładam, że mechanior odpiął aku bo każdy to zrobić powinien)

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 17-03-2008, 12:40   

TESTER napisał/a:
Prawdopodobnie mechanik przy wymianie wypiął aku i wszystkie zapisy Ci uciekły teraz nim się ustabilizuje trochę potrwa. Jeździsz na krótkich odcinkach więc chwilowe spalanie masz duże a i średnie stabilizuje się na wyższym poziomie. Zrób jakąś trasę, pojeździj trochę obserwując chwilowe spalanie i zobaczysz,m że wszystko jest ok. Piszesz, że Ci przygasa a czy przyuczyłeś na nowo komputer do pracy silnika ( zakładam, że mechanior odpiął aku bo każdy to zrobić powinien)

Tak właśnie miałem napisać....

Adam_bb
[Usunięty]

Wysłany: 17-03-2008, 17:19   

Powiedzcie mi Panowie co to znaczy przyuczyć komputer do pracy silnika i jak mam to zrobić ? Dzisiaj jestem po wymianie filtra paliwa, szarpanie przy przyśpieszaniu mi nie znikło, ale dało się zauważyć większą moc. Co z tym szarpaniem ?

mephisto 
Mitsumaniak
Sławek

Auto: Lancer X/Colt V/Tiburon
Wysłany: 17-03-2008, 17:57   

komputer musi sie nauczyc niskich obrotow jak i bez obciazenia jak i przy obciazeniu,wlacz silnik na biegu jalowym i zostaw go tak na 15 min bez wlanczania jakichkolwiek odbiornikow pradu,po 15 minutach powlanczaj zupelnie wszysko i zostaw tak na kolejne 15 min puznije 2 razy mocniej przygazuj i powinno byc git,musisz tez nauczyc szyby skrajnego polozenia,wiec opusc jedna szybe i puzniej ja zamknij po zamknieciu nacisnij jeszcze raz przycis az uslyszysz taki tik,i tak z reszta szyb i wszystko powinno byc git.pozatym przeczyscil bym przepustnice na twojim miejscu

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 17-03-2008, 18:00   

Rozrząd sprawdzić to żaden problem:
- zdejmujesz pokrywę silnika (6 śrubek)
- zdejmujesz górną pokrywkę paska rozrządu (4 śrubki)
- ustawiasz koło pasowe na wale na pozycję T na dolnej pokrywce rozrządu kręcąc kluczem dolnym kołem
- sprawdzasz, czy koła pasowe wałków pokryły się ze znakami, jeżeli nie, wykonujesz obrót o 360 st, walem i patrzysz jeszcze raz..... jak si nie pokryją ani razu, to rozrząd do poprawki

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Adam_bb
[Usunięty]

Wysłany: 25-03-2008, 22:52   

Witam
Ostatnio był niewielki mróz i miałem problem z odpaleniem. Załapał dopiero za trzecim zakręceniem zozrusznikiem. Zaraz po odpaleniu słychać było przez kilka sekund dziwne stukanie. Co może być przyczyną ? Miał może ktoś doczynienia z takim przypadkiem i jak to zwajczyć ?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 26-03-2008, 08:51   

Sprawdziłeś rozrząd?

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Adam_bb
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2008, 17:34   

Rozrząd sprawdzał mechanik i mówi, że jest OK

Odpowiedz do tematu