dziwne strzały od silnika z gazem |
Autor |
Wiadomość |
tyxck [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 16:16 dziwne strzały od silnika z gazem
|
|
|
mam colta cj4 1,6 16v od momenty kiedy zalozylem gaz mam dziwne wystrzały od strony silnika (cos ala mała petarda) udziela sie to w momencie gdy włącze wiekszy bieg przy mniejszych obrotach i zamało gazu dodam :(:((::((:(:(: |
|
|
|
 |
cy_cek [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 16:32
|
|
|
Prawdopodobnie wina kabli WN i świec. Kup nówki sztuki i będzie pewnie po problemie. Nie zaszkodzi to napewno, wręcz przeciwnie polepszy się. Gaz jest bardzo czuły na zużyte - uszkodzone elementy układu zapłonowego.
Pamiętaj - do Mitsubishi tylko kable i świece orginalne NGK |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 14-06-2007, 16:52
|
|
|
Najprawdopodobniej masz źle wyregulowaną mieszankę LPG - za uboga - dlatego gaz strzela. Nie jeździj tak bo strzały skatują przepływomierz i popłyniesz na jakieś 300zł |
|
|
|
 |
tyxck [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 20:48
|
|
|
cy_cek napisał/a: | Prawdopodobnie wina kabli WN i świec. Kup nówki sztuki i będzie pewnie po problemie. Nie zaszkodzi to napewno, wręcz przeciwnie polepszy się. Gaz jest bardzo czuły na zużyte - uszkodzone elementy układu zapłonowego.
pytanko a co ile km powinno sie swiece i przewody wymieniac |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 15-06-2007, 00:29
|
|
|
kwestia ustawienia gazu tak jak napisal josie mojemu koledze niedawno tak strzelil gaz pod maska ze mial pozniej male gorki na masce, po ustawieniu przestal mu strzelac |
|
|
|
 |
cy_cek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-06-2007, 09:37
|
|
|
tyxck napisał/a: | pytanko a co ile km powinno sie swiece i przewody wymieniac |
Świece co ok. 15 tys. km, kable co 40 tys. km.
Oczywiście orginalne NGK. Inne dziadostwo nie wiem ile wytrzymuje. Te wartości podane są optymalne dla silnika zasilanego LPG |
|
|
|
 |
Tybek
Mitsumaniak
Auto: Carisma Mirage GDI 1.8 2002
Kraj/Country: UK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 156 Skąd: Leeds
|
Wysłany: 15-06-2007, 12:10
|
|
|
Miałem w starym autku LPG i takie strzelanie, to była wina kabli. Gaz ma to do siebie, że wybucha, a benzyna się spala przy przebijaniu kabli. Co do mieszanki gazu, to można wyregulować i zobaczyć, ale zrób to jak najszybciej. Ja zaniedbałem i mi wężyk wysadziło nie groźnie, ale na gazowni powiedzieli mi, że miałem farta... |
_________________ Carisma Mirage GDI 1.8 2002
 |
|
|
|
 |
magik82 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-06-2007, 15:26
|
|
|
Kable jak najbardziej, tylko gdzie kupic te NGK omijacac daleko serwis? Szukalam w tylu sklepach i niestety nie potrafia dobrac tej firmy pasujacych kabli do mojego 4G13. Jak to mozliwie? |
|
|
|
 |
MariuszR1 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-06-2007, 09:26
|
|
|
Witam
Ja mam gaz ziemny CNG strzeliło mi ze 3 razy ale tylko wtedy gdy wolne obroty spadły bardzo nisko i chciałem dodać gazu |
|
|
|
 |
cy_cek [Usunięty]
|
Wysłany: 16-06-2007, 09:32
|
|
|
magik82 napisał/a: | Kable jak najbardziej, tylko gdzie kupic te NGK omijacac daleko serwis? Szukalam w tylu sklepach i niestety nie potrafia dobrac tej firmy pasujacych kabli do mojego 4G13. Jak to mozliwie? |
Użytkownik Japaneze z forum. W szukajce jak wpiszesz Marek Pabianice znajdzie Ci jego namiary. Gościu ma wszystko do miśków w bardzo dobrych cenach. Powiedz że jesteś z forum i dostaniesz rabaci. Ceny ma bardzo dobre. Kable koszt ok. 120 zł orginalne NGK
Marek bez problemu sprzeda Ci te kable, podasz mu VIN lub dane autka i napewno dobierze. Już nieraz sprzedawał taki gadżet do takiego autka |
|
|
|
 |
tyxck [Usunięty]
|
Wysłany: 17-06-2007, 10:51
|
|
|
cy_cek napisał/a: | Prawdopodobnie wina kabli WN i świec. Kup nówki sztuki i będzie pewnie po problemie. Nie zaszkodzi to napewno, wręcz przeciwnie polepszy się. Gaz jest bardzo czuły na zużyte - uszkodzone elementy układu zapłonowego.
jak myslisz przewody firmy Saiwe są dobre ??? swiece kupilem NGK zaplacilem za nie prawie 70 zeta a przedowy kosztują 95 zeta :):):) <mishi> |
|
|
|
 |
ptwardy [Usunięty]
|
Wysłany: 17-06-2007, 18:23
|
|
|
Mam dwa samochody zagazowane: Galant E55A i Kadett e 1,4i. Z kilkuletniej praktyki wiem, że przyczyn wybuchu gazu jest kilka, a mianowicie całe WN musi być sprawne (stare świece i kable muszą być wymienione), czysty (nowy) filtr powietrza, oczyszczony filtr gazu i reduktor. Ponadto odpowiednie obroty dostosowane do wpiętego biegu przy przyspieszaniu - w przypadku zbyt małych obrotów nie ma odpowiedniego podciśnienia i wtedy na pewno nastąpi strzał. Niekoniecznie musi rozwalić przepływomierz, ja na króćcu pomiędzy przepływomierzem a rurą dolotową do wtryskiwaczy mam na wszelki wypadek założony kołnierz z grubej gumy, który przyjmuje całą energię strzału na siebie. Po strzale muszę tylko dokładnie ją poprawić by nie dostawało sie fałszywe powietrze i jadę dalej. Mogę się mylić bo nie jestem kształcony w tym kierunku, ale to są moje spostrzeżenia po ponad 200 000 km na LPG. |
|
|
|
 |
tyxck [Usunięty]
|
Wysłany: 07-07-2007, 09:52
|
|
|
zakupiłem saiwe przewody i swiece ngk i wszystko jest ockej thx za info |
|