Poziom paliwa 0 km |
Autor |
Wiadomość |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 21:43 Poziom paliwa 0 km
|
|
|
Po kolejnym tankowaniu Moja Carisma nie "odświeżyła" licznika kilometrów które jest w stanie zrobić na bieżącym baku. Po kolei odtrąbiła wszystkie alarmy wraz ze spadkiem liczby, po czym zrezygnowana stanęła na zerze. Kolejne tankowanie, włączanie/wyłączanie silnika etc. nie przynosi efektu. Stan kilometrów: 0.
Ktoś spotkał się z takim zachowaniem komputera? A może jakieś pomysły co jest nie tak? |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 21:54
|
|
|
Moze czujniki od poziomu paliwa nawalily |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 14-06-2007, 21:55
|
|
|
tansky napisał/a: | A może jakieś pomysły co jest nie tak? | Odpiąć klemę z aku ....
Ale nie wiem czy warto dla takiej pierdółki. Jak inne wskazania, średnia prędkość, żużycie |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 21:58
|
|
|
JCH napisał/a: | jak inne wskazania, średnia prędkość, żużycie |
Bez zmian, znaczy - poprawne.
Czy tam jest jakiś pływak (jak w spłuczce ), który mógł się jakoś zaklinować?
Dodam że analogowy (strzałka) wskaźnik reaguje na dolewki paliwa. |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 22:01
|
|
|
jest w zbiorniku plywak , ktory wlasnie mogl sie zablokowac tylko poki co brak mi pomyslow jakby to mozna bylo ewentualnie przywrocic do stanu pierwotnego |
|
|
|
 |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 22:10
|
|
|
Może metodą wstrząsową? Znam parę dróg mocno offroad-owych. |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 22:14
|
|
|
tansky napisał/a: | Może metodą wstrząsową? Znam parę dróg mocno offroad-owych. |
Bylo gdzies na forum o podobnym problemie ale nie moge tego znalezc i nie pamietam jaki byl sposob na ten plywak |
|
|
|
 |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 22:20
|
|
|
Tyle że nie wydaje mi się, by dosyć precyzyjny wskaźnik cyfrowy pobierał dane z latającej bańki na patyku. Jeśli by tak było, to wskaznie by się zmieniało w zależności od tego czy jade pod górkę czy z górki. Oczywiście tak nie jest.
Nie znam się na mechanice, ale projektując coś takiego albo bym ważył zbiornik, albo wpuszczał do środka powietrze i analizował zmianę ciśnienia. |
|
|
|
 |
cocoo24 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-06-2007, 12:38
|
|
|
no własnie mam ten sam problem beny za 100 a wskaźnik na 0. Jak to naprawić, jak dojść do pływaka?????? |
|
|
|
 |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 15-06-2007, 21:15
|
|
|
No i się naprawiło samo z siebie. Samo się psuje, samo się naprawia. Zadziwiająca technologia dalekiego wschodu |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-06-2007, 21:23
|
|
|
tansky napisał/a: | Zadziwiająca technologia dalekiego wschodu | I holenderskie wykonanie na haju |
Just think...
. |
|
|
|
 |
zibi [Usunięty]
|
Wysłany: 17-06-2007, 11:02
|
|
|
tansky napisał/a: | Tyle że nie wydaje mi się, by dosyć precyzyjny wskaźnik cyfrowy pobierał dane z latającej bańki na patyku. Jeśli by tak było, to wskaznie by się zmieniało w zależności od tego czy jade pod górkę czy z górki. Oczywiście tak nie jest.
Nie znam się na mechanice, ale projektując coś takiego albo bym ważył zbiornik, albo wpuszczał do środka powietrze i analizował zmianę ciśnienia. |
Właśnie tak jest , dane dotyczace poziomu paliwa pochodzą z potencjiometru z pływakiem .
Miałem problem polegający na tym że nie zapalała się lamka rezerwy i zdemontowałem to ustrojstwo z baku.Problem powstał bo poprzedni właściciel już się tym bawił , i instalując ponownie obrucił pływak w złym kierunku i ten nie schodził do poziomu w którym zamykał obwód lempki rezerwy.
Przy okazji zobaczyłem jak to działa.
Zasięg nie zmienia się co chwię gdy auto np.jedzie podgórę bo dane potrzebne do wyświetlenia tej informacji analizowane są co kilkanaście sekund albo raczej co ok 1km.
pozdrawiam
zibi |
|
|
|
 |
jendkeruk [Usunięty]
|
Wysłany: 11-07-2007, 13:15
|
|
|