[CA5A 1.8] Klakson |
Autor |
Wiadomość |
garbacz [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2008, 20:56 [CA5A 1.8] Klakson
|
|
|
Witam ponownie, mam pewien problem z klaksonem, a mianowicie
jak naciskam na kierownice to nie trąbi...
Zdjąłem więc Airbaga żeby zobaczyć co tam jest przeczyściłem troszkę ale to nic nie dało... nie wiem czy może sam klakson jest walnięty albo co.. ale nie wiem jak to mozna spradzić...
Wie ktoś jak mogę zobaczyć czy jest połączenie od kierownicy do samego klaksonu ??
I czy jest jakiś bezpiecznik odpowiadający za klakson ??
Jak proponujecie naprawę we własnym zakresie ??
Z góry dziękuję za odpowiedz i czekam na jakąś z niecierpliwością |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1002 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 16-01-2008, 21:30
|
|
|
garbacz napisał/a: | I czy jest jakiś bezpiecznik odpowiadający za klakson ??
|
myślę, że w TYM temacie jest ujęty bezpiecznik odpowiedzialny za klakson tylko Chooper nazwał go tam trąbikiem stąd brak mojej pewności gdyż pierwszy raz spotykam sie z takim określeniem.
Proszę mnie poprawić jeśli sie mylę |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 16-01-2008, 22:07
|
|
|
garbacz napisał/a: | Wie ktoś jak mogę zobaczyć czy jest połączenie od kierownicy do samego klaksonu ?? | Zdejmij kable z klaksonu (pod zderzakiem) i podłącz do nich żarówkę 12V. Jak naciśniesz na klakson powinna się zapalić. Jeśli się zapali to klakson jest do wymiany, jeśli nie to coś w kierownicy albo przerwane kable od kiery do klaksonu. Najpierw sprawdź bezpiecznik. |
|
|
|
 |
garbacz [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2008, 11:08
|
|
|
ok to sprawa wygląda tak, zrobiłem jak zalecił Hugo, i niestety żarówka się nie zapaliła... więc kable gdzieś muszą być przerwane.. z tym niestety sobie sam już nie poradzę i bedę musiał jechać chyba do elektryka żeby mi to zrobił..
Dziekuję za pomoc. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 17-01-2008, 14:24
|
|
|
Jeszcze dokładnie sprawdź podłączenie kabli w kierownicy oraz miejsce styku bolca z kierownicą. |
|
|
|
 |
garbacz [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2008, 14:43
|
|
|
bolce sprawdziłem są chyba ok, odświeżyłem jes troszeczkę.
ja co do kabli bo się nieznam na tym to jest taka tasiemka (podobna co jest wpięta do aribaga ??) czy zwykłe kabelki przylutowane to stalowej częsci kierownicy ?? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 18-01-2008, 16:12
|
|
|
garbacz napisał/a: | ja co do kabli bo się nieznam na tym to jest taka tasiemka (podobna co jest wpięta do aribaga ??) czy zwykłe kabelki przylutowane to stalowej częsci kierownicy ?? | Nie wiem. |
|
|
|
 |
ozz [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2008, 22:42
|
|
|
garbacz napisał/a: | bolce sprawdziłem są chyba ok, odświeżyłem jes troszeczkę.
ja co do kabli bo się nieznam na tym to jest taka tasiemka (podobna co jest wpięta do aribaga ??) czy zwykłe kabelki przylutowane to stalowej częsci kierownicy ?? |
fakt, pod airbagiem jest okrągłe plaskikowe "pudełko", wewnątrz jest taśma cztero albo pięcio żyłowa nawinięta na bęben, prawdopodobnie się przetarła, lub pęknęła w jakimś miejscu; trza to ustrojstwo wyjąć i cm po cm sprawdzić i zlutować; |
|
|
|
 |
garbacz [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2008, 14:51
|
|
|
odkręciłem airabaga i zrobiłem zdjęcie żeby każdy mógł się wypowiedzieć.
Klakson sprawdzałem przykładając go do aku i działa więc albo styki, albo gdzieś po drodze przewód jest walnięty...
Postanowiłem jednak zrobić to we własnym zakresie zawsze to zaoszczędzony pieniądz
LEGENDA:
Czerwone kwadraciki- styki do klaskonu ??
Zielona strzałka - taśma od klaksonu ??
[img=http://img140.images...rbagwp9.th.jpg]
 |
|
|
|
 |
dzinia [Usunięty]
|
Wysłany: 21-01-2008, 16:26
|
|
|
ja miałem to samo ale podłączyłem przewód od innego odbiornika który daje napięcie wiedz jest ok . |
|
|
|
 |
garbacz [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2008, 10:35
|
|
|
dzinia napisał/a: | ja miałem to samo ale podłączyłem przewód od innego odbiornika który daje napięcie wiedz jest ok . |
a dokładnie to co zrobiłeś ?? gdzie dałes ten przewód ?? |
|
|
|
 |
krabi_one [Usunięty]
|
Wysłany: 23-01-2008, 18:37
|
|
|
raz miałem tak, że przez cały dzień nie działał a na drugi dzień już w porządku, po skojarzeniu faktów stwierdziłem że bardzo padało poprzedniego dnia i to było widocznie powodem. |
|
|
|
 |
garbacz [Usunięty]
|
Wysłany: 23-01-2008, 18:57
|
|
|
od deszcze ani pogody to nie ma żadnego zwiążku, przynjamniej umnie... |
|
|
|
 |
ozz [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2008, 14:35
|
|
|
garbacz napisał/a: | odkręciłem airabaga i zrobiłem zdjęcie żeby każdy mógł się wypowiedzieć. |
zrób zdjęcie po wyjęciu kierownicy, tutaj nie ma źródła problemu; |
|
|
|
 |
dzinia [Usunięty]
|
Wysłany: 26-01-2008, 16:26
|
|
|
sory że tak długo nie pisałem poprostu podłączyłem przewód do kostki od silnika wycieraczek znalazłem miernikiem przewód który daje prąd po przekręceniu kluczyka w stacyjce . włącznik klaksona daje mase na klakson a prąd od silnika wycieraczek i działa . Możesz podłączyć do innego żródła prądu tylko żeby działało po włączeniu zapłonu . |
|
|
|
 |
|