Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wzmacniacz szumi po włączeniu zapłonu
Autor Wiadomość
roadrunner
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2007, 01:28   wzmacniacz szumi po włączeniu zapłonu

przy zgaszonym silniku wszystko gra idealnie, ale gdy tylko przekręcić zapłon ,nawet nie odpalając silnika dźwięk ze wzmacniacza zaczyna szumieć ,przy chodzącym silniku nasila się i słychać w głośnikach narastanie szumienia w miarę wzrostu obrotów, głośniki wpięte do radyjka dalej grają czysto, wzmacniacz jest połączony bezpośrednio do bakterii {akumulatora}, a masa wzięta z karoserii. Proszę o podpowiedź gdzie szukać problemu .

Karol208 
Forumowicz
Hose

Auto: Audi a8 4.2 + LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-08-2007, 09:42   

Kiedys mialem podobny problem z jakims lipnym wzmacniaczem, pomoglo przykrecenie calego wzmacniacza do karoseri(masy)

roadrunner
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2007, 09:46   

wzmacniacz jest jbl tak że nie jest lipny , dodam tylko że buczy jak się złączy bolec we wtyczne podpięcie tej okrągłej części nie powoduje buczenia .

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 15-08-2007, 10:01   

Karol208 napisał/a:
Kiedys mialem podobny problem z jakims lipnym wzmacniaczem, pomoglo przykrecenie calego wzmacniacza do karoseri(masy)

robi sie dokladnie odwrotnie tzn wszystko aby obudowe pieca odzielic od masy auta.
musisz kombinowac z masa tzn. odkrecic wzmacniacz i trzymac go w reku, oczyscic styk masy kabla z karoseria, sprobowac w inym miejscu z masa, polozyc w innym miejscu kabel zasilania, to samo z cinchami.
musisz probowac.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 16-08-2007, 09:26   

Ha mam dokładnie ten sam problem. Właśnie chciałem zakładać taki temat. Jak włączę zapłon to u mnie z tuby w bagażniku wydobywa się narastający bas, tak silny, że aż plastiki drżą, mimo, że radio jest dość cicho (np. volume na 03 lub 04). Jak odpalę auto to dodatkowo zaczyna piszczeć z głośnika w tubie (w przednich nie piszczy). Pisk narasta ze wzrostem obrotów silnika. Mówicie, że kombinować z masą. Hmm...

[ Dodano: 16-08-2007, 09:28 ]
Prąd do wzmaka mam pociągnięty w prawym progu, kabel sygnałowy w lewym progu. Co najważniejsze kiedyś tych dziwnych dźwięków nie było :?

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 16-08-2007, 09:39   

Ja też miałem taki problem w Colcie. Głównie chodziło o wizganie z głośników zależne od obrotów.
Radą na to miałobyć podłączenie radia i wzmacniacza do tego samego zasilania (wzmacniacz miałem + i mase na aku, radio z fabrycznej instalacji)
Niestety nie przetestowałem, bo sprzedałem auto... :wink:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 16-08-2007, 23:47   

Ha i mój problem zażegnany. Teraz jest tak jak było kiedyś. Mianowicie tak jak podpowiadał arturro był problem z masą. Konkretnie koleś mi to podłączał i masę wzmacniacza przykręcił śrubą od mocowania kanapy. Pewnie nie chciało mu się jej do końca dokręcić (nieciekawe dojście) i była teraz prawie zupełnie odkręcona. Dokręciłem ją i jest good.

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 17-08-2007, 23:30   

To na prawde bardzo dziwne bo szumy i gwizdy są zwykle wtedy gdy obudowa wzmacniacza jest właśnie przykręcona do MASY.

aa i jeszcze mi się przypomniało że często gwizdanie w głośnikach spowodowane jest przez zużyte szczotki alternatora :-)

Odpowiedz do tematu