Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
butle LPG
Autor Wiadomość
chrystian87
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2007, 16:26   butle LPG

Witam, widzialem różne tematy na temat instalacji LPG ale dla ja mam "nietypową" sprawę, otóż przymierzam sie do zalozenia gazu to swojej cari i zastanawiam sie czy montowac butle w bagazniku czy w kole, troche szkoda psuc tej przestrzeni bagazowej:/ mam prosbe do tych ktorzy maja LPG swoich cARISMACH, CZY MOGLIBYSCIE NP. ZAMIESCIC ZDJECIA BUTLI, CHCIALBYM ZOBACZYC JAK TO W PRAKTYCE WYGLADA....
pozdrawiam

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-06-2007, 16:55   

W kole to ten ból jest że nia masz zapasu wtedy ale jest o wiele praktyczniejsze bo nie taracisz z kolei bagażnika. Butla w kole jest tez mniejsza bo 30 pare litrów chyba tylko, ale jak ja bym miał zakładać to bym w koło brał,zapas zawsze można do bagażnika włozyć jak się dalej jedzie gdzies albo kupić taki specjalny szpraj do łatania :biggrin:

szczepek76
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2007, 22:42   

W kolo kolego
Zapas zewsze gdzies mozna upchnac
Ajak masz na stale to np warsalki nie przewieziesz che che
I zawor do tankowania spokojnie sie miesci pod klapka
Ja tak mam i jestem zadowolony
-bo nie widac
-bo sie brud nie zbiera na nim

chrystian87
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2007, 23:41   

chyba jednak bedzie w kole:) dzieki za rady

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 08-06-2007, 00:32   

ja też polecam w koło. Moja ma 36 litrów, co daje przebieg rzędu 350 km na jednym zbiorniuku (ale... niestety jest wyższa o jakiś centymetr od koła zapasowego, więc delikatnie, bardzo delikatnie podnosi podłogę od bagażnika, ale mi to nie przeszkadza, bo na prawdę minimalnie). Poza tym właśnie Szczepek, możesz wziąć jakąś taką 30 litrów i z podłogą będzie spokój a koło w razie potrzebu wrzucisz za siedzenie, a jak będziesz tam miał butle na stałe to niestety... Albo też można pomyśleć o jakiejś dojazdówce (choć ja jak się zastanowiłem to stwierdziłem, że szkoda zachodu). Ostatnio jak mialem przewiesc sprzet audio to zosiawiłem kolo w garazu, w koncu "gume" lapie sie nie tajk czesto i zawsze ktos jest pod telegfonem zeby te kilka km podrzucic zapas.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

phixius 
Mitsumaniak
Gotów do lotu ;)

Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Wysłany: 08-06-2007, 07:24   

Dodajcie że aby wchodziło te 30 czy 36 litrów gazu to butla musi być ciut większa, bodajże 35 i 43 litry. Bo gazu nie wchodzi jak paliwa, tyle ile pojemności ma zbiornik:)

Amadeus
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2007, 07:39   

Cześć

Powiem tak, mam już kolejne auto z gazem w Megance miałem butle w miejscu na koło zapasowe (40 litrów, wchodziło 32 litry gazu) i wieczny bajzel w bagażniku przez luzem walające się koło zapasowe. Zawadzało mi bardzo. Jedynym rozwiązaniem w takim przypadku jest dojazdówka. Teraz mam w Cari zbiornik po lewej stronie, mniejszy, starcza na ok. 220 km po mieście, ale stacji tankowania jest teraz na potęgę więc nie ma problemu. I z takiego rozwiązania jestem bardziej zadowolony nic mi nie przeszkadza w bagażniku a ładowność nie zmniejszyła się tak bardzo.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 08-06-2007, 11:45   

u mnie jest butla za siedzeniem - taka specjalan ze jest dluga na cala szerokosc a niewielka srednica - w sumie jest to kolo 65 litrow i wchodzi ok 58 litrow gazu wiec 600 km jade na jednym, jestem bardzo zadowolony. U ojca jak zakladalismy to tez takie rozwiazanie poszlo..butla byla ok 120 zl drozsza od standardówki.

kupujepolskieprodukty.pl

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 08-06-2007, 12:02   

Tyle że z taka butlą to można zapomnieć o położeniu tylnych siedzeń.

chrystian87
[Usunięty]

Wysłany: 08-06-2007, 14:04   

rozwiązanie podane przez gulgulq'a na 100% u mnie nie wchodzi w rachube bo nie chce tracic mozliwosci skladania siedzen:) a te 5 litrow roznicy to nie problem dlla mnie:) dzieki i pozdrawiam jeszcze raz:)

gabec
[Usunięty]

Wysłany: 17-06-2007, 12:14   

ja mam u siebie butle w kole chyba 42 litry mi wchodza. Lekko wybrzuszona jest podłoga bagażnika ale to nie przeszkadza. wczoraj wracałem z Mazur w 4 osoby z bagażami. wszystko nam się zmieściło w bagażniku razem z pełnowymiarowym kołem zapasowym i niec nikt nie wiózł na kolanach. Dlatego lepsza jest butla w kole bo nie zajmuje miejsca a można położyć siedzenia żeby powiększyć przestrzeń bagażową a to koło znowu nie jest takie wielkie i zawsze da się jakoś upchnąć rzeczy, a jak nie to sie koło zostawia w domu i kupuje szpraj :)

Piotr Góralski
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 07:39   

Przy butli w miejscu koła zapasowego, w przypadku wyjazdów wakacyjnych pełnowymiarowe koło zapasowe (rozmiar 195/60 15) można ustawić w bagażniku hatchbacka pionowo z prawej lub lewej strony i w ten sposób mieć do dyspozycji więcej płaskiej powierzchni. Przetestowane - działa.

gabec
[Usunięty]

Wysłany: 18-06-2007, 18:03   

my sie zapakowalismyu na tydzien w 4 osoby z kołem leżącym na ziemi i nawet półki nie zdjeliśmy. nahjlepiej zapakować sięw mniejsze torby albo na przykład jakieś pojedyncze rzeczy poukładać wokoło butli tam pod podłogą

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 20-06-2007, 08:20   

..no widzicie ..wszytko zalezy od przeznaczenia..ja akurat prkatycznie nie składam siedzeń, jak mam cos do przewiezienia wiekszego lub dluzszego to biore przyczepkę, na wakacje jezdze narazie tylko z dziewczyna wiec 2 osoby maja wystarczjaca ilość miejsca na bagaze,
no i w bagazniku nic mi sie nie wala i nie plata, kolo schowane :)

kupujepolskieprodukty.pl

chojny
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2007, 23:33   

witam. ja mam 50 litra zbiornik w zapasie ,wchodzi okolo 44 litra gazu.ale musialem dociac plyte zeby wyrownac podloge poniewasz ta butla jest troche wiekszaokolo 1.5-2 cm.
instalacja jest Tomasetto-alaska i jest o.k.Zero problemu i spalanie okolo 9.5-10 na sto

Odpowiedz do tematu