[Cari 1.8] Klimatyzacja |
Autor |
Wiadomość |
Ice [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 14:19 [Cari 1.8] Klimatyzacja
|
|
|
witam
mam maly problem z klima. przestala dzialac poprostu. myslalem ze gaz sie skonczyl ale bylem na napelnieniu i odgrzybianiu. ale po napelnieniu dalej nie chlodzi mimo ze sie zalacza. kompresor sie zalacza ale leci powietrze takie jak z dmuchawy
bezpieczniki pod maska sa ok. jeszcze musze sprawdzic te w kabinie ale szczerze watpie zeby to bylo przyczyna
macie jakis pomysl na to??? |
Ostatnio zmieniony przez Ice 22-04-2007, 15:31, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 22-04-2007, 14:28
|
|
|
Masz klimę manualną z pokrętłami czy automatyczną z wyświetlaczem? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Ice [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 14:35
|
|
|
manualna z pokretlami |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 22-04-2007, 15:04
|
|
|
A czy włącznik klimy zapala ECO i po kolejnym naduszeniu śnieżynkę? Testowałeś czy przy włączonej śnieżynce chłodzi? - na zewnątrz musi być w miarę ciepło - tak ponad 20' bo inaczej to tak poniżej 20' słabo ma chęć do mocnego chłodzenia a poniżej 16' chyba w ogóle |
|
|
|
 |
Ice [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 15:10
|
|
|
tak zapala sie ECO a po nastepnym nacisnieciu sniezynka. kompresor sie zalacza ale nie daje to rezultatow
mimo ze na dworzu jest w miare cieplo to leci takie samo powietrze jak z nawiewu zimnego |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 22-04-2007, 21:58
|
|
|
Ice testuj klimę jak na zewnątrz będzie minimum 20'C inaczej to niewiele stestujesz. U mnie jak jest mniej niż 20' to klima niespecjalnie dmucha nawet ciut chłodnym aczkolwiek jak się parę dni temu zrobiło coś koło 22' to już wtedy poczułem mocniejszy powiew chłodu z klimy. Może masz wszystko OK tylko poczekaj na cieplejszy dzień. |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 22:25
|
|
|
saphire moze mieć rację,
u mnie też jak było ostatnio około 14'C to klima niby pracowała a nie "mroziła", a jak kilka dni później temperatura skoczyła w górę to dopiero zaczęła działać |
|
|
|
 |
Ice [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2007, 21:45
|
|
|
dobra dzis bylo cieplo i klima nadal nie dziala bezpieczniki sa ok ( te pod maska oraz te przy klimie) kompresor sie zalacza ale nie daje to zadnych efektow no moze takie ze obroty rosna i silnik mi nie gasnie , bo jak wylaczam klime to silnik wariuje i obroty raz rosna raz spadaja az cari gasnie )
nadal potrzebuje pomocy ;( |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2007, 22:15
|
|
|
saphire nie ma racji, kompresor automatycznie sie wylacza przy ok 7 stopni na zewn, jesli odczuwacie zimne powietrze przy temp ok 20 stopni (a na nizszych temp nie czujecie zimna) tzn. ze wasze auta "daja" temp ponizej 20 ale powyzej tej ktora jest min na zewn (troche zakrecilem ).
prawidlowo dzialajaca klima na wyjsciu powinna dawac temp 5-8 stopni.
z gasnieciem silnika po wylaczeniu klimy mialem podobny problem przy padnietym silniczku krokowym a drugi raz przy padnietym alternatorze.
a z klima musisz podjechac do dobrego zakladu, moze jakies lozysko padlo, moze gdzies jest zatkana lub przewod zagiety, w sumie nie mam pojecia co to moze byc. |
|
|
|
 |
Gerard [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2007, 21:29
|
|
|
ktora to kontrolka ECO powinna sie zaswiecic? (ta na zegarach ECO GDI?)
bo u mnie sie nie zapala i tez jakby nie chlodzi.
Na pokretle zas, jest sniezynka i taki prostokacik pod nia i oba sie swieca ale nie czuje zeby chlodzilo jak nalezy
Jakies pomysly? |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 02-05-2007, 21:34
|
|
|
Gerard napisał/a: | ktora to kontrolka ECO powinna sie zaswiecic? (ta na zegarach ECO GDI?) |
ECO pod symbolem śniezynki na wyświetlaczu klimy (ta na zegarach ECO GDI to zupełnie co innego) |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Gerard [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2007, 21:44
|
|
|
ja mam na pokretle taki prostokacik pod sniezynka i oba sie swieca jak wlaczam klime ale efektu chlodzenia nie czuje? w czym moze byc problem? moze jeszcze nie wiem jak to sie ustawia :/ |
|
|
|
 |
gacek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 12:22
|
|
|
Wprawdzie moja klima działa bez zarzutu, ale wolę dmuchać na zimne . Stąd moje pytania:
1. Od nowości ( autko z 98r. ) z klimą (klimatronic) nic nie było robione, czy powinienem w związku z tym wykonać jakiekolwiek czynności "zabezpieczająco-konserwująco-odnawiające" ?
2. Jeśli powinienem to czy zna ktoś jakiegoś godnego polecenia fachowca w tym zakresie najlepiej ze Śląska?
Dzięki za ewentualną pomoc i pozdrawiam wszystkich mitsumaniaków. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 12:58
|
|
|
Gerard napisał/a: | ja mam na pokretle taki prostokacik pod sniezynka i oba sie swieca jak wlaczam klime ale efektu chlodzenia nie czuje? w czym moze byc problem? moze jeszcze nie wiem jak to sie ustawia :/ |
najczestrza przyczyna tego stanu rzeczy jest brak czynnika chlodzacego, tj. za male cisnienie w przewodach, musisz podjechac i "zwarzyc" ile tego masz, jesli wszystko ok to kolejna sprawa do sprawdzenia - sprezarka itd.
z klima jest tak ze samemu raczej malo co mozna sprawdzic i naprawic.
gacek77 napisał/a: | 1. Od nowości ( autko z 98r. ) z klimą (klimatronic) nic nie było robione, czy powinienem w związku z tym wykonać jakiekolwiek czynności "zabezpieczająco-konserwująco-odnawiające" ? |
prawidlowo klime powinno sie serwisowac co dwa lata wiec jesli u ciebie dziala to zaloze sie ze z mizernym skutkiem. |
|
|
|
 |
gacek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 14:36
|
|
|
arturro napisał/a: | prawidlowo klime powinno sie serwisowac co dwa lata wiec jesli u ciebie dziala to zaloze sie ze z mizernym skutkiem. |
No to byś przegrał zakład, bo zaiwania aż miło . Nadal aktualne jest moje pytanko na temat fachowców w tej branży. Jeszcze tylko dodatkowo zapytam jakie są orientacyjne koszty takiej konserwacji? |
|
|
|
 |
|